Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino wiśniowo-porzeczkowo-malinowe.
#1
Witam, otóż mam już wszystko przygotowane na wiśniowe z domieszką czarnych porzeczek, ale okazało się, że mam też pod dostatkiem malin, dlatego mam pytanie, czy ktoś robił wino z takiej mieszanki owoców? jak tak to czy jest to warte zrobienia i jakich użyć proporcji :)
Odpowiedz
#2
Warto dodać.
Ja bym dodał do 5% całości owoców żeby maliny nie zdominowały smaku wiśni i porzeczek. Ale tutaj to kwestia gustu bo nie za bardzo lubię silny aromat i smak malin w winie
Odpowiedz
#3
może być taka proporcja? 75% wiśni 20% porzeczek czarnych 5% malin? :)
Odpowiedz
#4
kamilxx ,
moim zdaniem bardzo dobra.
Takie wina bardzo lubię ale i innym ono smakuje.
Odpowiedz
#5
Witam
Potwierdzam maliny dominują , 5% to wystarczająca ilość.
Możesz zrobić samo malinowe na kupaż .
Byłem zachwycony malinami , ale szybko się nudzą .
Odpowiedz
#6
Witam, w niedzielę biorę się za nastawianie wina z podanej przeze mnie powyżej mieszanki owoców, proszę znawców o sprawdzenie proporcji składników :)

Baniak 32litry, moc wina 17%, drożdże bajanusy, ilość wina ~ 27l

Proporcje wiśnie 75% , porzeczki czarne 20% , maliny 5%

wiśnie 13,5kg
porzeczki czarne 3,5kg
maliny 0,9kg
cukier 7,5kg
woda 10l

aha no i głupie pytanie na które nie mogę znaleść odpowiedzi - mase wiśni w przepisach podaje sie po wydrylowaniu? czy jedynie pod oderwaniu ogonków:)
Odpowiedz
#7
kamilxx,
w przepisach poważnych podaje się ilość soku z owoców.
Praktycznie można to oszacować na podstawie wydajności tłoczenia (tabela w J. Cieślaku). Przy fermentacji w miazdze z dodatkiem pektopolu wydajność jest większa.
Odpowiedz
#8
U mnie do wiadra fermentacyjnego trafiło:
8 kg wiśni
kilo porzeczek czarnych
kilo porzeczek czerwonych
koszyczek malin
pół koszyczka poziomek

Plan jest na wino ekstraktywne, mocne i słodkie :D
Odpowiedz
#9
kurcze licząc wg cieślaka calkiem inne liczby mi wyszły,

wg cieślaka z 10kg wiśni uzyskam około 4,5l moszczu
z 10kg malin i porzeczek uzyskam po około 5,5l moszczu

nawiązując do mojego powyższego przepisu, odejmując od 27l(cały nastaw) ilość potrzebnej wody i r-ru cukrowego wychodzi mi,że moszczu z owoców bede potrzebował około 12l czyli okolo 9,5l z wiśni, około 0,5l z malin i około 2l z porzeczek.
jeżeli z 10kg wiśni uzyskam 4,5l moszczu no to do uzyskania 9,5l potrzebuje aż ponad 21kg wiśni?!?!
w ogóle dziwne to jest z tą tabelą wg cieślaka, podaje on że z 10kg truskawek uzyskam ponad 5l moszczu, natomiast ja miesiąc temu z 15kg uzyskalem niecałe 13l moszczu.

Siekier, a na ile litrów wina ten przepis? i czy już go kiedyś próbowałeś :)
Odpowiedz
#10
Szacuje, że z powyższej ilości owoców oraz z ilości cukru, którą muszę uzupełić balling uzyskam około 15-20l wina.
nigdy wcześniej nie próbowałem tego przepisu. Jest to moja wariacja :D.
powiem tylko że zapach owoców we wiadrze jest boski. Jeśli wino go zachowa to bedzie to jedno z lepszych win w mojej winnicy :)
Odpowiedz
#11
Moi mili. Nastąpiła juz pierwsza degustacja winka z przepisu j.w. Polecam je wszystkim. Palce lizać. Uzyskałem wino jedwabiste, bardzo długie, z wyraźnym posmakiemporzeczek czarnych i czerwonych. Główna nuta wiśniowa miesza się ze smakiem malinowym. Ideał dla smakoszy.
Odpowiedz
#12
Witam wszystkich.
Mam zamiar nastawić wiśniowo - porzeczkowe ok 16% Chcę uzyskać 12l moszczu w tym 5l z wiśni,3l z czarnej porz. , 2l z czerwonej porz. i 1l z jagód.W sumie do 12l moszczu chciałbym dodać 8,50l wody i 5.5kg. cukru co dało razem 24l nastawu. Balon mam 20l. ale chciałbym aby było go trochę więcej z uwagi na póżniejsze dolewki.Czy te proporcjes ą odpowiednie na ten %.
I jeszcze jedno pytanie- jakich drożdży użyć?
Z góry dziękuję za radę Pozdrawiam




Odpowiedz
#13
polecam ci skorzystać z proporcji, które podałem powyżej robiąc wino o podobnym składzie rok temu. Polecam dlatego, że wino po 11 miesiącach smakuje wybornie(no może jest troche za mocne :P ).
Odpowiedz
#14
kamilxx nieomieszkam skorzystać z twojego przepisu Jeśli chodzi o moc to nic nie szkodzi Pozdrawiam
Odpowiedz
#15
Witam szanownych winiarzy. Chciałbym zrobić winko wiśniowo-porzeczkowo-malinowe takie jak w przepisie kamilxx tylko aby było półsłodkie 14%.
moszcz z wiśni 11l ,
moszcz z czarnej porzeczki 3l,
moszcz z malin ok. 1l
woda 11l i cukier 7,5kg
Butle mam 34l, drożdże burgund i teraz tak: całość powinienem zlać do butli oraz dodać wcześniej przygotowanych drożdży i od tego momentu chciałbym abyście mnie poprowadzili kroczek po kroczku jakie zastosować proporcję dolewania cukru z wodą ? Ile samej wody dolać razem z matką drożdżową ?
Odpowiedz
#16
przede wszystkim radze ci przez pierwsze 7-10 dni nastaw fermentować w miazdze(fermentator) - pierwszego dnia dodaj piro w ilości do 3g, następnego dnia pektopol plus wieczorem drożdże z pożywką plus połowa cukru i wody( badaj Blg !!)

Gdy blg spadnie do wartości 1-2 dosyp resztę cukru, ja dzieliłem cukier na 3 równe porcje, trzecią porcję dodałem po 9 dniach do balonach gdzie wcześniej przeniosłem zawartość fermentatora po odcedzeniu z owoców(tylko że korzystałem silnych z drożdży aktywnych), tobie radzę tego nie robić bo czasem po odcedzeniu nastawu z owoców w balonie wino już strasznie słabo pracuje i dodany cukier w trzeciej porcji może już nie zostać przerobiony na %.

Wydaje mi się że 7,5kg to za dużo cukru jak na taką moc wina. Lepiej zmniejsz tą wartość, najwyżej dosypiesz jeszcze troche do balona gdy blg spadnie, jak drożdże nie przerobią tego dodatku zawsze będziesz miał juz wino dosłodzone :)

Pierwszy raz wino znad osadu zlewałem po 40 dniach
Odpowiedz
#17
Szukałem przepisu na podobne wino wieloowocowe i proszę jest :).
Wątek podaje proporcje (w nawiasie wydajność)
75 % wiśni (65%)
20 % porzeczek czarnych (70%)
5 % malin (75%)
W związku z powyższym uzyskam:
z 9 kg wiśni - 5.85 l soku
z 2.2 kg porzeczki - 1.56 l doku
z 0.52 kg malin - 0.39 l soku
Całość da 7.8 litra soku. Wino planuje zrobić na 15 - 16 %. Po zbadaniu blg dodam na raty odpowiednią ilość cukru.
Fermentację w miazdze planuje wykonać w wiaderku z rurką fermentacyjną.
Cały cukier planuje dodać podczas fermentacji w miazdze.
I ty Was proszę o pomoc. Długa fermentacja w miazdze tych owoców nie wpłynie źle na wino ?
Muszę dodać wodę i kwasek cytrynowy ?

Pozdrawiam
Odpowiedz
#18
Witam
Postanowiłem zrobić moje pierwsze wino, na naukę wybrałem wiśnie. Mam balon 15 litrowy i chciałbym uzyskać wino o zawartości alkocholu 14 - 15 %
Zdobyłem 8,5 kg owoców, zgniotłem je i wrzuciłem do wiaderka, dodałem pektopol, 0,5 litra wody, pożywkę do drożdży i drożdze ( femicru VR5), dodałem też trochę pirosiarczynu.
Teraz mam pytania.
1. Czy na razie postępuję prawidłowo?
2. Po jakim czasie powinny być widoczne efekty pracy drożdży ?
U mnie efekty pojawiły się po około 30 godzinach ( pienienie się miazgi i tworzenie się czapy z owoców). I teraz nie wiem czy fermentacja ruszyłam na drożdżach które dodałem czy na dzikich. Proszę o radę czy zostawić tak jak jest czy dodać ponownie drożdży
 Zakaz reklamy. Mod.
Odpowiedz
#19
Jak dodałeś tak jak napisałeś czyli piro po drożdżach to wcale nie powinna ruszyć fermentacja :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#20
(14-07-2017, 07:24)Piotr_K napisał(a): Szukałem przepisu na podobne wino wieloowocowe i proszę jest :).
Wątek podaje proporcje (w nawiasie wydajność)
75 % wiśni (65%)
20 % porzeczek czarnych  (70%)
5 % malin (75%)
W związku z powyższym uzyskam:
z 9 kg wiśni - 5.85 l soku
z 2.2 kg porzeczki - 1.56 l doku
z 0.52 kg malin - 0.39 l soku
Całość da 7.8 litra soku. Wino planuje zrobić na 15 - 16 %. Po zbadaniu blg dodam na raty odpowiednią ilość cukru.
Fermentację w miazdze planuje wykonać w wiaderku z rurką fermentacyjną.
Cały cukier planuje dodać podczas fermentacji w miazdze.
I ty Was proszę o pomoc.  Długa fermentacja w miazdze tych owoców nie wpłynie źle  na wino ?
Muszę dodać wodę i kwasek cytrynowy ?

Pozdrawiam

Czołem,
Mam pytanko odnośnie wyżej opisanego przepisu (wiśniowo- porzeczkowo- malinowego).

* W związku, że zebrałem już gotowe składniki na ten trunek, w postaci 100% soku tłoczonego, zastanawiam się czy ta proporcja była dobra, czy może zmieniłbyś w niej coś. Jakie są twoje spostrzeżenia? Pamiętasz jeszcze w ogóle to wino ? :)
Ja posiadam do wykorzystania:
- 20 litrów soku z wiśni
- 5 litrów czarnej porzeczki
- 2 litry soku z malin
Zastanawiam się jaką ilość wody mam dolać? Chciałbym osiągnąć 13-14 % trunek. Ilość cukru wyliczę po zmierzeniu blg moszczu.

* Drugie pytanie to czy robiąc wino z soku wskazane jest dodawanie pektoenzymów i czy jedna saszetka drożdży starczy a także czy dodawać pożywkę?

Nie mam dużego doświadczenia, stąd moja obecność na forum. 
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#21
Wody tyle, by w końcowym rozrachunku wino miało od 7-9 gram kwasów na litr, im słodsze tym może zawierać ich więcej.
Podpowiem.
Średnie wartości zawartości kwasów w przeliczeniu na kwas jabłkowy;
- czarna porzeczka -24 g/l
- wiśnia -13 g/l
- malina -16 g/l
Pektoenzym nie zaszkodzi, lepiej się będzie klarować. Jakie drożdże? Pożywka nie zawadzi, ale nie przesadź z ilością.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#22
Zakupiłem kwasomierz i zamówiłem takie drożdże : SpiritFerm Aromatic Wine Complex Zestaw do fermentacji 25-50L wina ze strony https://spiritferm.biz/pl/p/Aromatic-Win...L-wina/217

Oczywiście zmierzę kwasowość PH mierzem.
Spotkałem się już z podobnymi przeliczeniami, wyglądały podobnie ale porzeczka czarna miała 30g/l... z tej strony:
http://www.multimex.cc.pl/proporcje.html

Rozumiem, że powinienem w pierwszej kolejności:
- zlać soki w odpowiedniej proporcji do jednego balonu,
- zmierzyć kwasowość,
- rozcieńczyć aby sok miał kwasów 8g/l (ale nie więcej niż w stosunku 1:2 (soku:wody))
- zmierzyć stopnie Ballinga
- dosłodzić roztworem cukrowym do 28BLG aby otrzymać około 13-14 % wino,
- zadać drożdże i .... dać im pracować
???
Odpowiedz
#23
pH-metrem zmierzysz odczyn pH, nie zmierzysz zawartości kwasów. Aby zmierzyć ilość kwasów, trzeba wykonać miareczkowanie. pH-ametr z pewnością się do tego może przydać. Przy wyliczeniach, nie zapomnij, że każdy kilogram cukru zwiększa objętość o 0,6 litra i tym samym zmniejsza ekstrakt ogólny z kwasami włącznie.
Nie znam tych drożdży więc nic nie napiszę, ale skoro producent pisze, że do 25-50 litrów to saszetka powinna wystarczyć.
Pozdrawiam zbyszek



Skocz do: