Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino przestało pracować po 2 dniach pomimo 20Blg
#1
Witam wszystkich,
Dopiero zaczynam swoją przygodę z winem więc proszę o wyrozumiałość. Otóż zebrałem z działki ok. 2.5 kg ciemnych winogron, dużo czytałem i czytałem i zrobiłem tak:
- gron nie myłem, zrobiłem miazgę
- dodałem 0.6l wody z 0.5 kg cukru
- bez drożdży
- wino zastartowało po 2 dniach (bulkotało co 30,40sek ale może dlatego że mam ok 40% wypełnienia balona 10L)
- moszcz się podniósł, wszystko wyglądało OK
Niestety cukromierz zakupiłem w trakcie, po 2 dniach pracy wina zlałem próbkę i cukromierz pokazał ok 20 Blg, w smaku duża słodycz. Zakorkowałem i odstawiłem, pracowało dalej. Jednak teraz po nocy widzę, że praca się zakończyła, wino stoi i zastanawiam się teraz co dalej ? Czy można teraz dodać drożdży czy nie bardzo?
Odpowiedz
#2
Można dodać drożdży.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#3
Czytałem gdzieś, że jeżeli mamy saszetkę drożdży i pożywki to niezależnie od ilości zacieru czy to jest 25l czy 3l trzeba dać całą, nie powinno się dzielić. I tu mam pytanie ponieważ mam tylko 3 l nastawu a na drożdżach pisze od porcja dla od 15l do 30l. Stad moje pytanie podzielić jakoś czy załadować wszystko? A może jakoś podzielić drożdże i pożywkę?
Odpowiedz
#4
Ja tam dzielę. To co pozostaje szczelnie zamykamy taśma klejącą i do lodówki.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#5
Drożdże możesz ale nie musisz dzielić. Pożywkę bezwzględnie musisz podzielić bo przedawkowanie pożywki popsuje nastaw.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#6
(27-09-2019, 07:33)Gliniasty napisał(a): - bez drożdży

Dlatego właśnie by uniknąć takich problemów ZAWSZE używa się drożdży winiarskich. Nie czytaj więcej takich porad, żeby robić na dzikusach :)
Pragnąć wody - smutna rzecz. Bez niej życie idzie precz.
Lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach - to brak wina.
Odpowiedz
#7
Dzięki :)
A mam jeszcze pytanie jako że to moje pierwsze wino testowe, proszę o poradę co dalej, po tygodniu chce wyrzucić owoce i zlać wino do drugiego baniaka, pytanie moje kiedy mogę dodać kolejną porcję cukru i czy muszę to robić? Wiem że jak zleję nastaw to muszę zmierzyć jak wygląda kwestia wartości BLG wcześniej było 20 teraz bulga co 20 sekund i zastanawiam się co dalej :)
Odpowiedz
#8
Czesc ja bym na twoim miejscu nie wyrzucał owocy, dopiero jak drozdze przestaną pracować. A WG to powinienieć zrobić Matkę drożdzową 2-3dni postoi i do balona.
Odpowiedz
#9
(01-10-2019, 12:00)olmati87 napisał(a): Czesc ja bym na twoim miejscu nie wyrzucał owocy, dopiero jak drozdze przestaną pracować. A WG to powinienieć zrobić Matkę drożdzową 2-3dni postoi i do balona.

Drożdże już są w środku od kilku dni wino pracuje, dziś Blg na poziomie 6 i zastanawiam się kiedy się powinno oddzielać owoce i czy jeszcze wsypać cukru?
Odpowiedz
#10
W przypadku nieznanej odmiany, najrozsądniej będzie oddzielić owoce po tygodniu.
Po zlaniu i pomiarze Blg można się zastanowić co dalej.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#11
(01-10-2019, 12:45)maciek19660714 napisał(a): W przypadku nieznanej odmiany, najrozsądniej będzie oddzielić owoce po tygodniu.
Po zlaniu i pomiarze Blg można się zastanowić co dalej.

Mam trochę różowych gron z działki i trochę ciemnych. Przed chwilą mierzyłem i Blg wskazuje na 6 początkowa wartość była 20 jakieś kilka dni temu. W smaku na słodkość wydaje się całkiem przyjemne. I zastanawiam się co dalej robić. Wino pracuje dalej.
Odpowiedz
#12
Czekaj aż Blg spadnie do zera lub się zatrzyma.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#13
Ok czekam a czy Panowie dacie radę obliczyć wg informacji które podałem w pierwszym poście obliczyć jaka wg Was powinna wyjść moc wina?
Czytam teraz książkę o winach Jana Cieślaka ale ... trochę to skomplikowane jak na początek mojej zabawy
Odpowiedz
#14
Sposoby obliczania są tutaj i tutaj.
Problemem jest, że nie masz podstawy, czyli początkowego Blg miazgi. Proponuję abyś założył, że miałeś 19Blg.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#15
Panowie potrzebuję dalej Waszych drogocennych porad. Dziś zbadałem "zaczyn" :) cukromierz wskazuje 0 a nawet mniej, smak wina prawie wytrawne, czuć alkohol, smak całkiem fajny chociaż czuć bardzo delikatnie na końcu goryczkę ale baaardzo delikatnie. Oddzieliłem owoce, zlałem winko do mniejszego gąsiorka, przecedziłem przez podwójnie złożoną gazę i zakorkowałem oczywiście z rurką.
Mam teraz pytanie jak wygląda dalej proces? Rozumiem że drożdze jeszcze mogą kończyć pracę bo dziś jeszcze z owocami pracowało. Czy teraz powinienem coś dodać? I ważne pytanie kiedy mogę dodać syropu cukrowego żeby drożdże mi już go nie zeżarły a winko nabrało lekko słodkiego posmaku?
Odpowiedz
#16
- Niepotrzebne teraz przecedzanie - osad będzie się jeszcze pojawiał i jest to normalne.
- Skoro obecnie jest zero, a chcesz więcej niż wytrawne - dodaj odpowiednią porcję cukru.
- Nie syrop, dodaj cukier.
- Drożdże będą jeść cukier do pewnego momentu, potem przestaną.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#17
(03-10-2019, 22:52)maciek19660714 napisał(a): - Nie syrop, dodaj cukier.
- Drożdże będą jeść cukier do pewnego momentu, potem przestaną.

Ale jak teraz dodam cukier to drożdże będą dalej przerabiać na alko a pod względem mocy wydaje mi się już ok, nie można dodać cukru później jak drożdże padną?
Odpowiedz
#18
Drożdże nie "padają". W niekorzystnych warunkach hibernują;

- kiedy nie mają co jeść (budzą się po dodaniu cukru)

- po siarkowaniu (budzą się po dodaniu cukru lub przy wzroście temperatury - strzelające korki/granaty)

- przy dużym stężeniu alkoholu (w tym wypadku nie budzą się...)

Po to by mieć wino o określonym, wybranym przez winiarza procencie, w domowych warunkach należy stosować odpowiednie drożdże. Duże stężenie alkoholu to oczywiście rzecz względna - dla danego szczepu "duże" może być "małe" i odwrotnie...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#19
To jeszcze pytanie, gdybym chciał zrobić wino ok 11% ale w końcowym efekcie słodsze to muszę użyć piro celem zabicia drożdży? Bo w przeciwnym razie jest szansa na ponowną fermentację?
Odpowiedz
#20
Możesz dosłodzić ksylitolem bo jego drożdże nie jedzą.
Odpowiedz
#21
Nie ma sensu celować w 11%, z tego powodu, że dopiero powyżej 11,5% wino jest minimalnie zabezpieczone przez alkohol.
Jeszcze raz powtórzę; piro nie zabija drożdży. Nie w normalnej dawce, która nie zniszczy wina.

Aby zrobić wino z niskim alkoholem należy użyć drożdży o równie niskiej tolerancji na alkohol, na przykład UCLM.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: