Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winko Zielona herbata - Czerwony Kapturek
#1


Witam. Chciałbym zrobić winko z tej herbaty. http://www.szlachetnysmak.pl/p,pl,92,cze...+100g.html
To jest herbata zielona z dodatkami.
Czy lepiej jest zrobić z czarnej? Jest też dostępna Czarna Czerwony Kapturek:)

Wino jakie chcę osiągnąć:
5litrów
półsłodkie
około 14%alk

Będę potrzebował:
50g herbaty
4,5l wody
MD
1500g cukru (około 1260g cukru do osiągnięcia 14% + 300g do dosłodzenia)

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie MD (nie wiem jeszcze jakie drożdże)
2. Przygotowanie naparu (50g tej herbaty + 4,5 litra wody) - Zaparzyć 5 minut.
3. Później przecedzić.
4. Dodać 900g cukru rozpuścić.
5. Ostudzić
6. Wlać wszystko do baniaka.
7. Po 12 dniach jak wszystko przefermentuje powinno być około 10% alkoholu. Odlać litr lub dwa nastawu i rozpuścić w nim 360g cukru.
9. Po 30 dniach od nastawienia zlać i dodać 300g cukru żeby dosłodzić.

Czy to dobrze chcę zrobić? Czy wszystko źle jest?:)
Odpowiedz
#2
Pytanie ile jest herbaty w tych 50g, a ile dodatkow?
Odpowiedz
#3
Tego to się nie da policzyć za bardzo.
Ale dlatego napisałem, że 50g ponieważ na opakowaniu pisze, że:

100g wystarczy na zaparzenie 50 filiżanek.
Filiżanka na herbatę może mieć koło 180 - 200 ml czyli 50g wystarczy na około 25 filiżanek:).

Wydaję mi się, że z 50g herbaty i 4,5 litra wody zrobię dobry napar.
Co o tym myślicie?
Odpowiedz
#4
Jest wieloowocowa, więc może mieć ciekawy bukiet, oby w czasie fermentacji nie zniknął-ale o tym sie dowiesz jak zrobisz. Więc do dzieła.
Odpowiedz
#5
Stężenie smaku herbaty w winie powinno być moim zdaniem większe, niż w samym naparze - bo tam się przegryzie, przewietrzy i przymaskuje alkoholem - więc ja bym dał z 50% więcej, czyli 75g. Samych % w liczbie 14 na półsłodkie wino tego typu zdaje mi się za dużo - napar to nie jest zbyt bogaty smak (w stosunku do owoców) i wino może być "puste". Jeśli całość planujesz robić w balonie 5l, to bardzo uważaj - niektóre nastawy bardzo się pienią (np. napar z hibiscusa) i wychodzą z balona.
Odpowiedz
#6
Nie mam żadnych doświadczeń w winach herbacianych, ale jakbym musiał robić, to:
1. dodałbym sporo rodzynek - znacznie poprawiają "puste" wina, dodając ciała;
2. fermentowałbym nisko, nie wyżej, niż w 16-18oC. Aromaty może trwałe nie będą, ale w ogóle będą.
Odpowiedz
#7
To ja trochę podyskutuję, bowiem mam do win herbacianych jakąś słabość.
I tak - jeżeli dodamy rodzynek, to będziemy mieli wino bardziej rodzynkowe, a to chyba nie o to chodzi. Sto razy już pisałam, że jeśli mam za mało jakiegoś surowca na wino, a smak chcę zachować to dodaję ryż, który jest neutralny. Tak zrobiłam z hibiskusem, z herbacianką różaną (herbata z różą plus płatki róż)
Kolego vabank - experymentujcie i sprawozdawajcie :chytry: ;)
Odpowiedz
#8
Jutro chyba pójdę do sklepu po balon... Zastanawiam się czy kupić piątkę czy piętnastkę. Od Wujka mogę mięć pięćdziesiątkę ale to za dużo:)

A jakie drożdże polecacie do herbaty? (około 14%alk)

Mam jeszcze pytanie, w piwnicy mam temperaturę 18stopni ... Czy tam mogę wino trzymać?
Odpowiedz
#9
Weź od wujka 50-tkę bo gotów się rozmyślić (drugi raz nie zaproponuje) i nastaw ryżowca, tak na wszelki wypadek - przyda się do kombinacji z ziołowymi smakowymi, do kupażowania i w ogóle się przyda.
Butli z poliwęglanu po mineralnej (18.9 l) kupisz kilka w cenie jednego szkiełka 15 l (są wątki na forum albo allegro). Wierz mi, że się przydadzą bo eksperyment pociąga za sobą kolejny eksperyment. Przecież będziesz się rozwijał.
Jak już musisz mały, a nie chcesz 15, to kup 10 a nie 5.
Odpowiedz
#10
pomyśle nad tą butlą :)... a nie wiesz może gdzie kupić?


Trochę nie na temat. Ale mógłby mi ktoś powiedzieć czy ta butla by pasowała ? W tej butli można całą fermentacje przeprowadzać? I cichą i burzliwą?:)

http://www.woda24.pl/13/naturalna-woda-z...butla-19l/
Odpowiedz
#11
Pilnuj na Allegro albo poszukaj na forum wątków z tymi butlami - tam też znajdziesz namiary na dostawców. Masz tutaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid177061
i tutaj
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0
W marketach można z wodą kupić (w Makro na pewno a woda do winka jak znalazł)
Odpowiedz
#12
Rozmawiałem z dostawcą jednym. 24,40 za butelke (tą co podałem w linku)
Odpowiedz
#13
a jakie drożdże do tego wina polecacie? i z jakiej herbaty według was lepiej? Czarnej kapturka czy zielonej kapturka?:)
Odpowiedz
#14
Wolałabym czarną, ale nie jestem obiektywna, bo nie znoszę zielonej. Rasa drożdży naprawdę nie ma znaczenia, zwłaszcza przy herbaciankach. Kup takie, które wyciągają tyle % ile byś chciał.
Odpowiedz
#15
Ja jeszcze czekam na pojemnik:/. Wybiorę chyba czarną herbatę. Mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć czy temperatura 18 stopni będzie dobra do fermentacji i do leżakowania?:)
Odpowiedz
#16
(19-12-2009, 22:31)Maciej napisał(a): 2. fermentowałbym nisko, nie wyżej, niż w 16-18oC. Aromaty może trwałe nie będą, ale w ogóle będą.
Odpowiedz
#17
Butle już są.:):) Chciałbym jutro się tym zająć ale za bardzo nie będzie chyba czasu ... :/ w końcu wigilia:)
Przepis mi się troszkę zmienił. . mniej więcej skład będzie wyglądał tak:

Wino jakie chcę osiągnąć:
15litrów
półsłodkie
około 14%alk

Będę potrzebował:
150g herbaty
15l wody
MD
5200g cukru (około 4200g cukru do osiągnięcia 14% + 1kg do dosłodzenia)

Mam jeszcze pytania. . . Co z kwasowością? Dodać sok z cytryny? jeśli tak to ile? Co lepsze ... świeży wyciśnięty sok z cytryny czy kwasek cytrynowy (taki w saszetce)
Ile powinno być nastawu żeby nie wywaliło go z butli 19litrowej, a żeby po zlaniu osiągnąć jak najwięcej wina.
Odpowiedz
#18
Chciałbym tylko wtrącić drobną uwagę co do objętości. 15 litrów wody + cukier (który da ok. 3 litrów) + burzliwa fermentacja to trochę dużo jak na 19-litrową butlę. Nie boisz się, że Ci to wylezie na zewnątrz?
Odpowiedz
#19
zauważyłem szy:)
dlatego napisałęm, że mniej więcej tyle....a pod spodem zapytałem "ile powinno być"
:) Chcę jak najwięcej wyciągnać, ale żeby nie wyszczeliło:)
Odpowiedz
#20
W tym nastawie sama woda i cukier, czapy z owoców nie będzie. Spokojnie 16-17l możesz nastawiać. Zostaw 3 litry wody i 1 kg cukru. Dodasz jak fermentacja zwolni.
Odpowiedz
#21
(23-12-2009, 23:41)vabank2 napisał(a): Mam jeszcze pytania. . . Co z kwasowością? Dodać sok z cytryny? jeśli tak to ile? Co lepsze ... świeży wyciśnięty sok z cytryny czy kwasek cytrynowy (taki w saszetce)

Mógłby się wypowiedzieć ktoś mądrzejszy ode mnie?:D
Odpowiedz
#22
Oj, mnie się nie chce za cytrynami latać, daję kwasek. Nigdy nie wiem ile, nie uczę się na pamięć.
Nie wierzę, że na forum nie ma jakiś przepisów, które to precyzują!
Odpowiedz
#23
Trochę roboty było przez te święta. Za godzinę biorę się za baniaczek . . mało czasu a mam jeszcze kilka pytań:

Czy uważacie że ilość tych składników będzie odpowiednia:
14l wody
4 kg cukru + 1,4 na dosłodzenie....
150g herbaty

Według moich obliczeń powinno wyjść 14% 17,5 litra półsłodkie
Mam zamiar dodać 2 kg i pózniej znowu 2.
Nie powinno wywalić?
A dodać fusy z herbaty? czy odcedzić?
I ile tego kwasku dołożyć?:)))
Odpowiedz
#24
Jak robisz w butli 19l to wszystko będzie OK,herbaty ja bym dał 200g,lub 250g,cukru za pierwszym razem daj 2kg,potem dodawaj na dwie raty po 1kg,cukier oczywiście dodawaj jak bllg będzie między 0 a 2,ja bym fusy wywalił.
Powodzenia.
Odpowiedz
#25
dałem w końcu 100g. Ta herbatka jest bardzo mocna. nastaw wyszedł CZARNY :)
Odpowiedz



Skocz do: