Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z ciemnych wiogron odmiana nieznana ostatnie podejscie
#1
Czołem!
Będzie to moje 6 wino. 
Poprzednie zmagania znajdziecie w tym temacie.

Wcześniej miałem ocet, 2 bardzo słodkie mózgotrzepy średniej jakości i półsłodkie jakości miernej :)

Po kilku nieudanych próbach z  moimi winogronami postanowiłem, że będzie to ostatnie podejście. Potem wycinam krzak i sadze Regenta albo Rondo.

Założenia: Wiem ze winogrona są za kwaśne na wytrawne więc planuje zrobić coś słodszego i mocniejszego, żeby ukryć wady.

28.09.2019
zbiór winogron
odmiana nieznana z przydomowego ogródka - pewnie labrusca
Ilość zebranego surowca -20kg.
Cukier  20 BLG. kwas nieznany,  w smaku słodkie i kwaśne.
Niemyte owoce zmiażdżyłem, tym razem nie dodawałem piro i zadałem drożdże UCLM S377 wraz z odpowiednią pożywką.

29.09.2019
Drożdże ładnie ruszyły.
Całość (20l)trzymam w wiadrze biowinu przykrytym pokrywą - dość nieszczelnie żeby miały dostęp do powietrza.
Widziałem też kilka muszek na wiadrach boje się, że dostaną się do środka.

Plan:
Po 7 dniach fermentacji w miazdze mam zamiar wino odcedzić i przelać do balona.
Dodam wtedy cukier z wodą.
Okresowo będę je zlewał z nad osadu.

Pytania: 
W sumie brak.
Nie jestem pewien w jaki % celować. Drożdże niby wytrzymują do 15% wiec może właśnie tyle.



Jakieś sugestie, podpowiedzi czy krytyka -  mile widziane.
Pozdro 600!
Odpowiedz
#2
Dodałem przekierowanie do Twojego poprzedniego tematu.

Jeżeli chodzi o sugestię dotyczącą nowych nasadzeń; Regent lub Rondo to dobra droga ale warto pokusić się o ambitniejsze odmiany.

Jeżeli chodzi o sugestię dotyczącą aktualnego nastawu; nie licz na nic więcej, niż w zeszłym roku...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Winogrona odcisnąłem prasą do owoców.
Uzupełniłem balon (25l) 2kg cukru rozpuszczone w 5l wody.
Zapach wina znacznie przyjemniejszy, w smaku też nie tak kwaśne jak te zeszłoroczne.
Zastanawiam się czy rok temu nie doszło do infekcji. Teraz nie dodałem też piro oraz pektoenzymu.
Odpowiedz
#4
Wino bez piro to loteria. Czasami się uda, a czasami nie...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: