Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino przestało fermentować
#1
Witam

Jestem tu nowy (dlatego proszę o wyrozumiałość). Znalazłem kilka tematów a temat przerwania fermentacji ale każdy przypadek jest inny, dlatego postanowiłem napisać nowy.

Jest to moje pierwsze wino nie miałem odpowiedniej wiedzy którą zaczołem niestety zdobywać dopiero w trakcie wykonywania wina. Wino zrobiłem z około 8 kg ciemnych winogron, do tego dodałem 3kg cukru rozpuszczone w 3 litrach wody. Wszystko dodałem do balonu 20 litorwego. Po dwóch dniach dodałem pożywkę i drożdże Zamojskiego tokaj 22 które namnażały się około 3,5 dni (dopiero pozniej zorientowałem się że są one do win z jasnych winogron).
Po tych wszystkich zabiegach dowiedziałem sie dopiero o winomierzu który kupiłem. Winomierz wskazywał ciut ponad skale czyli około 25 Blg. Wino mocno fermentowało przez dwa tygodnie.
 Po tym czasie oddzieliłem owoce, zmierzyłem poziom cukru który wynosił 2 Blg. Dodałem więc 1,5 kg cukru rozpuszczone w 2 litrach wody. Po dodaniu tej partii cukru winomierz wskazał 15blg. Wino fermentowało juz słabiej przez tydzień aż przestało. Winomierz wskazuje teraz 12 blg. 
Czuć jakiś alkohol lecz myśle że wino powinno pracować dłużej, jest też w związku z tym za słodkie.
 Co powinienem zrobić żeby fermentacja znów wróciła? Proszę o porady krok po kroku ponieważ jestem nowicjuszem w tej dziedzinie.
Odpowiedz
#2
Drożdże nie przerabiają cukru w nieskończoność . Dodałeś go za dużo więc ile mogły to zrobiły a reszta została nie przerobiona.
Załatw sobie jeszcze winogron , przefermentuj bez dodawania cukru, oddziel moszcz i wlej do tego przesłodzonego nastawu. Innego sposobu nie ma bo masz tam już za dużo alkoholu i cukru nie przerobionego.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Dzięki za podpowiedź.

Nowe winogrona przefermentować bez dodatku cukru i drożdży? Ile czasu je fermentować jakieś 3-4 dni aż zaczną fermentowac i to wystarczy żeby je oddzielić i dodać do mojego za słodkiego wina?
Jeśli nie uda mi się zdobyć winogron to mogą być kupne?
Odpowiedz
#4
- bez drożdży tylko w Kanie Galilejskiej robili wino
- zrób wino wytrawne tj z końcowym Blg poniżej 0
- ostatniego pytania nie rozumie
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych



Skocz do: