Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino winogrone Czerw (za wcześnie zerwane)
#1
Witam całe szanowne Grono ;)jest to mój pierwszy post na forum,więc się przedstawię,jestem Bartek z Krakowa,wynajmuje dom,w którego ogródku rośnie trochę wiogron czerwonych/czarnych i białych(nie znam ras,możliwe że labrusca).Pierwszy zryw winogron niestety już się odbył.Wiem,duży błąd gdyż BLG wynosi 15.Na szczęście nie zerwalismy wszystkiego, reszta wisi i dojrzewa,lecz do nich jeszcze wrócę innym razem. Wyszło nam 26 kg miazgi z poniższych czerwonych winogron. 
Wyciskane było na do tego służącej wyciskarce,natomiast wykonane było to średnio udolnie,z tego względu myślę dodać pektoenzym biowin,który posiadam.Miazga została wczoraj wycisnieta,odrazu dodaliśmy pirosiarczyn 1g/10kg.I tak stoi teraz właśnie przykryte ręcznikiem.Powiem szczerze że marzylo mi się wino wytrawne ale już wiem że z tego urobku takiego nie uzyskam.
Myślę że zawartość kwasu w miazdze jest dość duża więc będę musiał dolewalc sporo wody,prawda?
Jakie wino jestem w stanie z tego uzyskać? 
Drożdże posiadam fermivin,aktywne.
W piwnicy też leżą dwa gasiorki 20 l,i wiadro ferm. 33l.
Przepraszam za haos wypowiedźi i nieznajomość tematu ale ostatnio mało czasu na studiowanie forum,liczę na rady a może jakieś linki.
Pozdrawiam wszystkich winiarzy!

           
Zerwane zostały tylko czerwone.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#2
Czerwone fermentuje się w miazdze ale kto wie, tu może akurat dobrze przy 15Blg... A propos 15Blg, to masakra z cukrem i z pewnością z kwasami. Trzymaj to zostało na krzewach ile dasz radę aby po czasie zmieszać.
Piro dodajemy 0,1g/l moszczu. Nie napisałeś ile go jest.

Spróbuj zrobić obliczenia zanim dodasz cukier:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=14872

Kup kwasomierz i probówkę, aby wiedzieć ile musisz dodać wody. Sklep Winiarz.pl, na zdjęciu po lewej:
https://photos.google.com/share/AF1QipNZ...FNVUZnUVZ3
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Powinieneś zastosować drożdże redukujące kwas np MaurivinB. Które Fermiviny masz?
Odpowiedz
#4
@maciek wyliczylem że będę musiał dodać 1787 g cukru chcąc uzyskać 14 % wino przy 24,15 litrach.Mi spławik pokazał też 19% ale zrobiłem poprawkę na niecukry.
Nie wiem czy teraz jest jeszcze czas na zamawianie kwasomierza?
Nie da się przyjąć jakieś w miarę bezpiecznej wartości wody,żeby obyło się bez Mierzenia?
Co z dodaniem pektoenzymu? Wydaje mi się że nie powinno zaszkodzić a pomoc.Czy się mylę?
@Vanklomp
Mam fermivin Pdm(saccharomyces cerevisiae,bayanus)oraz fermivin (saccharomyces cerevisiae zwykle różowe).

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#5
Jeżeli już to te zwykłe Fermiviny. One też trochę redukują kwasy. Jak dasz PDM to zrobisz kwasiora mózgotrzepa.
Odpowiedz
#6
Obliczenia cukru się zgadzają.

Jak zamówisz płyn, opłacisz dzisiaj i prześlesz potwierdzenie przelewu, otrzymasz go w ciągu dwóch dni. Nic nie przeszkadza, jeżeli fermentację zaczniesz teraz, a wody dodasz później. Może... okaże się, że nie będziesz musiał jej dodawać. Drożdże, które polecił Ci VanKlomp zjedzą trochę kwasu, w zimie wymrażanie i może być ok.

Pewnie już teraz za późno ale ja zrobiłbym jeszcze inaczej. Mianowicie kupiłbym w LeMag drożdże UCLM S 377, które po zakończeniu fermentacji i zasiarkowaniu, z pewnością staną przy 14% i wtedy dosłodziłbym 5g/l. Taki cukier resztkowy, moim zdaniem zamaskowałby mankamenty nieznanej odmiany. Zasiarkowałeś więc w lodówce moszcz powinien wytrzymać te dwa dni. Tak myślę...
Jeżeli nie zdecydujesz się na to rozwiązanie, możesz tak zrobić przy kolejnym nastawie.

Po co ten pektoenzym? Do moszczu? Bez sensu...

Tak w ogóle, przy 19Blg, to ja bym tej miazgi nie wywalał...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#7
Tak myślałem właśnie,celuje w 13-14 %. To się cieszę że pasują.Dzięki za info.

Czyli podsumowując dzisiaj dodając np. 1/3 z 1787 g cukru (żeby nie pezegiąć)i drożdże, planuje trzymać to w wiadrze około 10 dni, mierze stałe cukier i ewentualnie go uzupełniam.
Pytanie czy trzymać pod tym ręcznikiem czy założyć dekiel z rurka fermentacyjna?jak myślicie?
Później wyciskarce moszcz i rozlewam do baniakow(mam1x10l 2x20 i to wiadro 30l)
więc trochę opcji jest jeżeli chodzi o dolewanie wody,i to mnie najbardziej zastanawia.






Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#8
To w końcu, w wiadrze masz teraz moszcz czy miazgę?
Miazga to zgniecione owoce; skórki, miąższ, pestki i moszcz. A moszcz to płyn, odciśnięty z miazgi.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#9
Rozumiem,w wiadrze mam miazge po zabiegu piro.    

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Nie zauważyłem twojego przedostatniego posta.
Zasiarkowaną miazge mam w salonie,nie zmieści się do lodówki,ewentualnie mam zamrażarke.
Winogrona zerwane już w niedzielę,w poniedziałek wyciskalem a dzisiaj miałem dodawać drożdży.W sumie mogę dzisiaj jeszcze skoczyć po jakiejś inne drożdże ale wybór ograniczony do supermarketów,choć tam pewnie nic nie znajdę ciekawego.

Maciek sugerujesz żeby odrazu rozlac całą miazge do gasiorow i nie wywalac w ogóle miazgi?

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#10
Dodaj drożdże. Fermentuj w miazdze, góra cztery dni. Po tym czasie wyciskanie.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#11
Dzięki tak zrobię.A co myślisz żeby dolać wody tak żeby zapełnić 20l gasior i jeden 10l?

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#12
Idziesz na jakość czy na ilość?
Odpowiedz
#13
Nie lubię wodnistego wina ale jeszcze bardziej nie lubię kwasnego.Sądzisz że dodanie takiej ilości wody,powiedzmy 1/3 w stosunku do moszczu wpłynie bardzo negatywnie na jakość wyrobu i wyjdzie "winko"?

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#14
Wyjdzie "winko"! Dodawanie wody bez potrzeby to... świętokradztwo!

Kwasomierz zamówiłeś?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: