Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowo-żurawinowe ( pierwsze wino)
#1
Witam robię pierwsze winko rodzynkowo-żurawinowe a dokładnie zmodyfikowany ryżowiec według Skrzycha (dodatek żurawiny i dobranie przypraw pod siebie ). Jest to moje pierwsze wino wiec zobaczymy jak wyjdzie :D
Przepis :
Przepis na 10l wina
Składniki:
7,5l + 1,2l = 8,7l wody
2 kg ryżu
1,5kg + 1,3kg = 2,8kg cukru
40g kwasku cytrynowego
10dkg rodzynek sułtańskich
20dkg rodzynek hetmańskich
10dkg żurawiny
5g pożywki
2.5g Bayanus G-995
x2 w wiadrze fermentacyjnym

Przyprawy to :
mielony imbir
ziele angielskie
pieprz
goździki
cynamon w całości
cukier waniliowy
kurkuma
kwasek cytrynowy

   

   

   
Odpowiedz
#2
Witam minęło 48 h i sprawa wygląda tak

View My Video

View My Video

View My Video



Odpowiedz
#3
Witam moje winko ryżowe zostało nastawione 48 h temu jest w nim 3 kg cukru i strzaskał mi się cukromierz i jutro wyjeżdżam na weekend i nie jestem w stanie ocenić czy muszę dodać cukru czy do poniedziałku wytrzymają drożdże . Mam bayanusy i wyczytałem ze są żarłoczne i nie wiem co z tym fantem zrobić :) i mam pytanko ostatnie mogę otwierać klapę i przemieszać wino raz dziennie czy nie zaleca się tak robić ?

oto link do mojej relacji

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15821
Odpowiedz
#4
????????????????????
Odpowiedz
#5
(02-08-2014, 10:26)tworkowik87 napisał(a): ????????????????????

Im bardziej będziesz naciskał na odpowiedź tym szanse na nią się zmniejszają. Napisano już tyle na tym forum o winie ryżowym że odpowiedź na pewno na nim znajdziesz... Na podstawie tego co napisałeś i pokazałeś w filmikach moim zdaniem możesz spokojnie wyjechać na weekend. Drożdże nie powinny paść.
Możesz mieszać.
Odpowiedz
#6
"Chodzi mi o to, aby język giętki
Powiedział wszystko, co pomyśli głowa ..."

Przeczytaj co napisałeś w pierwszym poście i spróbuj to przeanalizować, wyjdzie :tylek:.

W przepisie z linka 2,8kg cukru w 2 porcjach, w poście z tego wątku "nastawione 48 h temu jest w nim 3 kg cukru", 3kg jest teraz czy było w momencie nastawienia, jeśli cały cukier jest już dodany, to jaki cukier chcesz dodawać?

Czy drożdże wytrzymają - tak.
Czy mieszać zawartość fermentatora? W czasie burzliwej tak, później, po pierwszym zlaniu już nie.


Odpowiedz
#7
W momencie nastawienia było 3 kg cukru , a teraz fermentuje o wiele szybciej bo widzę po czasie uciekania bąbelków .
Odpowiedz
#8
@tworkowik87, jedno wino, a dwa wątki...?:nie:
O drożdże się nie martw, jedź na weekend, a im nic nie będzie, nawet jak dzień czy dwa będzie głodować.
No i zamów nowy cukromierz.
Odpowiedz
#9
W poniedziałek będzie razem z nowymi drożdżami pektapolem na śliwkowe , bo dojrzewają mi śliwki i rwać będę za chwile
Odpowiedz
#10
Witam was przyjechałem po weekendzie do domu a tutaj jestem w du...... , przyjechała paczka od kuriera którą matka odebrała i probówka rozbita ;/ . Winomierz dobry a przedtem miałem cukromierz i probówka została ale jest mniejsza niż z winomierza szklana :(. Można jakoś to połączyć czy zostaje mi zakup nowej ??:( A druga sprawa to muszki owocówki obok rurki i w rurce z woda :( , wiem ze one szkodzą winu co mam zrobić ;/

http://www.tinypic.pl/rg9ymlq2nf5m

http://www.tinypic.pl/0rujx6iem05i

Jedyna radosna wieść to taka ze udało mi się zakupić gąsior niby 40 litrów za cenę 65zl
http://www.tinypic.pl/rkzuymuyrmja
Odpowiedz
#11
Można mieć tylko nadzieję, że wiadro jest szczelne( to akurat prawie pewne), a woda w rurce plus ciśnienie gazu były skuteczną barierą dla tych szkodników. Myślę, że mogłyby zaszkodzić jakbyś zostawił pojemnik odkryty.
Odpowiedz
#12
Witam dodałem po weekendzie 2 kg które jest zalecane według przepisu , przyjechał mi cukromierz oglądałem dwa dni temu 5blg dodałem 1 kg i dzisiaj patrze znowu te okolice jest możliwe ze cukromierz złe pokazuje ? albo ze zjadły 1 kg w 2 dni ?
Odpowiedz
#13
Albo przerobiły tyle cukru, że znowu jest te 5 Blg, albo źle wykonałeś pomiar, albo źle rozpuściłeś cukier.
Odpowiedz
#14
pomiar wykonałem tak jak w instrukcji , a jeżeli chodzi o rozpuszczenie to cukier tak jak z początku ani ziarenka nie było wszystko przezroczyste , czysty syrop .

Edit - 15.08.
Witam dodałem kolejne porcje tak jak w przepisie i teraz dałem 0.5kg cukru bo słabo szlo i dalej licho idzie jest to możliwe ze wino ma już swoja maksymalna moc ?

Edit - 19.08.
Jeszcze jedno pytanie widzę na powierzchni wina bąbelki a z wiadra nic już nie idzie , jest możliwe ze wino jeszcze pracuje nie mając cukru ?? może ktoś odpowie na poprzednie pytanie i te ??
Odpowiedz
#15
Skąd wiesz, że licho idzie, i że nie ma cukru? Zmierz Blg, zapisz. Zmierz ponownie za tydzień i porównaj wyniki. Wtedy będziesz wiedział czy i jak idzie.



Skocz do: