Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z ciemnych winogron odmiana nieznana
#1
Czołem!
Będzie to moje 5 wino. Wcześniej miałem ocet i 2 bardzo słodkie mózgotrzepy średniej jakości.

Idealnie byłoby otrzymać wino wytrawne ok 12% ale boje się, że moje działkowe owoce ciemnego winogrona są zbyt kwaśne. Pomiar kwasowości nie udał się ze względu na ciemny kolor soku, Ph ok 5.6, 20 BLG. Będę się cieszył z każdego dobrego, aromatycznego wina bez względu na %. Nie powinno być zbyt słodkie ani zbyt kwaśne.

28.09.2018
Nastawiłem MD z drożdży szlachetnych biowinu burgund.

29.09.2018
zbiór winogron
odmiana nieznana z przydomowego ogródka
Ilość po odszypułkowaniu i usunięciu gorszych gron 35kg.
Cukier jak wspominałem 20 BLG. kwas nieznany, ph 5.6 w smaku słodkie i kwaśne.
Niemyte owoce zmiażdżyłem, dodałem 1,6g piro potem 6ml pektopolu.

30.09.2018
dodałem MD

1.10.2018
Drożdże ładnie ruszyły dodałem 10g pożywki biowinu.
Całość trzymam w 2ch wiadrach biowinu przykrytych pokrywą - dość nieszczelnie żeby miały dostęp do powietrza.
Widziałem też kilka muszek na wiadrach boje się, że dostaną się do środka.

Plan:
Po 7 dniach fermentacji w miazdze mam zamiar wino odcedzić i przelać do balona.
Okresowo będę je zlewał z nad osadu.

Pytania: 
1.Czy moja metoda wytwarzania wina jest poprawna, co mogę zmienić, a jeśli jest kiepsko to jak uratować swój "towar"?
2. Jak najlepiej odcedzić winogrona domowymi metodami aby otrzymać jak najwięcej soku? Wcześniej używałem pieluchy tetrowej.  
3. Kiedy i ile dodać węglanu wapnia w celu odkwaszenia.
4. Ile wody z cukrem dodać, żeby wino nie było za kwaśne a przy tym go nie rozwadniać. Nie wiem w co celować z jednej strony boję się kwasiora a z drugiej nie chcę przesadzić z wodą żeby nie spłycić smaku.

Zdrówko!
Odpowiedz
#2
- Ile uzyskałeś miazgi? Bowiem piro daje się 0,1g/litr miazgi.

- Nie fermentowałbym nieznanych owoców w miazdze.

- Przy 5,6pH kwasu może być za mało.

- Skoro masz pH-metr, wystarczy, że dokupisz NaOH (150ml za 5,80zł) i kolor nie będzie problemem.

- Wodę dodajemy tylko w celu odkwaszania, a wszelkie takie działania - dopiero po pomiarze kwasowości.

- Cukru, przy 20Blg masz 191,9 g/l, co da 11,40% alkoholu. Dla zachowania zdrowotności wina, powinno go być 11,5%, a jeszcze lepiej - tak jak planowałeś - 12%. Z tej tabelki łatwo wyliczyć, ile trzeba dosypać. Obliczoną porcję cukru dodaj (po prostu wsyp i zamieszaj) na początku fermentacji.

- W przyszłości lepiej użyć drożdży UCLM S377, które mają niską tolerancję na alkohol. Te Burgundy, pozwolą Ci zrobić jedynie wino wytrawne (mocno wytrawne), co przy nieznanej odmianie, nie będzie fajne. Krótko mówiąc... ile cukru nie wsypać - wszystko zeżrą, aż do 18/20%, a chodzą słuchy, że... i więcej. Przy tejże nieznanej działkowej strzelam, że dobre by było 5g/l cukru resztkowego... Taki cukier ukryłby jej wady...

- Nie zamykaj zbiorników - przykryj je jedynie pieluchą (muszki) i mieszaj dwa/trzy razy dziennie.

Tak w ogóle, to przedstawiłeś - jak do tej pory - chyba najbardziej przejrzysty, opis działań, wśród początkujących. Brawo! Proponuję przemyśleć przez zimę sprawę i wiosną posadzić porządne odmiany.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Cytat:- Przy 5,6pH kwasu może być za mało.
To jest niemożliwe. Winogrona nie mogą mieć takiego pH.
3,6 to rozumiem, może i 4 się trafić, ale 5 jest nierealne.
Odpowiedz
#4
Dobrze więc będzie, razem z NaOH zakupić bufory.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#5
Siemka
Dzięki za pomoc.
- Ile uzyskałeś miazgi? Bowiem piro daje się 0,1g/litr miazgi.
miazgi uzyskalem okolo 35l, piro dałem 0,05g/l

-Nie fermentowałbym nieznanych owoców w miazdze.
wczoraj odsączyłem:)

-Przy 5,6pH kwasu może być za mało.
Pierwszy raz mierzyłem PH pewnie niedokłądie

-Skoro masz pH-metr, wystarczy, że dokupisz NaOH (150ml za 5,80zł) i kolor nie będzie problemem.
PH metr był pożyczony, musiałem oddać :(

-Wodę dodajemy tylko w celu odkwaszania, a wszelkie takie działania - dopiero po pomiarze kwasowości.
Zapamiętam

- Cukru, przy 20Blg masz 191,9 g/l, co da 11,40% alkoholu. Dla zachowania zdrowotności wina, powinno go być 11,5%, a jeszcze lepiej - tak jak planowałeś - 12%. Z tej tabelki łatwo wyliczyć, ile trzeba dosypać. Obliczoną porcję cukru dodaj (po prostu wsyp i zamieszaj) na początku fermentacji.
Odsączone wino przelałem do balona po samą szyjkę już tam niewiele wejdzie.

- W przyszłości lepiej użyć drożdży UCLM S377, które mają niską tolerancję na alkohol. Te Burgundy, pozwolą Ci zrobić jedynie wino wytrawne (mocno wytrawne), co przy nieznanej odmianie, nie będzie fajne. Krótko mówiąc... ile cukru nie wsypać - wszystko zeżrą, aż do 18/20%, a chodzą słuchy, że... i więcej. Przy tejże nieznanej działkowej strzelam, że dobre by było 5g/l cukru resztkowego... Taki cukier ukryłby jej wady...

Zapamiętam

- Nie zamykaj zbiorników - przykryj je jedynie pieluchą (muszki) i mieszaj dwa/trzy razy dziennie.
Już poszło do balona

Tak w ogóle, to przedstawiłeś - jak do tej pory - chyba najbardziej przejrzysty, opis działań, wśród początkujących. Brawo! Proponuję przemyśleć przez zimę sprawę i wiosną posadzić porządne odmiany.

Dzięki:)



Wczoraj 4.10.2018 odsączyłęm wino przy użyciu pieluch tetrowych.
Gdy wino przestało kapać pieluchę skręciłęm i zacząłęm mocno cisnąć rękoma - trochę boję się przez to infekcji.
Wyszło tego 24l
20l poszło do gąsiora pod sam rant. resztę rozlałem po butelkach bo nie wiedziałem co z tym zrobić.
W smaku nienajgorzsze :aromatyczne, świeże, dość kwaskowate.

Pytania:
Kiedy dosłodzić? Jeśli teraz to będę musiał zlać z pół litra żeby zmieścić cukier. Może lepiej po pierwszym odciągu - wtedy bedęmiał z pół litra mętów do wylania - idealnie na wode z cukrem.
Kiedy zasiarkować?
Odwaksić węglaęm? jak tak to kiedy?

Na przyszłość potrzebuje bardziej efektywnego procesu odcedzania z miazgi - co polecacie do domowego użytku? Wina będę robił z winogron- tak do 50kg materiału.
Odpowiedz
#6
(05-10-2018, 13:17)jostasz napisał(a): Miazgi uzyskałem około 35l, piro dałem 0,05g/l
Za mało.

(05-10-2018, 13:17)jostasz napisał(a): -Przy 5,6pH kwasu może być za mało.

Pierwszy raz mierzyłem PH. Pewnie niedokładnie.
Raczej tak.

(05-10-2018, 13:17)jostasz napisał(a): -Skoro masz pH-metr, wystarczy, że dokupisz NaOH (150ml za 5,80zł) i kolor nie będzie problemem.

PH metr był pożyczony, musiałem oddać. :(
Koszt najtańszego to 40zł. Ja taki używam, plus nieodzowne dodatki.

(05-10-2018, 13:17)jostasz napisał(a): - Cukru, przy 20Blg masz 191,9 g/l, co da 11,40% alkoholu. Dla zachowania zdrowotności wina, powinno go być 11,5%, a jeszcze lepiej - tak jak planowałeś - 12%. Z tej tabelki łatwo wyliczyć, ile trzeba dosypać. Obliczoną porcję cukru dodaj (po prostu wsyp i zamieszaj) na początku fermentacji.

Odsączone wino przelałem do balona po samą szyjkę już tam niewiele wejdzie.
Oj tam... Odlej trochę wina i skoro nie najgorsze - zdegustuj.

(05-10-2018, 13:17)jostasz napisał(a): Wczoraj 4.10.2018 odsączyłem wino przy użyciu pieluch tetrowych.
Gdy wino przestało kapać, pieluchę skręciłem i zacząłem mocno cisnąć rękoma - trochę boję się przez to infekcji.
Wyszło tego 24l.
20l poszło do gąsiora pod sam rant. Resztę rozlałem po butelkach bo nie wiedziałem co z tym zrobić.
W smaku nie najgorsze; aromatyczne, świeże, dość kwaskowate.
- Jeżeli były czyste ręce i czysta pielucha, raczej nic nie powinno się stać.
- Młode wino jest zaraz po zlaniu, zwykle "dość kwaskowate". Bez pomiaru kwasowości i pH jednakże, niewiele można powiedzieć...

(05-10-2018, 13:17)jostasz napisał(a): Kiedy dosłodzić?
Powtórzę, ponieważ być może przeoczyłeś; te Burgundy, pozwolą Ci zrobić jedynie wino wytrawne (mocno wytrawne)... Krótko mówiąc... ile cukru nie wsypać - wszystko zeżrą, aż do 18/20%. Wyjdzie bardzo mocne, a na pierwszym planie będzie głównie alkohol.

Gdybyś na takie się jednak zdecydował, należy dosładzać małymi porcjami. Tak aby ta ostatnia została jako "dosładzająca".

(05-10-2018, 13:17)jostasz napisał(a): Kiedy zasiarkować?
- Po drugim zlaniu, za kilka dni, kiedy większość osadu opadnie na dno.
- Jednakże, gdybyś zdecydował się na dosładzanie, to siarkowanie dopiero gdy drożdże przestaną zjadać cukier lub znacznie zwolnią tempo jego konsumpcji.

(05-10-2018, 13:17)jostasz napisał(a): Odkwasić węglanem? Jeżeli tak to kiedy?
- Ewentualnie po pomiarze kwasowości.
- Natomiast bez pomiaru,  dopiero po zakończeniu dosładzania, bowiem cukier z pewnością przykryje trochę kwasy.
- Gdyby wtedy nadal było za kwaśne, należy dodać wodę.
- Odkwaszanie węglanem, na końcu.

(05-10-2018, 13:17)jostasz napisał(a): Na przyszłość potrzebuje bardziej efektywnego procesu odcedzania z miazgi - co polecacie do domowego użytku? Wina będę robił z winogron- tak do 50kg materiału.
- Prasa,
- lub sito z nierdzewki, mojego pomysłu i wykonania. Sprawdza się doskonale, w przypadku małych ilości...

Na koniec. Proszę, dbaj o pisownię i przejrzystość wypowiedzi... Poprawiłem w cytatach. Jak znajdę więcej czasu, poprawię także w poście...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#7
Jedna uwaga, drożdże burgund z Biowinu mają tolerancję do 14% - według karty produktu załączonej do tych drożdży.
Lech
Odpowiedz
#8
Niewykluczone... Ja szukając w necie, posiłkowałem się info, że robił MD, a więc zapewne... były w płynie - wyszło mi, że to Bayanusy do 18%.
Tak czy siak... nawet do 14% alko będzie sporawo ale oczywiście znacznie mniej niż do 18%...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#9
13-10-2018
Dolałem syropu cukrowego - 720g cukru rozpuszczone w 0,7l wody.m
Nadmiar wina zlałem do butelki i szczelnie zamknąłem. Po zlewaniu wina z nad osadu mam zamiar uzupełniać braki w balonie winem z butelek. Młode wino w smaku jest kwaśne, wytrawne na szczęście nie wyczuwam żadnych octowych, siarkowych, piękących nut.
Odpowiedz
#10
Taka szczelnie zamknięta butelka, grozi wybuchem...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#11
Tak wiem.
Co pare dni rozszczelniam na wszelki wypadek, jednak i tak gaz sie nie ulatnia.
Wygląda, że drożdże zjadły już wszystko co miały zjeść.
Odpowiedz
#12
Wino dojżewało w balonie 11 miesięcy. Zlałem z nad osadu 2 czy 3 razy. Dzisiaj degustowałem - nie pijalny kwasior. Porażka :(. Mam tego 25 l i nie wiem co z tym zrobić bo zlewać w kibel trochę szkoda. Chyba dosłodzę wodą z cukrem może coś pomoże. W tym roku robię ostatni raz wino z tych winogron i wycinam krzew. Jakieś porady by wyszło lepsze? Może warto użyć drożdzy obniżających kwasowość?
Z dobrych wieści to dzisiaj sprawdzałem swoje niedawno posadzone RONDO - 21 brix. Jeszcze za mało owoców żeby zrobić z nich wino ale w planie mam wyrżnięcie starego krzewu - pewnie labrusca i obsadzenie wszystkiego Rondo albo Regentem.
Pozdro 600 :)
Odpowiedz
#13
(07-09-2019, 14:02)jostasz napisał(a): W tym roku robię ostatni raz wino z tych winogron i wycinam krzew. Jakieś porady by wyszło lepsze?
... ale w planie mam wyrżnięcie starego krzewu - pewnie labrusca i obsadzenie wszystkiego Rondo albo Regentem

To bardzo dobry plan!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#14
Dodałem węglan. Po tygodniu zlałem z nad osadu oraz dodałem 500g cukru rozpuszczone w 3,5 l wody. Da się wypić, grzeje w banie ale przyjemności w tym wielkiej nie ma.
Zabutelkowałem - będę rozdawał po co mniej wybrednych znajomych...
Odpowiedz
#15
Heh no i oczywiście wino mi się w butelkach nagazowało. 2 butelki wystrzeliły. Resztę zdążyłem odkorkować i robię z tego grzańca - jak się przyprawi co jest bardzo smaczny :P. Lekcja: piro przed słodzeniem musi być dane. Pomimo roku leżakowania i zlewania z nad osadu drożdże nadal żyją.
Oni żyją :)
Odpowiedz
#16
Grzaniec zawsze jest wyborny, a szczególnie po zjeździe ze stoku!

Drożdży nie "zabija" się pirosiarczynem...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: