Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino bananowe
#26
Ale akurat z tego przepisu...
Odpowiedz
#27
Z szybkich pobieżnych obliczeń wychodzi, że cukru jest stanowczo za dużo nawet na wino o zawartości alkoholu 18%.
Odpowiedz
#28
Czytałem przepis i dodatkowo się doczepię do 30min gotowania bananów.
Wg mnie to niepotrzebne, wystarczy sparzyć wrzątkiem.

Rodzynki też bym odpuścił, to ma być wino bananowe (taki jest temat),
nie rodzynkowo-bananowe. :jezor:
Odpowiedz
#29
A można zamiast gotowania bananów zrobić moszcz? Trzymać około tygodnia i do balona?
Odpowiedz
#30
Chyba można. Chyba sama tak robiłam, dodając banany do labruski... a może i ten ostatni bananowiec nie był gotowany... cholera, nie pamiętam i odmawiam zasuwania na dół i sprawdzania w kajeciku.
Odpowiedz
#31
A więc zrobię sobie w damie próbę :)
według przepisu w/w tj. (przepis po lekkich modyfikacjach)

Cytat:Przepis na około 4l wina:

około 2kg bananów (posiekanych razem ze skórką)
0,950 kg cukru
15g kwasu cytrynowego lub winnego
2g pożywki do drożdży
wywar z zielonej herbaty
opakowanie drożdży winnych
dopełnić wodą do 4 litrów

Tyle, że zrobię w moszczu.
Pokrojone bez skórki, dodam 2l wody z 0,5 cukru. Wygniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Po tym dodam dokładnie umyte pokrojone skórki.
Dodam pożywkę+ drożdże i odstawić moszcz na około 7 dni.
Później odcisnąć i do damy. Jak blg będzie w granicy 2-3 dodam syrop z 1l+0,25 kg cukru. Ostatnią porcję dam przy 0 blg.
Drożdże zapewne fermivin.
Cukier może ulec zmianie przy pierwszym pomiarze blg moszczu.
Celuję na 14% półsłodkiego, po od-fermentowaniu dosłodzę na 4,5blg.
Odpowiedz
#32
Witam.
Moje winko bananowe próbuję zrobić w następujący sposób:
9kg bananów gotowanych przez 30 min.
1kg rodzynek
200g żurawiny suszonej
200g moreli suszonych
2 kg cukru do tej pory.
Drożdże aroma white.
Mam pytanie. Jak długo trzymać owoce w nastawie?
Odpowiedz
#33
@KurekKurek
TUTAJ masz wyczerpujący opis jak zrobić wino bananowe.
Odpowiedz
#34
Dzięki Krzysztofie.
Dodam, iż do swojego winka dodałem sok z czterech limonek oraz dwóch pomarańczy.
Owoce planuje trzymać w nastawie do trzech tygodni.
Będzie to moje pierwsze wino bananowe. :)
Odpowiedz
#35

Zastanawiam się czy nie wyrzucić już owoców (z żurawiny oraz moreli została tylko skórka). Jak znajdę trochę czasu mogę wstawić zdjęcie.
Wino przestało prawie całkiem pracować po 12 dniach. Blg 2 , osadu jest już 4-5 cm.
Po pozbyciu się owoców i osadu wygląda na to, iż zostanie wina ok 9 litrów ( dymion 15). Czy uzupełniać wodą do 14? Czy może ponownie ugotować 6 litrów "wody bananowej"?
Czy trzymać do 3 tygodni owoce?

Pozdrawiam Adam
Odpowiedz
#36
Hej mam pytanko do was doświadczeni koledzy. Nastawiłem winko bananowe według przepisu tutaj z forum. Winko nastawione 05.04.13 BLG 22. Dzisiaj sprawzałem BLG spadło do 0 z rurki sobie bulgocze co ok. 3min czy to oznacza już koiec burzliwej fermentacji i czas na zlanie? Osad opadł na górze tylko rodzynki się unoszą.
Odpowiedz
#37
To oznacza że drożdże przejadły cały cukier. Teraz możesz dodać kolejną partię cukru.
Odpowiedz
#38
Tylko nie wiem jaką ilość cukru narazie dodałem tak jak w przepisie na 5 l. I teraz nie wiem jaką drugą ilość dodać winko jak próbowałem jest typowo wytrawne



Skocz do: