Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino wisniowe, po raz pierwszy...
#1
Witam,
Pierwszy raz robie jakie kolwiek wino, wiec prosze o wyrozumialosc.
Pomiaru cukru poczatkowego nie mam(brak sprzetu). Wiec nie wiem jak sprawdzic pozniej moc. Chyba tylko winomierzem. 
I tak, parametry:
-8,5kg wisni ok 20% z pestkami
-3,5kg cukru,
-4L wody,
-5g drozdzy winiarskich(jakas firma safa pisalo ze to na 25l ale wsypalem cale)

Po 8 dniach mam:
51 Oechsle czyli 127g cukru na litr.
Przy okazji zmiezylem winomierzem i pokazuje 15%, czy to mozliwe??? Tylko po 8 dniach?
Odpowiedz
#2
(22-08-2019, 19:36)Omin napisał(a): Wiec nie wiem jak sprawdzic pozniej moc. Chyba tylko winomierzem. 

Winomierz (bezsensowna nazwa) pozwala sprawdzić zawartość alkoholu w czystym spirytusie lub wódce inne trunki zafałszują wynik z uwagi na cukry/niecukry. Jeśli chce się wiedzieć ile jest % to się wylicza w przybliżeniu lub daje próbkę do laboratorium gdzie wyliczą z dokładnością do kilku miejsc po przecinku ( tylko po co ? ) Więc nie zaprzątaj sobie głowy tym wynikiem 15%. Cukru masz jeszcze bardzo dużo nie przerobionego więc niech fermentuje dalej. Czy przerobi wszystko ? To zależy od rodzaju drożdży , jaką mają maksymalną tolerancję na alko. Bezpieczniej jest dawać na początek mniejszą ilość a jak zostanie przerobiony to ewentualnie dodaje się resztę .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: