Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino sok z jabłek i czarna porzeczka
#1
Witam
Tydzień temu nastawilem wino z czarnej porzeczki w proporcji 6,5kg owoców, 3,5l wody i 1,5kg cukru. Jutro dodam jeszcze 3l wody i 2kg cukru do dalszej fermentacji. Drodze bayanus plus pożywka. 
Dziś wieczorem przygotowałem sok z jabłek (dość kwaśny) 10l.
Jutro chce nastawić te 10l i pytanie brzmi w jakich proporcjach dodać cukier i wodę? Poza tym myślę czy nie rozłożyć dodawania cukru i wody na 3 etapy i właśnie w tym trzecim chciałbym dodać 5l porzeczki (przy oddzielaniu od owocow mniej więcej za 3 tygodnie), czy to dobry pomysł? W grę wchodzi również sok z kartonu ze sklepu lub 2kg jagód które mam w zamrażarce. Drożdże Biowni, bo takie mam dostępne na miejscu. Zależy mi na szybkim nastawie, gdyż sok już jest w zamkniętym 30l balonie. 
Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość.
Odpowiedz
#2
Możesz napisać jaśniej, bo nie rozumiem?
Chcesz 2 wina? Czy jedno jabłkowo-porzeczkowe?
Jeżeli 2 oddzielne to do jabłek czym prędzej dodaj drożdże, chyba że zasiarkowałeś sok - bo generalnie tak się powinno, bo jabłka bardzo szybko się utleniają.
Porzeczki robisz według jakiegoś przepisu? Masz jakieś założenia? Wg mnie warto odcisnąć sok po kilku dniach, prawdopodobnie akurat wstępna fermentacja się skończy i dopiero wtedy dodać resztę wody i cukru. Chociaż chyba trochę za dużo tego cukru?

Tomasz
Odpowiedz
#3
Napisz jakie masz baniaki , ile owoców i podaj ogólną koncepcję. Nie wiem np. czy te 6,5 kg. owoców chcesz dać do baniaka 10 litrowego, czy 50 litrowego.
Odpowiedz
#4
Wybaczcie że dopiero teraz odpisuje...
Robię 2 wina, jedno z same porzeczki, a drugie jablkowo-porzeczkowe. Póki co obydwa w baniakach 30l.
Porzeczki mialem w zamrażarce przez kilka dni ( jakieś 6,5 moze 7kg) rozmrozilem i zrobiłem miazgę. Dodałem 3,5l wody i 1,5kg cukru żeby fermentacja ruszyła. Po tygodniu dodałem 4l wody i 2kg cukru. Zostawiam na kolejne 3 tygodnie, po czym oddziele od owoców i przeleje do mniejszego balonu 15l, a co zostanie (jakieś 3l) wieje do wina jabłkowo-porzeczkowego.
Jablko-porzeczke nastawilem w proporcjach 10l soku z własnych jabłek, 9l sok jablkowo-porzeczkowy ze sklepu, 3l wody i 2kg cukru. Dzisiaj doslodzilem 1l wody i 2kg cukru. Próbowałem wino przed dodaniem cukru, jest mocno wytrawne. Ostatni etap to dodanie wina porzeczkowego. Chce żeby wino wyszło delikatnie slodkie, dlatego rozważam też dodanie jeszcze cukru w ostatnim etapie, jeszcze nie wiem ile.
Odpowiedz
#5
Jak to są baniaki trzydziestki to przy bayanusach na wino półsłodkie docelowo wyjdzie Ci lekko po około 6 kilo cukru. Cukier dodawaj na raty, mieszając i próbując smak, albo mierząc poziom cukru aby nie przedobrzyć.
Ja na bayanusach robię wino np. z jeżyn. na baniak 19 litrowy wychodzi około 5 kilo cukru. Po oddzieleniu owoców wina jest nie mniej jak 17 litrów.



Skocz do: