Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino bananowe.
#1
Witam wszystkich,
ostatnio zrobiłem sobie winko z bananów (jeżeli to źle to przepraszam ale jestem amatorem) ale nie wyszło mi słodkie, możliwe, że dodałem za mało cukru, jednakże chciałbym poznać opinie bardziej zaprawionych w bojach towarzyszy, więc podaje przepis:

Do wiadro 15 litrowe dałem
-3 kg cukru,
-prawie 5 kg bananów,
-11 litrów przegotowanej wody,
-drożdże BAYATUS G995 na 25-50 l,
-pożywkę uniwersalną do takiej samej ilości wina
-stoper i klener.


-Pierw nalałem przegotowanej wody z cukrem około 8 litrów, dodałem banany (obrane i pokrojone) i je zmiksowałem, a następnie pożywkę oraz drożdże i odłożyłem w ciepłe miejsce na około 1 tydzień,
-W drugim ruchu dodałem 2 litry przegotowanej wody z cukrem po rozbiciu kożucha z bananów i odstawiłem na kolejny tydzień,
-w 3 części usunąłem kożuch oraz przefiltrowałem wino (do czystych i wyparzonych naczyń, słoików) aby wymyć i wyparzyć wiadro, a następnie wlałem wino z powrotem i dopełniłem wodom z cukrem do 11 litrów i tak trzymałem je przez kolejny tydzień.

Później było rozlewanie do butelek gotowe oczyszczone wino i je zakorkowałem, a po 3 dniach spróbowałem i wogóle nie czuje smaku bananów i wyszło mi jakieś goszkie.
Odpowiedz
#2
Jeśli zabutelkowałeś 3 tygodniowe wino to zrobiłeś źle.
Nie jest słodkie bo drożdże przerobiły cukier.
Podejrzewam że przez zbledowanie możesz mieć problemy z klarowaniem
Nie czuć bananem może przez to że to wino jest młode i robi się je inaczej.
Tolerancja jest cechą głupców.
Odpowiedz
#3
Dzięki.
Odpowiedz
#4
Przy tych drożdżach powinno być kilo cukru więcej..Na wiadro 15 L. Dziwne ze butelkowałeś tak wczesnie nawet bez próbowania smaku, czy Ci odpowiada..
Odpowiedz
#5
(08-02-2016, 19:21)Zibi napisał(a): Dziwne ze butelkowałeś tak wczesnie nawet bez próbowania smaku, czy Ci odpowiada.
To moje 4 wino i reszta jakoś mi wyszła, temu się zdziwiłem.
Odpowiedz
#6
Co teraz? Wylejesz wszystko z butelek do balonu, dosłodzisz rozpuszczając cukier w winie i pofermentujesz?
Odpowiedz
#7
A da się tak? Ja użyłem już stopera to myślisz, że można jeszcze raz to podfermentować?
Odpowiedz
#8
Stopera? Nigdy czegoś takiego nie używałem wiec się nie wypowiem.
Odpowiedz
#9
Ja używam stopera praktycznie do wszystkich win. Nie używasz Zibi? A jaką ilość tego "stopera" użyłeś? No i jakiego?
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#10
"Stoper'? Używam do większości nastawów.... w postaci pirosiarczynu potasu :)
Jeśli wino wyszło Ci "goszkie" to je po prostu "dosłuć" cukrem - powinno pomóc.
Butelkowanie trzytygodniowego nastawu to moim zdaniem zły pomysł.
Wyszukiwarka forum działa bez zarzutu, w kilka chwil udało mi się odszukać przepisy na udane wina bananowe, jestem przekonany, że Tobie również się uda. Trzymam kciuki :)
Odpowiedz
#11
(09-02-2016, 22:35)krzysztof1970 napisał(a): Ja używam stopera praktycznie do wszystkich win. Nie używasz Zibi? A jaką ilość tego "stopera" użyłeś? No i jakiego?

Napisałem że nie używam i nie używałem.. :pijemy:



Skocz do: