Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino białe
#1
Witam proszę  pomoc jak zrobić winno z jasnego winogrona bez dodatku wody i drożdży
Odpowiedz
#2
Napisz;
- z jakiej odmiany masz owoce,
- jakie są aktualnie parametry,
- jaki tym wina chcesz zrobić.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Witam.
Mam ogromną prośbę
Po wstępnych pomiarach cukru i kwasowości oraz znacznym wybarwieniu pestek postanowiłem, że dzisiaj dokonam zbioru winogron odmiany Solaris. Po przeciśnięciu przez prasę otrzymałem 17 L moszczu. Wygląda na to, że zbioru dokonałem zbyt pochopnie, ponieważ mam bardzo niskie pH: 2,5.
Proszę o poradę co powinienem teraz zrobić? Moszcz zostawiłem w chłodnej piwniczne do sedymentacji. Próbować zrobić wino z dużym cukrem resztkowym, czy dokonać jakieś korekty moszczu?
Pozostałe parametry 23,5 brix, kwasy 9 g/l. Posiadam drożdże UCLM S325 + zalecane ppżywki.
Mam jeszcze na krzewach ok 10 kg odmiany muscaris (na ten moment średnio 17 brix).
Piotr

(25-08-2019, 10:46)Piotrek82 napisał(a): Witam.
Mam ogromną prośbę
Po wstępnych pomiarach cukru i kwasowości oraz znacznym wybarwieniu pestek postanowiłem, że dzisiaj dokonam zbioru winogron odmiany Solaris. Po przeciśnięciu przez prasę otrzymałem 17 L moszczu. Wygląda na to, że zbioru dokonałem zbyt pochopnie, ponieważ mam bardzo niskie pH: 2,5.
Proszę o poradę co powinienem teraz zrobić? Moszcz zostawiłem w chłodnej piwniczce do sedymentacji. Próbować zrobić wino z dużym cukrem resztkowym, czy dokonać jakieś korekty moszczu?
Pozostałe parametry 23,5 brix, kwasy 9 g/l. Posiadam drożdże UCLM S325 + zalecane pożywki.
Mam jeszcze na krzewach ok 10 kg odmiany muscaris (na ten moment średnio 17 brix).
Piotr





Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#4
Przy kwasach 9 g/l dla Solarisa to idealny moment do zbioru na wino półsłodkie. pH powinno być w okolicy 3.2.

pH 2.5 to musi być jakiś błąd w pomiarze, Solaris przy Twoim cukrze i kwasie ma pH ponad 3.
Odpowiedz
#5
Ok dzięki. Dziwne bo kalibrowałem przed pomiarem phmetr i pokazał 2,5. Na jakim blg proponujesz zatrzymać fermentację? Okolice 1 - 0,5 będzie ok?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#6
Dokładnie. 1 BLG. To będzie koło 30g/l cukru resztkowego. Jak Ci się uda 0,5 BLG to jeszcze lepiej.
Odpowiedz
#7
Jak długo masz ten pH metr? Elektroda w większości przypadków ma gwarancję dokładności pomiarów przez rok. Tak samo płyn kalibracyjny musi być świeży.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#8
pH metr warto kalibrować świeżymi buforami, przed zbiorem.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#9
PHmetr mam 3 lata. Bufory do kalibracji przygotowałem bezpośrednio przed. Bufory kupiłem razem z pHmetrem i leżały oryginalnie zamknięte w ciemnej szafce, proszek w obu był lekko zbrylony, ale się rozpuścił w destylowanej wodzie. Na opakowaniu nie było daty produkcji. Miałem raz przygodę, że pHmetr pokazywał mi dziwne wskazania przy pomiarach na winniczce jakieś dziwne wartości pH 45, ale po powrocie do domu po ponownej kalibracji wszystko wróciło do normy. Może faktycznie już czas kupić nowy. Kwasowość mierzyłem niebieskim płynem z biowinu kupionym w sierpniu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#10
Kup gotowe bufory.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#11
Mam problem ze startem fermentacji. Po prawie 23 godzinach od zadania drożdży nic się nie dzieje. Wczoraj o 7.30 dodałem 3 g uwodnionych drożdży UCLM S325 na 15L moszczu. Całość stoi w piwniczce w temp. ok 16*C. Wcześniej do miazgi ok 30l dodałem 2,5 g pirosiarczynu potasu. Pierwszy raz robię wino na tych drożdżach i coś długo startują, czy gdzieś popełniłem błąd? Czy jeszcze cierpliwie poczekać?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#12
Fermentacja ruszyła


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#13
Cierpliwość jest cnotą winiarza...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#14
Niestety z powodu pilnego wyjazdu nie zatrzymałem fermentacji jak planowałem na 1 blg tylko na -1blg (dodałem 1,5 g/l pirosiarczynu potasu) Wino w smaku jest dość kwaśne i mam pytanie, czy dopuszczalnym jest w celu obniżenia kwasowości i zwiększenia cukru resztkowego (wiadomo kosztem %) do takiego nastawu dodać niewielką ilość klarownego soku po sedymentacji? Posiadam niewielką ilość moszczu z muscarisa (24 blg kwasy 7g/l)? Czy tym sposobem nie zepsuje wina?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#15
1,5 g na litr???? czy na 10 litrów?
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#16
Oczywiście ta ilość piro na 10 litrów. Macie jakieś doświadczenia z dodaniem moszczu tuż po zatrzymaniu fermentacji? Wino będzie do szybkiej konsumpcji, tylko jaki wpływ na smak i i samo wino może mieć taki zabieg? Jakieś sugestie?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#17
(07-09-2019, 09:49)Piotrek82 napisał(a): nie zatrzymałem fermentacji jak planowałem na 1 blg tylko na -1blg (dodałem 1,5 g/l pirosiarczynu potasu)

W sumie to nie ma pewności, że ta dawka pirosiarczynu totalnie ubiła drożdże. Może się okazać, że po dodaniu nowej porcji moszczu fermentacja ruszy dalej, co oznacza, że drożdże przerobią cukier i skończysz z mocniejszym winem wytrwanym.

(07-09-2019, 17:47)Piotrek82 napisał(a): Macie jakieś doświadczenia z dodaniem moszczu tuż po zatrzymaniu fermentacji? Wino będzie do szybkiej konsumpcji, tylko jaki wpływ na smak i i samo wino może mieć taki zabieg? Jakieś sugestie?
Smak się zapewne zmieni, bo dodasz trochę soku i podniesiesz słodycz we winie. Kwasowość wina zostanie w ten sposób zamaskowana a zawartość alkoholu spadnie. Zrób test szklanki: napełnij szklankę do połowy tym winem, dolej trochę tego soku i zostaw w ciepłym miejscu (np. gdzieś w kuchni) na kilka dni. Jeśli wystąpi spienienie i bąbelki gazu to znaczy, że fermentacja ruszyła.
Odpowiedz
#18
Dzięki za radę, w związku z brakiem odzewu na forum napisałem do właściciela E-sadzonki, który wszystko mi wyjaśnił i rozwiał moje wątpliwości. Tak krótko (bo nie wiem, czy ktoś to w ogóle czyta) powiem, że wino z solarisa po zatrzymaniu fermentacji jest w temperaturze 7oC, ładnie się klaruje i układa, dzisiaj spróbowałem, ma super cytrusowy zapach (nie śmierdzi już drożdżami) i w smaku jest bardzo dobre, kwasy nie są już tak dokuczliwe jak przy pierwszym zlaniu. Uważam, że balans cukrów (cukromierz wskazuje -1blg) i kwasów (8,1 g/l) jest super. W tym roku z racji kontrolnego owocowania mam tylko 13 litrów wina, z którego 3 litry przeznaczam na eksperymenty, w lodówce sedymentuję moszcz muscarisa. Zamierzam się troszkę pobawić. Wiem, że mogą to być tykające bomby, ale jak juz wspomniałem wino będzie do szybkiej konsumpcji, czyli zimne prosto z piwniczki do kieliszka. W przyszłym roku zamierzam maksymalnie dociążyć krzewy solarisa, muscarisa natomiast max 2 kg/krzew i zbierać obie odmiany w tym samym terminie. Zobaczymy...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#19
Dlaczego "tykające bomby"? Butelkujesz już teraz?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: