Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino herbaciane - propozycje?
#1
Witam! Mam zamiar zrobić wino herbaciane. Zależy mi aby było mocne i słodkie (czyli moje ulubione ;) ). Czy macie jakieś przepisy godne polecenia?

Dane:
Baniak 20l

Chciałbym celować w miętowo-herbacaiono-rodzynkowe.
(Rodzynek mam z 5 kg :diabelek:, wiec chciałbym je wykorzystać (oczywiście nie wszystkie naraz :glowa_w_mur: ) a miętę lubię :), i stwierdziłem że fajną bazą pod te dwa smaczki była by herbata :chytry: ).

Zostało mi także dużo przypraw z innego wcześniejszego wina: goździki, ziele angielskie, pieprz, gałka, imbir, tymianek, bazylia, cynamon.

Jeżeli odradzacie herbatę (z jakiś powodów) to chętnie rozważę inne opcje :spoko: (poza ryżem i jabłkami, które już mam;) )

Herbatę jakąś w domu mam, ale są to nie powalające ilości, dlatego herbatę będę dokupywał i również miło byłoby wiedzieć jaką kupić :ksiazka: .

Pozdrawiam! :helo:
Odpowiedz
#2
40 łyżeczek heraty miętowo-cytrynowej
5 łyżeczek mięty
8 cytryn (Sok)
2 kg rodzynek
10 goździków
5 kg cukru
10g pożywki
drożdże.


W 2 litrach wody, parzymy mięte oraz herbatę przez około 10 minut. Do gorącej jeszcze wody dodajemy goździki, oraz rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy sok z wyciśniętych cytrn. Przelewamy do innego naczynia filtrując ciecz aby była klarowna i bez dodatków (goździków, fusów z herbaty, cząstek cytryn). Dodajemy pożywkę, i wlewamy do baniaka. Dodajemy umyte rodzynki (można posiekać). Po ostygnięciu do temperatury pokojowej dodajemy drożdże. Dolać do 20l przegotowaną wodą.

Jakieś sugestie? Propozycje zmian? Ostrzeżenia lub doświadczenia?
Odpowiedz
#3
Cukier podziel na 2-3 raty. Nie wszystko na raz.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#4
Witam po raz kolejny:) Właśnie jestem w etapie nastawiania winka herbacianego w baniaku 15l chcę otrzymać wino na 10 l
Oto składniki które użyłem.
1. 0,5Kg rodzynek umytych i posiekanych
2. sok z 3 cytryn + skórki z nich(bez albedo)
3. 1,5 l zaparzonej herbaty z 100g
4. Syrop cukrowy 2Kg rozpuszczone w 2l wody
5. Dolanie 6l wody
6. Drożdże winiarskie przygotowane wcześniej
7. Dodanie pożywki 5 g

Czy takie proporcje wystarczą na otrzymanie dobrego wina? Czy proponujecie czegoś dodać więcej, mniej? Dziękuje za wszelakie uwagi. :):)



Skocz do: