Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
Witam.
W wielu przepisach na DR podane jest aby zalać owoce wrzątkiem ale nie chce tego robić bo "zabije" to witamine C w owocach.
W takim razie czy moge po prostu owoce DR po rozmrożeniu zalać letnią wodą dokładnie wymieszaną z cukrem tak aby końcowa temp. nastawu wynosiła 25stopni (wtedy moge od razu dodać MD) ?
Myśle że w tym wypadku dodawanie piro jest zbędne. Czyż nie ?
Czytałem w kilku przepisach że po dwóch dniach należy przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić..ble ble
Czy zamiast tych przelewań i cudów moge po prostu trzymać te owoce w całości w nastawie przez około 6 tygodni i dodawać cukier partiami a po 6 tygodniach owoce odcedzić i nastaw uzupelnić resztą wody wg.własnych obliczeń?
Druga sprawa to kwasek cytrynowy.
Ja zazwyczaj dodaje ten w płynie taki sam jaki można do herbaty dodać.
Jeżeli w przepisie jest podane np. 10gr kwasku to ile to będzie mililitrów tego płynnego?
Liczba postów: 1.449
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Nastrój: Vinifera, czy nie Vinifera - oto jest pytanie...
Tak (chociaż wcale nie tak łatwo rozmrozić DR)
Tak
Kup normalny kwasek "w torebce"
Liczba postów: 3.631
Liczba wątków: 240
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
Tutaj jest długi wątek od DR - chyba wszystko tam zostało napisane.
Piro to ja bym dał - zabijesz wszystkie paskudztwa.
Liczba postów: 3.978
Liczba wątków: 53
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Antonin/Ostróda
Ja kwasku do fermentacji nie daję. Na koniec przed zlaniem do butelek wykonuję ewentualną korektę kwasowości mieszaniną kwasów: winowego, cytrynowego i jabłkowego. Wcześniej oczywiście wykonuję pomiar kwasowości.
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
Czy taki kwasek w płynie w ogòle nie nadaje się do win ?
Tu, gdzie mieszkam nie dostane nigdzie tego w proszku. Czy lepiej zamiast tego w płynie dodać
Sok z cytryny?
Liczba postów: 3.978
Liczba wątków: 53
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Antonin/Ostróda
Nie ma to znaczenia w jakiej jest postaci. Płynny jest OK. Sok z cytryny jest super
Ale tak jak napisałem ja nie daję kwasku do fermentacji. Większość owoców ma naturalną dużą lub nawet bardzo dużą kwasowość.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Władysławowo
Nastrój: Jak zawsze - bardzo dobry
Witam.
Ja mam pytanie bardziej z drugiej strony, a mianowicie chodzi o oddzielenie owoców. Własnie dziś po kilku dniach od poczatku fermentacji odzieliłem owoce i się ich pozbyłem, ale w nastawie gdzie niegdzie pływały pestki, więc nie wiele myśląc postanowiłem przelac nastaw przez worek filtracyjny, ogólnie było by ok, ale w worku została duża ilość takiej gęstwy (miąższ z owoców i kilka pestek) i teraz mam pytanie czy jeśli teraz wyrzuce tą gestwę to nie stracę na smaku późniejszego wina? Czy może dodać do nastawu z powrotem tą gęstwe (a ewentualnie wyłowić pływające pestki) i zostawić tak do końca burzliwej fermentacji?
Liczba postów: 144
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Birmingham / UK
Nastrój: jesień idzie... nie ma na to rady...
(15-09-2013, 10:45)Tomaszpol napisał(a): Czy taki kwasek w płynie w ogòle nie nadaje się do win ?
Tu, gdzie mieszkam nie dostane nigdzie tego w proszku. Czy lepiej zamiast tego w płynie dodać
Sok z cytryny?
sprawdz na ebay-u citirc acid
Liczba postów: 5.405
Liczba wątków: 229
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
Zobacz w trzecim poście od góry jest link. Wątek spory, ale informacje przydatne są.
Owoców DR nie usuwa się po kilku dniach fermentacji. Skąd ten pomysł?
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Władysławowo
Nastrój: Jak zawsze - bardzo dobry
Cytat:Owoców DR nie usuwa się po kilku dniach fermentacji. Skąd ten pomysł?
Z tąd: http://www.old.wino.org.pl/frames/dzika_roza.html
Cytat:Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić.
Liczba postów: 59
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2012
Lokalizacja: Morden, Londyn, Wlk Br
Tomek, znajdz polski sklep, tam na pewno maja kwasek cytrynowy.
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
Do @A.H.W :
@tata1959 ma racje wejdz w ten wątek który ci zaproponował i zrób tak jak tam piszą.
Jest pełno przestarzałych przepisów na necie. Bardzo często te nowsze są prostsze w wykonaniu i praktyczniejsze.
@robinson0126
Jak następnym razem będe w mieście to pójde do polskiego sklepu i zapytam. Dzięki.
EDIT :
Przed chwilą moja dziewczyna powiedziała mi że moge dostać kwasek cytrynowy w proszku w aptece.
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2013
Lokalizacja: Rzeszów
Nastrój: oby do maja ;)
Liczba postów: 59
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2012
Lokalizacja: Morden, Londyn, Wlk Br
mrx, to bardzo praktyczna rzecz, ale z pewnością nie ma tego w Anglii
Czy można to zamówić online z dostawą?
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2013
Lokalizacja: Rzeszów
Nastrój: oby do maja ;)
BIOWIN wysyła też paczki za granicę, trzeba się skontaktować ze sklepem i indywidualnie omówić warunki wysyłki.
Wiem, że bez sensu kupować sam regulator, ale może przy zamówieniu poważniejszym...
edit:
Może takie gotowe regulatory są do kupienia w Anglii ?
Fajna rzecz, bo dokwaszasz 3 rodzajami kwasów co symuluje ich obecność w owocach.
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
(18-09-2013, 20:51)mrX napisał(a): BIOWIN wysyła też paczki za granicę, trzeba się skontaktować ze sklepem i indywidualnie omówić warunki wysyłki.
Tak, racja. Można zamówić również w sklepie eurowin i skontkatować sie co do przesyłki za granice.
Ja chce sprowadzić z Polski książke "Jan Cieślak- Domowy wyrób win".
Musze sie rozejrzeć w końcu bo to odkładam z dnia na dzień a taką pozycje winiarz w domu powinien mieć 
Ściągnąłem ją z neta w postaci pliku PDF ale to nie to samo co prawdziwa książka.
Gorżej sie czyta i przegląda.
Liczba postów: 144
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Birmingham / UK
Nastrój: jesień idzie... nie ma na to rady...
(18-09-2013, 20:56)Tomaszpol napisał(a): (18-09-2013, 20:51)mrX napisał(a): BIOWIN wysyła też paczki za granicę, trzeba się skontaktować ze sklepem i indywidualnie omówić warunki wysyłki.
Tak, racja. Można zamówić również w sklepie eurowin i skontkatować sie co do przesyłki za granice.
Ja chce sprowadzić z Polski książke "Jan Cieślak- Domowy wyrób win".
Musze sie rozejrzeć w końcu bo to odkładam z dnia na dzień a taką pozycje winiarz w domu powinien mieć 
Ściągnąłem ją z neta w postaci pliku PDF ale to nie to samo co prawdziwa książka.
Gorżej sie czyta i przegląda.
Kupilem Cieslaka za kilka funtow na http://www.ksiazka.co.uk
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Władysławowo
Nastrój: Jak zawsze - bardzo dobry
Cytat:@tata1959 ma racje wejdz w ten wątek który ci zaproponował i zrób tak jak tam piszą.
No, teraz to sobie mogę zrobić tak za rok, przecież pisałem, że owoce wyrzuciłem 
Pytałem o gęstwę która została w worku i choć odpowiedzi nie dostałem to i tak dziękuję za podjęcie tematu...
Pozdrawiam.
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2013
Lokalizacja: Rzeszów
Nastrój: oby do maja ;)
Na jedno by wyszło, ten wątek czytałbyś 3 tygodnie - ma około ponad 1700 postów.
Postapiłeś wg przepisu, który wisi na old.wino.org.pl - nie twoja wina.
Dozbieraj owoców i dorzuć do nastawu, miesiąc przynajmniej niech się macerują. Jeśli nie masz DR, dorzuć coś innego.
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
(18-09-2013, 22:32)A.H.W napisał(a): No, teraz to sobie mogę zrobić tak za rok, przecież pisałem, że owoce wyrzuciłem 
Sory @A.H.W - czytałem twój post w pośpiechu i nie załapałem.
Owoce DR powinno sie fermentować w miazdze nawet do 6- ciu tygodni.
W twojej obecnej sytuacji rozwiązanie zaproponowane przez Mr.x byłoby najrozsądniejszą opcją.
Liczba postów: 468
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2010
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: gulgoczący
Wątek o tym gdzie i jaki kupić kwasek cytrynowy do wina z DR, a w 90% w ogóle nie trzeba go używać przy winie z DR, bo owoce mają sporo kwasu, o czym wspomniał krzysztof1970
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 0
Dołączył: 08 2013
Witam.Czy ktoś poda mi sprawdzony przepis na wino DR?Czy można połączyć głóg z DR
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
A czy pektopol dodajemy do wina z DR ?
Liczba postów: 3.631
Liczba wątków: 240
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
(19-09-2013, 09:13)arek kandula napisał(a): Witam.Czy ktoś poda mi sprawdzony przepis na wino DR?Czy można połączyć głóg z DR
Tutaj jest długi wątek od DR - chyba wszystko tam zostało napisane.
Głóg można spokojnie łączyć z DR.
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
(18-09-2013, 21:28)edd napisał(a): Kupilem Cieslaka za kilka funtow na http://www.ksiazka.co.uk
Fajnie tylko że ja nie mieszkam w Anglii a za granice nie wysyłają.
Musze sprowadzić z PL.
|