Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wina kwiatowe do deserów?
#1
Winka kwiatowe to dopiero raczkujący dział na forum,są to aromatyczne(perfumowane:-),specyficzne winka i zastanawiam się co łatwego w przyrządzeniu/popularnego będzie dobrze się komponowac z takimi.Przykładowo jakieś danka główne,przekąski czy deserki z takim półwytrawnym/półsłodkim akacjowym,czarnobzowym,mniszkowym itp.......
Pozdro
Odpowiedz
#2
Mi pasują jedynie do deserów, albo jako aperitif (ale to te bardziej w wytrawne ;) )

A skoro deser to proponuję Crepes Suzette, albo bardziej po naszemu Naleśniki dla Zuzanny

Składniki na 4 porcje:
Ciasto: 10 dag mąki, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 2 łyżki cukru, 3 dag masła, 4 łyżki oleju

Sos: 1 pomarańcza, 4 kostki cukru, 3 łyżki cukru, 4 łyżki masła, 100 ml likieru pomarańczowego (najlepiej Grand Marnier), 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowujemy ciasto - mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, jajka, cukier i miękkie masło. Wyrabiamy mikserem, odstawiamy na godzinę . Porcjami rozgrzewamy olej, smażymy na nim 12 naleśników.

Przygotowujemy sos: pomarańczę zalewamy wrzącą wodą i wycieramy do sucha. Kostki cukru pocieramy o skórkę pomarańczy tak długo , aż staną się żółte. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy kostki cukru, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy mieszając , aż karmel nabierze brązowego koloru. Zalewamy likierem i sokiem z cytryny oraz pomarańczy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Naleśniki, dokładnie zanurzamy na patelni, z obu stron w sosie, składamy na 4 i układamy na ciepłych talerzach. Polewany resztą sosu zmieszanego z 50 ml likieru, podpalamy i serwujemy płonące.

A tutaj nieco o historii samych Crepes Suzette
Odpowiedz
#3
Też tak sądzę ,że raczej desery-no może mini desery w formie przekąski bardziej także:)
W każdym razie "półmisek serowy" z takowym trunkiem mi się nie widzi(próbowałem).
Inne pomysły(najlepiej sprawdzone) mile widziane.
Pozdrowka
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez Majoro
W każdym razie "półmisek serowy" z takowym trunkiem mi się nie widzi(próbowałem).

Hmm. A mi się właśnie wydaje, że słodkie, aromatyczne kwiatowe dobrze "pójdą" z serami pleśniowymi. Jeszcze wprawdzie nie próbowałem, ale z gronowymi połączenie takiej jest doskonałe - poczekam aż się akacja sklaruje i jeśli zdecyduję się zrobić ją na słodko, to sprawdzę.

/sasza
Odpowiedz
#5
słodkie z serami?
Odpowiedz
#6
Cytat:słodkie z serami?

A dlaczego nie ? ;) Inne słodkie zestawienie z serem to np. gruszki z gorgonzzolą - efekt super. Poza tym kwiatowe niekoniecznie muszą być słodkie. Ja robię raczej półwytrawne, półsłodkie - ewentualnie. Słodkawy to one mają zapach, zwłaszcza akacja.
Odpowiedz
#7
Może nie doprecyzowałem-akurat z pleśniowymi nie zestawiałem ale i tak jakoś nie widzi mi się intensywny słodkawy zapach akacji z serami...jakoś tak do serów(zwłaszcza żółtych) bardziej pasują mi czerwone wytrawniaczki.....



Skocz do: