Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino smakuje jak sok
#1
Witam. W październiku 2019 nastawiłem wino z czerwonych winogron. Jest to moje drugie wino z tych winogron, odmiana nieznana pozyskana od rodziców z działki. Dwa lata temu wino wyszło bardzo dobre. Tym razem po trzech zlaniach i korekcjach wino smakuje jak sok. Proszę o porady, poniżej opisuje co z winem było robione.

Październik 2019
Winogrona obrane umyte i zmiażdżone.
18l owoców 13l moszczu po zgniataniu
10g/l kwasu 14blg
Dodano 1.5kg cukru 1.5l wody 3g pektolazy i 10g pożywki oraz drożdże 2x coobra Bergurion.
Fermentacja w ok. 26stopniach, oddzielenie od skórek tydzień później. 
13.12.2019 pierwsze zlanie
0blg 25l
14.02 drugie zlanie
0blg 12g/l kwasu
Klarowne, kwaśne i w smaku jak sok
Dodano 350g cukru na doslodzenie, 50g węglanu wapnia ( z obl. Do uzyskania 9g/l kwasu) oraz 2g pirosiarczanu.
03.03.2020 trzecie zlanie
Dużo osadu z węglanu, dalej bardzo klarowne, kwasowość ok, wytrawne w smaku, ale dalej smakuje jak sok, nie jak wino. 

Moje pytanie, czy coś z tym winem należy zrobić, czy samo nabierze odpowiedniego smaku? A może już coś zawaliłem? 

Dziękuję za porady i pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Odczucia smakowe każdy ma inne, ale tak patrząc na parametry............kwas wyraźny, 0 blg co oznacza że cukier został przefermentowany więc % są i to koło 12% , poczęstuj kogoś niech inna osoba oceni i się wypowie.
Czasy koronawirusa mamy a jednym z objawów jest utrata smaku i zapachu , więc .............. testy na obecność ;)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
(26-03-2020, 19:22)afro500 napisał(a): 13l moszczu po zgniataniu ... 10g/l kwasu 14blg
1.5kg cukru
1.5l wody
 
13.12.2019 pierwsze zlanie
0blg 25l

Wytłumacz najpierw jakim cudem z 13l moszczu + 0,9l cukru (1,5kg) + 1,5l wody oraz po oddzieleniu części stałych (skórek), po pierwszym zlaniu otrzymałeś 25 litrów wina. Rozumiem bowiem, że zapis "25l" oznacza objętość nastawu po zlaniu...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#4
No tak, przepraszam, już wyjaśniam :) Parametry wejściowe trzeba wziąć razy dwa, ponieważ rozdzieliłem wszystko na dwa fermentory. Czyli to co napisałem jest dla jednego fermentora i jednej paczki drożdży, drugi fermentor był identyczny, tylko z innymi drożdżami.

@TEQUILA, smaku i zapachu nie utraciłem, co najwyżej mógł się zmienić, ale niestety na minus xD
Odpowiedz
#5
Wygląda na to, że jest 11,8%. To bardzo dobrze.

Być może problem z "sokiem" tkwi w tym, że owoce były niedojrzałe. 14Blg i 10g/l to bardzo daleko do odpowiednich parametrów... Z ilu krzewów zebrałeś te 18 litrów winogron?
Drugie rozwiązanie może być takie, że jest to prawdopodobnie odmiana deserowa, która nie jest w stanie zgromadzić odpowiedniej ilości cukru na wino. Krótko mówiąc - na wino się nie nadaje.

Niezależnie od powyższego, węglan wapnia zawsze będzie pogłębiał odczucie "sokowatości" wina.

Moim zdaniem "smak" tego wina, może poprawić jedynie cukier.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#6
Część winogrona istotnie mogła być niedostatecznie dojrzała.

Co do odmiany, niestety nie wiem jaka to odmiana. Jednakże, już robiłem wino z tego winogrona i było ok.

Zabuletkowałem jedną butelkę testowo i po dwóch tygodniach w zapachu nadal tak samo "owocowe". W smaku wydaje mi się, że ten smak jest lekko mniej odczuwalny. Ten zapach i smak można porównać do smaku i zapachu moszczu przed fermentacją.

W takim razie chyba nie pozostaje nic innego, jak dosypać cukru i przefermentować do uzyskania maksymalnie ok. 14%.

Dzięki za rady, będę informował co się dzieje dalej :)
Odpowiedz
#7
Niestety przy takich parametrach cukru i kwasów, można spokojnie założyć, że wszystkie winogrona były niedojrzałe. Podkreślam ten fakt, abyś w tym roku zwrócił uwagę na odpowiednie obciążenie. Generalnie... im mniej owoców na krzewie, tym lepsze wino.

Nie odpowiedziałeś na pytanie, z ilu krzewów zebrałeś te 18 litrów winogron? To też bardzo ważne, jeżeli chodzi o jakość trunku.

Dosypanie cukru i przefermentowanie do uzyskania wyższej ilości % to pierwszy krok. Drugi to dosłodzenie do smaku, tak aby została przykryta wysoka kwasowość i mankamenty związane z niedojrzałością plonu. Jeżeli chcieć pogodzić te dwie kwestie... maksymalną ilość % definiuje przede wszystkim, tolerancja alkoholu użytych drożdży.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#8
Dodałem cukier, po kilku dniach drożdże załapały i aktualnie fermentują.

Nie pamiętam ile to było krzewów, jak będę u rodziców to sprawdzę.

Dziękuję za rady, mam nadzieję, że wino z tegorocznego zbioru i kolejno następnych lat będzie lepsze.



Skocz do: