Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wina specjalne
#1
W ubiegłym roku ukazała się ciekawa pozycja dotycząca tematyki win specjalnych.
Każdy rozdział tej książki, to przegląd prac naukowych dotyczących win specjalnych.
Jeden z tych rozdziałów omawia miody pitne.
Zawarte w nim są ogólne informacje o miodzie, oraz zagadnienia związane z produkcją miodów pitnych.
Jako ciekawostkę napiszę, że znajduje się tam m.in. wzmianka dotycząca pyłku,
która jak się okazuje ma znaczenie w procesie produkcji tego trunku.

Rozdział dotyczący miodów pitnych do pobrania tutaj.

Umieszczona w załączniku treść jest fragmentem książki
Ronald S. Jackson. 2012. Advances in Food and Nutrition Research Volume 63 Speciality Wines
Odpowiedz
#2
Artykuł ciekawy, zwłaszcza że przez pryzmat portugalskiej produkcji (skąd pewnie wynika dążenie z tym miodem, żeby nadal przypominał bardziej porto niż miód) oraz przez typowe-dla zysku tylko postawienie na ilość, szybkość, a nie na jakość. Tradycja pozostanie w domach mimo wszystko.
Odpowiedz
#3
(30-01-2013, 09:47)Bogi napisał(a): Artykuł ciekawy, zwłaszcza że przez pryzmat portugalskiej produkcji (skąd pewnie wynika dążenie z tym miodem, żeby nadal przypominał bardziej porto niż miód) oraz przez typowe-dla zysku tylko postawienie na ilość, szybkość, a nie na jakość.

Coby za dużo językiem nie mleć, to muszę Ci przyklasnąć -"uportowienie" produkcji jest nader okrutne.

Dokładam rozdział o Porto.

PS - Bogi z tym pryzmatem to podsunąłeś mi pewien pomysł.
Zastanawiam się nad adaptacją dojrzewania i starzenia miodu znanego z produkcji sherry.
Wartwa flor na miodzie i biologiczne starzenie przez 3-5 lat.
System Solera, III rzędy i coroczne uzupełnianie o 1/3 nową porcją przefermentowanego miodu...
Jeszcze raz dzięki za pomysł :)
Odpowiedz
#4
Ściągam o porto i się wypowiem.

Droga sherry dla miodu myślę, że byłaby ciekawa. Daj znać o wynikach.
Odpowiedz
#5
Masz może pozostałe rozdziały?
Odpowiedz
#6
Mam jeszcze sherry.



Skocz do: