Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z Dzikiej Róży. Technika wykonania w skrócie.
#1
Witam.
W wielu przepisach na DR podane jest aby zalać owoce wrzątkiem ale nie chce tego robić bo "zabije" to witamine C w owocach.

W takim razie czy moge po prostu owoce DR po rozmrożeniu zalać letnią wodą dokładnie wymieszaną z cukrem tak aby końcowa temp. nastawu wynosiła 25stopni (wtedy moge od razu dodać MD) ?
Myśle że w tym wypadku dodawanie piro jest zbędne. Czyż nie ?

Czytałem w kilku przepisach że po dwóch dniach należy przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić..ble ble

Czy zamiast tych przelewań i cudów moge po prostu trzymać te owoce w całości w nastawie przez około 6 tygodni i dodawać cukier partiami a po 6 tygodniach owoce odcedzić i nastaw uzupelnić resztą wody wg.własnych obliczeń?

Druga sprawa to kwasek cytrynowy.
Ja zazwyczaj dodaje ten w płynie taki sam jaki można do herbaty dodać.
Jeżeli w przepisie jest podane np. 10gr kwasku to ile to będzie mililitrów tego płynnego?






Odpowiedz
#2
Tak (chociaż wcale nie tak łatwo rozmrozić DR)
Tak
Kup normalny kwasek "w torebce"
Odpowiedz
#3
Tutaj jest długi wątek od DR - chyba wszystko tam zostało napisane.

Piro to ja bym dał - zabijesz wszystkie paskudztwa.
Odpowiedz
#4
Ja kwasku do fermentacji nie daję. Na koniec przed zlaniem do butelek wykonuję ewentualną korektę kwasowości mieszaniną kwasów: winowego, cytrynowego i jabłkowego. Wcześniej oczywiście wykonuję pomiar kwasowości.
Odpowiedz
#5
Czy taki kwasek w płynie w ogòle nie nadaje się do win ?
Tu, gdzie mieszkam nie dostane nigdzie tego w proszku. Czy lepiej zamiast tego w płynie dodać
Sok z cytryny?
Odpowiedz
#6
Nie ma to znaczenia w jakiej jest postaci. Płynny jest OK. Sok z cytryny jest super:)
Ale tak jak napisałem ja nie daję kwasku do fermentacji. Większość owoców ma naturalną dużą lub nawet bardzo dużą kwasowość.
Odpowiedz
#7
Witam.

Ja mam pytanie bardziej z drugiej strony, a mianowicie chodzi o oddzielenie owoców. Własnie dziś po kilku dniach od poczatku fermentacji odzieliłem owoce i się ich pozbyłem, ale w nastawie gdzie niegdzie pływały pestki, więc nie wiele myśląc postanowiłem przelac nastaw przez worek filtracyjny, ogólnie było by ok, ale w worku została duża ilość takiej gęstwy (miąższ z owoców i kilka pestek) i teraz mam pytanie czy jeśli teraz wyrzuce tą gestwę to nie stracę na smaku późniejszego wina? Czy może dodać do nastawu z powrotem tą gęstwe (a ewentualnie wyłowić pływające pestki) i zostawić tak do końca burzliwej fermentacji?
Odpowiedz
#8
(15-09-2013, 10:45)Tomaszpol napisał(a): Czy taki kwasek w płynie w ogòle nie nadaje się do win ?
Tu, gdzie mieszkam nie dostane nigdzie tego w proszku. Czy lepiej zamiast tego w płynie dodać
Sok z cytryny?

sprawdz na ebay-u citirc acid
Odpowiedz
#9
Zobacz w trzecim poście od góry jest link. Wątek spory, ale informacje przydatne są.
Owoców DR nie usuwa się po kilku dniach fermentacji. Skąd ten pomysł?
Odpowiedz
#10

Cytat:Owoców DR nie usuwa się po kilku dniach fermentacji. Skąd ten pomysł?
Z tąd: http://www.old.wino.org.pl/frames/dzika_roza.html
Cytat:Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić.
Odpowiedz
#11
Tomek, znajdz polski sklep, tam na pewno maja kwasek cytrynowy.
Odpowiedz
#12
Do @A.H.W :

@tata1959 ma racje wejdz w ten wątek który ci zaproponował i zrób tak jak tam piszą.
Jest pełno przestarzałych przepisów na necie. Bardzo często te nowsze są prostsze w wykonaniu i praktyczniejsze.

@robinson0126
Jak następnym razem będe w mieście to pójde do polskiego sklepu i zapytam. Dzięki.
EDIT :
Przed chwilą moja dziewczyna powiedziała mi że moge dostać kwasek cytrynowy w proszku w aptece.
Odpowiedz
#13
Może regulator kwasowości?


   

http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-de...okwaszanie
Odpowiedz
#14
mrx, to bardzo praktyczna rzecz, ale z pewnością nie ma tego w Anglii :(

Czy można to zamówić online z dostawą?
Odpowiedz
#15
BIOWIN wysyła też paczki za granicę, trzeba się skontaktować ze sklepem i indywidualnie omówić warunki wysyłki.
Wiem, że bez sensu kupować sam regulator, ale może przy zamówieniu poważniejszym...

edit:
Może takie gotowe regulatory są do kupienia w Anglii ?
Fajna rzecz, bo dokwaszasz 3 rodzajami kwasów co symuluje ich obecność w owocach.
Odpowiedz
#16
(18-09-2013, 20:51)mrX napisał(a): BIOWIN wysyła też paczki za granicę, trzeba się skontaktować ze sklepem i indywidualnie omówić warunki wysyłki.

Tak, racja. Można zamówić również w sklepie eurowin i skontkatować sie co do przesyłki za granice.
Ja chce sprowadzić z Polski książke "Jan Cieślak- Domowy wyrób win".
Musze sie rozejrzeć w końcu bo to odkładam z dnia na dzień a taką pozycje winiarz w domu powinien mieć :)
Ściągnąłem ją z neta w postaci pliku PDF ale to nie to samo co prawdziwa książka.
Gorżej sie czyta i przegląda.
Odpowiedz
#17
(18-09-2013, 20:56)Tomaszpol napisał(a):
(18-09-2013, 20:51)mrX napisał(a): BIOWIN wysyła też paczki za granicę, trzeba się skontaktować ze sklepem i indywidualnie omówić warunki wysyłki.

Tak, racja. Można zamówić również w sklepie eurowin i skontkatować sie co do przesyłki za granice.
Ja chce sprowadzić z Polski książke "Jan Cieślak- Domowy wyrób win".
Musze sie rozejrzeć w końcu bo to odkładam z dnia na dzień a taką pozycje winiarz w domu powinien mieć :)
Ściągnąłem ją z neta w postaci pliku PDF ale to nie to samo co prawdziwa książka.
Gorżej sie czyta i przegląda.

Kupilem Cieslaka za kilka funtow na http://www.ksiazka.co.uk
Odpowiedz
#18

Cytat:@tata1959 ma racje wejdz w ten wątek który ci zaproponował i zrób tak jak tam piszą.
No, teraz to sobie mogę zrobić tak za rok, przecież pisałem, że owoce wyrzuciłem :kwasny:
Pytałem o gęstwę która została w worku i choć odpowiedzi nie dostałem to i tak dziękuję za podjęcie tematu...

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#19
Na jedno by wyszło, ten wątek czytałbyś 3 tygodnie - ma około ponad 1700 postów.

Postapiłeś wg przepisu, który wisi na old.wino.org.pl - nie twoja wina.
Dozbieraj owoców i dorzuć do nastawu, miesiąc przynajmniej niech się macerują. Jeśli nie masz DR, dorzuć coś innego.
Odpowiedz
#20
(18-09-2013, 22:32)A.H.W napisał(a): No, teraz to sobie mogę zrobić tak za rok, przecież pisałem, że owoce wyrzuciłem :kwasny:

Sory @A.H.W - czytałem twój post w pośpiechu i nie załapałem.
Owoce DR powinno sie fermentować w miazdze nawet do 6- ciu tygodni.
W twojej obecnej sytuacji rozwiązanie zaproponowane przez Mr.x byłoby najrozsądniejszą opcją.
Odpowiedz
#21
Wątek o tym gdzie i jaki kupić kwasek cytrynowy do wina z DR, a w 90% w ogóle nie trzeba go używać przy winie z DR, bo owoce mają sporo kwasu, o czym wspomniał krzysztof1970:nie:
Odpowiedz
#22
Witam.Czy ktoś poda mi sprawdzony przepis na wino DR?Czy można połączyć głóg z DR
Odpowiedz
#23
A czy pektopol dodajemy do wina z DR ?
Odpowiedz
#24
(19-09-2013, 09:13)arek kandula napisał(a): Witam.Czy ktoś poda mi sprawdzony przepis na wino DR?Czy można połączyć głóg z DR

Tutaj jest długi wątek od DR - chyba wszystko tam zostało napisane.

Głóg można spokojnie łączyć z DR.
Odpowiedz
#25
(18-09-2013, 21:28)edd napisał(a): Kupilem Cieslaka za kilka funtow na http://www.ksiazka.co.uk

Fajnie tylko że ja nie mieszkam w Anglii a za granice nie wysyłają.
Musze sprowadzić z PL.



Skocz do: