Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino rodzynkowe
#1
Witam,

Nastawilem 25l wina rodzynkowego.

Kilka danych:

9kg rodzynek, zgodnie z opisem producenta porcja 30g rodzynek zawiera 21g cukry, czyli 9kg rodzynek to 6.3kg cukru
drozdze lalvin 71B
+ 1.5kg cukru
+wody aby otrzymac 25l wina

Po 3 tygodniach cukromierz wskazuje -3/4

Czy odrzucic juz owoce i myslicie ze caly cukier z rodzynek zostal przerobiony przez drozdze? 

dzieki za odpowiedz
Michal

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, tymczasowe problemy.
Odpowiedz
#2
Czy rozdrobniłeś/pokroiłeś rodzynki?
Jeśli tak to jest możliwe, że drożdże zjadły cały cukier. Jeśli rodzynki są całe to możliwe, że cos cukru zostało w środka.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Całe rodzynki, kilkukrotnie sparzone.

Wino w smaku jak to wino po 3tygdniach, moc w zupełności wystarczająca.

Potrzymać jeszcze trochę czy już usunąć z pojemnika? Rodzynki są bezpestkowe.

pozdrawiam
Michał
Odpowiedz
#4
Jeśli wytrącił się osad to zlać.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: