Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino przestało pracować
#1
Mam problem i pewien pomysł ale chciałbym spytać ekspertów co o tym sądzą.  
Nastawienie wino z czerwonych winogron bez dodawania drożdży  (od zawsze robimy na dzikich i jest super). miesiąc fermentowalem i gdy skończyła się burzliwa fermentacja to wwyciągnąłem owoce. ddałem chyba za dużo cukru bo jest bardzo słodkie i bardzo słabe. założyłem wiec rurkę i dałem w ciepłe miejsce. wino nie pracuje. 
Mam pomysł żeby dodać drożdże by wyrobic resztę cukru. co myślicie ?
Odpowiedz
#2
Kiedy nastawiłeś to wino? Jakie było blg początkowe? Jakie było blg po dodaniu cukru? Ile tego wina jest?
Jak można wyczytać w wielu miejscach na forum, robota na dzikusach to zawsze loteria. Ja bym dała szlachetnych drożdży. Najpierw jednak zorientuj się jakie masz blg, bo jeśli jest za wysokie to najpierw będziesz musiał coś z nim zrobić żeby obniżyć/dobrać odpowiednie drożdże.
Odpowiedz
#3
Trzymanie owoców miesiąc czasu to raczej przesada. zwykle tydzień wystarcza.
Wino bardzo słodkie, z jakimś procentem (nie wiadomo jakim), najprawdopodobniej będzie wymagało restartu, a to wymaga mocnych drożdży, co z kolei nie jest najlepsze dla wina z winogron.
Poza tym niewiele wiemy jak robiłeś to wino, ile winogron, ile cukru ile wody (jeśli nie to OK), no i pytania które zadała @Aleksandra.:niewiem:
Lech



Skocz do: