Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z arbuza
#1
Cześć.

Ponieważ nikt nie lubi samotności postanowiłem zapewnić towarzystwa dla wina truskawkowego, które pracuje sobie od miesiąca. Ponieważ lato w pełni, ceny spadają a i ten owoc bardzo z żoną lubimy wybór padł na arbuza. Postanowiłem podzielić się z Wami przebiegiem całego procesu. Być może ktoś z tego skorzysta ;)

Przygotowanie 5 litrów nastawy wraz z posprzątaniem kuchni zajęło niewiele ponad 5 godzin.

Składniki:
- 8,3 kg arbuza (uzyskany sok ok. 4,7 litra);
- 450 cukru;
- 13 g kwasku cytrynowego;
- 1 g pożywki dla drożdży.

W pierwszej kolejności z arbuza należy wycisnąć sok. Robiłem to bardzo prymitywną metodą - wyciskałem go na durszlaku, sitko robiło za dodatkowy filtr. Wyciśnięcie miąższu było bardzo czasochłonne, zajęło 80% czasu. Suchego miąższu zostało tyle, że zmieściło się w malej miseczce :D Przeprowadziłem pomiar ilości cukru, 8 blg.

Następnie w soku rozpuściłem wszystkie składniki (bez podgrzewania) i wlałem do gąsiora. Zrobiłem trochę mniej niż 5 l, ponieważ nie wiem jak będzie przebiegała fermentacja. Ilość pozostałych składników brałem z książki, ale nie będę ukrywał,że celuję w wina mocna (ok. 18%) oraz słodkie :)

Wino wstawiłem wczoraj, dzisiaj dodam drożdże winiarskie uniwersalne.

Pierwsze spostrzeżenie na dziś -kolor wyjdzie inny, niż początkowo zakładałem :( Sok po wyciśnięciu miał piękny czerwony kolor - jak arbuz. Niestety zawdzięcza on to drobinkom miąższu, które się w nim znajdują. Dzisiaj rano wszystko zaczęło opadać a sam sok jest przezroczysty z żółto/zielonym odcieniem.
Odpowiedz
#2
Witaj,

Obawiam się, że wino wyjdzie mało wyraziste (mało ekstraktywne) z uwagi na dużą ilość wody, ale kto wie ??

Pozdrawiam
MILBAS
Oto jest cały splendor: Móc i mieć prawo do siebie uśmiechnąć się.

http://www.pomocdlakrzysia.pl/
Zajrzałem i nie mogę się uwolnić - pomóżcie !!!!

Odpowiedz
#3
Mam nadzieję, że będzie znośne. Trzeba próbować, zwłaszcza, że przepis brałem z książki ;) Ostatecznie oddam je koledze z działu. On bawi się w mocniejsze trunki i wyciągnie najwartościowsze rzeczy, czyli %% :D
Odpowiedz
#4
Ja bym celował maksymalnie w 13%, półwytrawne, ostatecznie półsłodkie. 18% i słodkie, będzie mocno niezrównoważone będzie dominował alkohol i cukier. Nie ten surowiec. Ale ja nigdy nie robiłem z arbuza, więc mogę się mylić. ;-)
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#5
(17-07-2019, 07:37)aron155 napisał(a): Pierwsze spostrzeżenie na dziś -kolor wyjdzie inny, niż początkowo zakładałem :( Sok po wyciśnięciu miał piękny czerwony kolor - jak arbuz. Niestety zawdzięcza on to drobinkom miąższu, które się w nim znajdują. Dzisiaj rano wszystko zaczęło opadać a sam sok jest przezroczysty z żółto/zielonym odcieniem.

Wina z arbuza nie robiłam, ale nalewkę tak i kolor był bardzo słomkowy na sam koniec. Nalewka była niewarta zachodu. Ale powodzenia z winem.



Skocz do: