Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino rodzynkowe
#1
Witam 
Postanowiłem zrobić wino rodzynkowe z poniższego przepisu 
http://wino.org.pl/old/frames/rodzynki.html

Ale troszkę zmodyfikowałem i dodałem daktyli i suszonych moreli. 
W proporcjach ok 3,2kg rodzynek i ok 1 kg łącznie daktyli i moreli ok 50/50 

W przepisie jest aby zalać 1/3 wody po dniu odcedzać, zalewać miazgę na nowo 1/3 wody i tak 3 razy. 
Tylko, że po zalaniu tego 1/3 wody to zrobiła się z tego na prawdę gęsta zupa i cedzenie tego będzie ciężkie, poza tym 3 krotne cedzenie to tylko okazja aby jakiegoś syfu wprowadzić do wina i większe prawdopodobieństwo zepsucia. 
No i ogólnie kombinacje.

 Pomyślałem aby dać od razu wymaganą ilość wody i fermentować dłużej całość aż blg zejdzie do 0 lub po prostu poniżej 0 i przestanie spadać, wtedy odcedzić dodać cukru i fermentować dalej. 

Ewentualnie dać prawie całą wymaganą wodę i po fermentacji w miazdze odlać moszcz, przepłukać jednokrotnie wytłoczyny w niewielkiej ilości pozostałej do wykorzystania wody i z niej raz porządnie odcisnąć, dolać do reszty (+ cukier ) i fermentować dalej. 

Co byście poradzili jak to najlepiej zrobić ?
Odpowiedz
#2
Cześć,
Owoce suszone musisz przelać porządnie wrzątkiem. Mają na powierzchni oleje i konserwanty. Zobaczysz jaka będzie woda z nich.
Później fermentuj wszystko w docelowej ilość wody. Tzn. możesz dać odrobinę mniej na ostatni dodatek cukru.
Odpowiedz
#3
Czyli po fermentacji w pełnej wymaganej ilości wody tylko zlać i odcisnąć miazgę czy przelać odrobiną pozostałej wody wypłukać i odcisnąć. I ile to fermentować w takiej miazdze ? Jakiś konkretny czas cz do całkowitego zjedzenia cukru ?



Skocz do: