Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winko z soków winogronowych.
#1
Witam,
Posiadam 10 kartoników dobrego soku z winogrona i mam pytanko czy może wyjść z tego jakieś dobre winko? oraz czy dodawanie rodzynek nie popsuje winka? ewentualnie w którym momencie dodajemy te rodzynki. Dzięki za wszystkie dobre rady  :) 
pozdrowionka Mateusz 
w zał. obrazek tego soczku


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
Jeśli to 100% sok bio to pewnie konserwantów nie ma. Myślę że rodzynki są tu niepotrzebne.
Odpowiedz
#3
Nie chciałbym tego niepotrzebnie zmarnować albo zrobić coś od czego brzuch zaboli :D
Czyli sprawdzamy wskaźnik blg, dodajemy cukier, drożdże i do baniaczka pod korek rozumiem? :)
Czy przyjąć jakąś wodę? Chociaż jakieś 0,2 lub 0,3 l na kartonik (1 litr)?


Popraw swoją pisownię. Wielkie litery i takie tam. Mod.
Odpowiedz
#4
Po co wodę? Nie pod korek. W baniaku musi zostać wolna przestrzeń na CO2 i pianę. Jeśli to 100% sok to pewnie cukru za dużo nie trzeba.
Odpowiedz
#5
Nie znam poziomu kwasowości tego soku, więc pomyślałem, że dodanie jakiejś niewielkiej ilości wody, nada delikatnego tła w tym winku. Jestem amatorem w tej dziedzinie, więc wole zapytać. Co więcej, czytając różne tematy na forum jest wiele opinii i pomysłów :)
A co do drożdży? Fermivin może być?
Pożywka jest tutaj niezbędna na rozruch tych drożdży? Czy możemy sobie ją pominąć?
Odpowiedz
#6
Pożywkę dodaje się zawsze. Soki z kartonów raczej kwaśne nie są. Fermivn może być.
Odpowiedz
#7
Jeżeli chodzi o ilość dodawanych drożdży to jak cała saszetka jest na 35l nastawu mam sobie wyporcjować na te 10 l czy mimo wszystko dodajemy całość?
Odpowiedz
#8
Jeśli dasz całość to szybciej się namnożą. Ja nigdy nie dzielę drożdży.
Odpowiedz
#9
Czy to jest dobry wzór na dodatkową porcję cukru do wina?:
G=[(16,7*A)-({C-4}*10)] * F gdzie:
G- ilość cukru w gramach potrzebna do dosłodzenia nastawu
A - moc wina w % jaką chcesz otrzymać
C - odczytana zawartość cukru w moszczu w Blg
F - ilość moszczu
Jeszcze mam pytanko o dosładzanie winka - jeżeli już jesteśmy pewni, że fermentacja cicha ustała możemy dosłodzić winko? ewentualnie w jaki sposób możemy zakończyć tą fermentację? :)
Odpowiedz
#10
Fermentację możesz zakończyć siarkując wino.



Skocz do: