Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winko Zielona herbata - Czerwony Kapturek
#26
teraz trzeba czekać:)
blg wynosi 14
nastawu jest 15,2 litry
wody było 14 litrów
Odpowiedz
#27
Hycel dobrze Ci radzi, dałeś za mało herbaty, jak wrzuciłeś fusy, będziesz miał gorzkie winko. Poza tym proporcje wg mnie są ok, kwasku daj 20g
Odpowiedz
#28
fusy odcedziłem
Miałem dać 150g. Ale herbata była za mocna to zmniejszyłem.





/3 godzinki i nie ruszyło:D wiem że za wczesnie ale czekam:D na razie wciąga powietrze ale chyba dlatego że temperatura nastawu się obniża.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#29
A jaką miało temperature jak dodałeś drożdże? Niestety ja Ci z tym winem nie pomogę za bardzo. Nie mam żadnego doświadczenia z takimi winami. Pewnie próbowałbym zbić nadmiar garbników z tego wina np. odrobiną żalatyny dodanej w czasie fermentacji. No ale to trzeba by było spróbowac. Poza tym wydaje mi sie, że rzeczywiste walory wina herbacianego moga wyjsć przy chłodnej fermentacji - jak napisał Maciej - i przy lekkim, najwyżej półwytrawnym winie. Smak z burakow cukrowych rektyfikowanych nie może dominować .
Odpowiedz
#30
już wszystko ok bulka po mału.
Odpowiedz
#31
Kolorek ma miły, dałeś pożywkę ? Jeśli wszystko ok, to zestaw powinien spokojnie w ciągu 12 godz ruszyć. Pamiętaj aby mieszać baniakiem, drożdże zaczną żwawiej biegać
Odpowiedz
#32
dlatego nie dawałem więcej herbaty. . . mocna ;) pożywke dałem.. powinno być wszystko okej;)
Odpowiedz
#33
kiedy sprawdzać poziom blg?



   


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#34
możesz sprawdzać codziennie jeśli chcesz :) ale po co?
raz na tydzień wystarczy lub jeśli zauważysz, że fermentacja bardzo zwolniła (zwalnia bulkanie :) )
Jeżeli Blg spadnie do 3-0* to dodaj kolejną porcję cukru(syropu)
Odpowiedz
#35
Czy Ty do rurki też herbatę wlałeś :podstep: ?
Odpowiedz
#36
Kiedyś na jakimś forum czytałem że można mocnej herbaty wlać. Lepiej widać jak sobie pracuje . . . A działa tak sobie uspokajająco i miło się na to patrzy:)
Odpowiedz
#37
to się dziś trochę zawiodłem. 3 dni i tylko 3 blg spadło:)
Odpowiedz
#38
(31-12-2009, 13:28)vabank2 napisał(a): to się dziś trochę zawiodłem. 3 dni i tylko 3 blg spadło:)
I jest taka szansa,że bllg w twoim nastawie,właśnie tak powoli będzie spadać,bo to wino herbaciane i drożdże powoli będą przerabiać cukier :tuptup:
Odpowiedz
#39
dobrze wiedzieć:) .. Bulka bardzo dobrze . . . ale to blg mnie zastanawiało czemu tak wolno schodzi.
Odpowiedz
#40
mierzyłem dziś zawartość cukru i BLG=6
Za dwa dni dosypie 2kg cukru.
I zobaczymy co będzie dalej.
Nastaw trochę zmienił kolor (kolor jest jaśniejszy). . Nie wiem czy to dobrze czy źle, czy średnio:)
Odpowiedz
#41
Nie spiesz się. Zaczekaj do zera i nie dosładzaj więcej niż do 5 blg. Ten nastaw i tak od początku jakiś leniwy jest, nie utrudniaj mu dodatkowo. Im więcej % tym drożdżom ciężej pracować.
Odpowiedz
#42
ale z racji ze jest to zielona herbata i to jeszcze owocowa nie wierze by jego barwa mimo wszystko nie rozjasniala z tej czarnej, pewien tego nie jestem, jednakze wiem ze herbaty, szczegolnie owocowe latwiej traca barwniki antocyjanowe ;)
Odpowiedz
#43
wczoraj zmierzyłem blg i wyszło 3
dodałem kg cukru po dolewce blg = 10
teraz poczekam az spadnie blg do 3 i znowu kg cukru.
Odpowiedz
#44
Cóż, zrobisz jak zechcesz, ale uważam, że mój post wyżej zawiera dużo słuszności, wziętej z doświadczenia. Oby ci cukier przerobiło w całości.
Odpowiedz
#45
wiem Megan, tylko że nie będę miał możliwości zająć się winkiem w tym tygodniu.
Odpowiedz
#46
I co z tego? Nastaw nie zając, poczeka.
Odpowiedz
#47
Dziś wyjazd. . . powrót za ty dzień może dwa.
Zdjęcie robione dziś.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#48
troszeczkę mnie tu nie było. W międzyczasie dodałem 2x po pół kg. Kiepsko tu z przerabianiem:/ cały czas pod górkę.
Z braku czasu nawet nie miałem kiedy zlać. Wino było nastawione 28 grudnia 2009r. a jest kwiecień i jeszcze nie zlałem. jutro będę zlewał. Teraz po 4 kg cukru blg wynosi 2.
Mam nadzieje że 4 miesiące bez zlania nie zepsuję całkiem wina:/.



Skocz do: