Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino wiśniowe - prośba o wskazówki (dziennik)
#1
Wink 
Dzień 1 (23 lipca 2020)
Pojechałem po wiśnie na Zjazdową, wg ceny zamieszczonej na stronie internetowej ceny wiśni zaczynają się od 5 zł za kg, planowałem kupić 20 kg. Na miejscu podchodzę do pierwszego handlarza i okazuje się, że ceny "trochę" odbiegają od zamieszczonych w serwisie cenowym, łubianka (3 kg) kosztuje... 9 zł. :D Cena atrakcyjna, ale bazując na swoim doświadczeniu wiem, by poszukać jeszcze i najwyżej wrócić do sprzedawcy.  Znalazłem ładne wiśnie, pytam o cenę: 5 zł za kg  (pomimo, że taką cenę zaakceptowałem w domu to mimo wszystko nie jest akceptowalna  ) Na samym końcu stał sobie sprzedawca z ładnymi owocami w cenie 9 zł za łubiankę i taka cena jest jak najbardziej o  kupiłem 10 koszyczków (50% więcej owoców w cenie 10% mniejszej od pierwotnych założeń!!!) Dodatkowo kupiłem ogórki do kiszenia ale to nie ten temat.
[Obrazek: e602d7be7d78.jpg]

[Obrazek: d794e09c651e.jpg]

W domu umyłem owoce a następnie przeszedłem do drylowania za pomocą drylownicy. Owoce drylowałem do miseczki, miseczkę z wiśniami ważyłem a następnie przesypałem do fermentatora. Tu pojawił się problem, ok 20 % owoców posiadało w sobie pestki pomimo drylowania  :( Przebrałem owoce i same wiśnie bez pestek wrzuciłem do fermentatora. 
[Obrazek: 0c78876786f1.jpg]
[Obrazek: 333e4c84a47b.jpg]
[Obrazek: c619b4069f27.jpg]
[Obrazek: 87bc8c94000f.jpg]
[Obrazek: 992df9267fc3.jpg]
[Obrazek: a6a4da2ba0d9.jpg]
Przepis inwencja własna 
składniki:
Cytat:23 kg wiśni
5 kg cukru
6 litrów wody
drożdże Vinistart wraz z pożywką BROWINu

przygotowanie:

Cytat:Owoce umyć, wydrylować i przesypać do pojemnika fermentacyjnego. W 100 ml soku/moszczu rozpuścić drożdże. Dodać pierwszą partię syropu: 3,5 kg cukru rozpuszczonego w 4,5 l wody. Wlać drożdże wymieszać wszystko, zamknąć pojemnik i zostawić w spokoju. Po 5-6 dniach przy pomocy pracy wycisnąć sok, zmierzyć BLG, jeśli dojdzie do 0 dodać drugą porcję, 1,5 kg cukru rozpuszczonego w 1,5 litra wody. Zostawić w spokoju niech wino pracuje. 



Wykorzystałem 23 kg wiśni, które zajęły 23,5 l pojemnika. (taka ciekawostka na 30 kg wiśni przypada 2 kg pestek  )

Parametry samego soku z wiśni
BLG 12
Kwasowość 19 g/l

Po dolaniu syropu:
BLG 22
Kwasowość 15 g/l

----------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 2 (24 lipca 2020)

Wszystko ładnie pracuje, ale owoce uniosły się tak bardzo, że dotykały denka od przykrywki. Postanowiłem zareagować. Miałem wolny balon i zajęty drugi pojemnik fermentacyjny przez Brzoskwinie nastaw 2 pekto. Brzoskwinie trafiły do prasy sok wycisnąłem bezpośrednio do czystego balonu, pojemnik fermentacyjny dokładnie umyłem i odkaziłem piro. Następnie, część nastawu przelałem do drugiego pojemnika. Obecnie pracuję sobie nastaw na 2 fermentatory (oba pracują bardzo ładnie). Zanurzyłem czapę w soku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 3 (25 lipca 2020)


Sprawdzam tylko czy dobrze pracuje. Jest ok wiec nie przeszkadzam drożdżom niech sobie spokojnie robią swoją robotę.

Zanurzyłem czapę w soku.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 4 (26 lipca)

Pięknie bulgocze nastaw. Zanurzyłem czapę w soku. Nic nie robię więcej.

Edit
Przez kran odlałem próbkę by sprawdzić BLG.
BLG 5
Odpowiedz
#2
Cześć. Dałem ciała :(
Notatki na luźnych kartkach robiłem i nie mogę ich odnaleźć. Piszę z głowy :(

Dzień 5 (27 lipca)
Czekam  jutro będę wyciskać sok.

Dzień 6 (28 lipca)
Wycisnąłem przez prasę wiśnie. Uzyskałem ok 20 litrów soku.
[Obrazek: 0074fc915556.jpg]
[Obrazek: 3ab263f1f3b9.jpg]
i taką kolekcję w tym roku mam :D
[Obrazek: d24f3d8d9cc2.jpg]

Dzień 7 (29 lipca*) 
(w sumie to można powiedzieć:
Dzień 8-9-10-11-12-13-14-15 (30-31 lipca - 1-2-3-4-5-6 sierpnia)
Wino leży, dzisiaj (6 sierpnia) do niego zajrzałem, pracuje sobie. Na dnie pojawiło się dużo osadu. 
Zlać już czy poczekać jeszcze dwa tygodnie?
Odpowiedz
#3
Poczekaj jeszcze kilka dni, 5-10, najlepiej jak temperatura otoczenia spadnie na około 8-12 C*. Im niższa temperatura nastawu, tym bardziej wino się czyści i osad opada na dno.
Pozdrawiam Mirek.



Skocz do: