Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z ciemnych wiogron odmiana nieznana ostatnie podejscie
#1
Czołem!
Będzie to moje 6 wino. 
Poprzednie zmagania znajdziecie w tym temacie.

Wcześniej miałem ocet, 2 bardzo słodkie mózgotrzepy średniej jakości i półsłodkie jakości miernej :)

Po kilku nieudanych próbach z  moimi winogronami postanowiłem, że będzie to ostatnie podejście. Potem wycinam krzak i sadze Regenta albo Rondo.

Założenia: Wiem ze winogrona są za kwaśne na wytrawne więc planuje zrobić coś słodszego i mocniejszego, żeby ukryć wady.

28.09.2019
zbiór winogron
odmiana nieznana z przydomowego ogródka - pewnie labrusca
Ilość zebranego surowca -20kg.
Cukier  20 BLG. kwas nieznany,  w smaku słodkie i kwaśne.
Niemyte owoce zmiażdżyłem, tym razem nie dodawałem piro i zadałem drożdże UCLM S377 wraz z odpowiednią pożywką.

29.09.2019
Drożdże ładnie ruszyły.
Całość (20l)trzymam w wiadrze biowinu przykrytym pokrywą - dość nieszczelnie żeby miały dostęp do powietrza.
Widziałem też kilka muszek na wiadrach boje się, że dostaną się do środka.

Plan:
Po 7 dniach fermentacji w miazdze mam zamiar wino odcedzić i przelać do balona.
Dodam wtedy cukier z wodą.
Okresowo będę je zlewał z nad osadu.

Pytania: 
W sumie brak.
Nie jestem pewien w jaki % celować. Drożdże niby wytrzymują do 15% wiec może właśnie tyle.



Jakieś sugestie, podpowiedzi czy krytyka -  mile widziane.
Pozdro 600!
Odpowiedz
#2
Dodałem przekierowanie do Twojego poprzedniego tematu.

Jeżeli chodzi o sugestię dotyczącą nowych nasadzeń; Regent lub Rondo to dobra droga ale warto pokusić się o ambitniejsze odmiany.

Jeżeli chodzi o sugestię dotyczącą aktualnego nastawu; nie licz na nic więcej, niż w zeszłym roku...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Winogrona odcisnąłem prasą do owoców.
Uzupełniłem balon (25l) 2kg cukru rozpuszczone w 5l wody.
Zapach wina znacznie przyjemniejszy, w smaku też nie tak kwaśne jak te zeszłoroczne.
Zastanawiam się czy rok temu nie doszło do infekcji. Teraz nie dodałem też piro oraz pektoenzymu.
Odpowiedz
#4
Wino bez piro to loteria. Czasami się uda, a czasami nie...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#5
Wino z wątku było zlewane znad osadu i zabutelkowane dopiero w Lipcu/Sierpniu.
Degustacja pierwszej butelki:
wino ladne klarowne rubinowej barwy
w smaku owocowe niestety kwaskowe i lekko musujące
Ogólnie niezbyt smaczne i niezbyt nadaje się do posiłków, gości raczej też nim nie będę częstował.

Czas na kolejne wino branie...
Owoce mam zamiar zebrać pod koniec października, mam nadzieję że nie będzie za późno.
Tym razem spróbuje zrobić wino mocne deserowe bo tak chyba najłatwiej ukryć jego wady.
Jjak tylko będę miał projekt zalinkuje do tego wątku.
Niemniej jeśli już ktoś to czyta to proszę o porady czy uwagi.

Na szczęście moje Rondo ładnie rośnie - kto wie może już za 2 lata będzie go wystarczająco do produkcji.
Jak tylko to nastąpi karczuję swoja labrusce i dosadzam więcej odmian bardziej winnych.


Pozdro 600!
Odpowiedz
#6
Witam. Podłącze się do wątku. W moim przypadku podobnie jak u Jonasza winogrona ciemne niewiadomo jakiej odmiany, kwaśne. Robiłem już wcześniej z nich wino ale zawsze w balonie i zawsze wychodziło bez szału smakowi i zapachowo, jedynie alkoholu było dość i zawsze słodkie i ciężkie. Ja mam więcej pytań ponieważ pierszwy raz chciałbym przeprowadzić fermentacje w miazdze. Chciałbym uzyskać półwytrawne wino o ładnym zapachu i barwie. Napiszę jak chciałbym to zrobić i proszę od razu o sprostowanie błędów.

1.Umyte owoce miażdżę i umieszczam w pojemniku fermentacyjnym.
2.mierzę zawartość cukru i kwasów
3.dodaje PEKTOPOL, syrop cukrowy, drożdze i pożywkę
4.mierze jeszcze raz zawartość cukru i kwasow
5.przykrywam pojemnik pokrywką ( małym otwór na rurkę fermentacyjna zatykam watą)
6.miazge mieszam 2 razy dziennie
7.po około 5 dniach tlocze sok z miazgi
8.moszcz przenoszę do balona i tatykam korkiem z rurką fermentacyjna
9.po kilku tygodniach zlewam znad osadu i smakuje

Proszę o wskazanie błędów i ewentualne podpowiedzi. Pozdrawiam
Odpowiedz
#7
0. Pomiary przed zbiorem w celu podjęcia decyzji; zbierać, czy jeszcze trochę muszą powisieć.
1. Zbiór, odszypułkowanie, miażdżenie, umieszczenie w pojemniku ferm. i dodanie pirosiaczynu. Mycie nie ma sensu.
2. Pomiary jak najbardziej! Skoro jednak piszesz "owoce kwaśne", warto zaopatrzyć się w drożdże redukujące kwasowość.
3. Tak ale jeżeli dodasz piro, drożdże po 12/24 h. Pożywka na drugi dzień od startu fermentacji. Uważaj by nie przesadzić z cukrem.

9. Po zakończeniu fermentacji (odczyt -2Blg) oraz po I zlaniu dodanie piro.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#8
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli lepiej dać Drożdże obniżające poziom kwasu czy może rozcieńczyć nastaw wodą? A co do mojego pkt 5 może tak być?
Odpowiedz
#9
Lepiej dać drożdże obniżające poziom kwasów. W zależności od wyniku pomiarów, być może trzeba będzie także, dodać wodę.

Punkty do których się nie odniosłem są Ok.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#10
Rozumiem, napisze później jak idzie. Dziękuję bardzo
Odpowiedz
#11
Witam ponownie. Przygotowałem miazgi. Mam je w 2 wiadrach, w jednym 20 litrów miazgi, w drugim 15 litrów.Potem wziąłem się za pomiary.
Blg - 13
Kwasowość - hmm tu bez rozcieńczania osiągnąłem skalę na kwasomierzu czyli 20.Nastepnie rozcienczylem mierzoną ilość pół na pół z wodą, wlałem z powrotem do menzurki do skali 0 i następnie dolewałem błękitu. Teraz zabarwilo się przy 11 na skali. Nie bardzo wiem jak to obliczyć? Jak mieszałem sok z wodą to wyszło jakieś 5ml x 5 ml. Proszę o pomoc?

Miazgi potraktowałem piro.

Blg jak rozumiem teraz minus 4 i wyjdzie mi 9 co daje mi 90 g/l cukru. Jeśli chciałbym wino 14 % to korzystając ze wzoru podawanego na tym forum 14(%)x17gx20(biorąc do oblicze moje większe wiadro) to daje mi 4760g cukru. Jeśli w każdym litrze mojego soku jest teraz 90 g, pomnożę to przez 20 litrów to wyjdzie że mam w miazdze 1800 g. Czyli teraz 4760-1800=2940g które powinienem dodać. Czy dobrze kombinuje? Pozdrawiam
Odpowiedz
#12
13 Blg oznacza, że owoce są niedojrzałe. Niestety taka jest prawda...

Jeżeli jednak chcesz próbować, do czego namawiam, to;

- kwasowość
Twój kwasomierz na pewno ma instrukcję obsługi. Zrób zdjęcie lub napisz co w niej jest.

- cukier
13 Blg = 90g cukru/litr
14% / 23,8 Blg = 235,8g cukru/litr (tyle potrzeba aby uzyskać wino wytrawne)
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#13
W instrucji kwasomierza jest napisane żeby pomnożyć wynik przez krotność rozcieńczania. Czyli u mnie 11 x2 =22. Także bardzo kwaśne.Drożdże LALVIN 71B może obniżą trochę ta kwasowość. Dodałem cukier i balingomierz, teraz wskazuje 23 Blg.
Odpowiedz
#14
Drożdże trochę obniżą. Jednakże nie tyle ile byś sobie życzył...

Za dużo cukru dodałeś. Lepiej małe dawki...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#15
Czyli teraz najlepiej jak będę przecedzał to zmierzyć znowu moszcz, w gąsiorek i rurkę?
Odpowiedz
#16
Tak
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#17
ok jestem po zbiorach, mam:
1. 15l miazgi winogron ciemnych 20blg i 16g/l kwasu mierzonego metoda miareczkowania, zasiarkowane 5g piro (wiem troche duzo)
2. 13l miazgi winogron różowych 18blg i 10g/l kwasu mierzonego metoda miareczkowania, zasiarkowane 3g piro

do 1 zadam UCLM S377 do 2 kupne drożdże w proszku do win bialych i różowych (do 13%).
Zastanawiam się jak zaprojektować wino tym razem - odkwaszać i jak/kiedy oraz czy dodawać drożdże juz po 24h (przesadziłem z piro).
Najbardziej lubie wina wytrawne ale z takim poziomem kwasów raczej nie wyjdą dobre, co myślicie ?
Odpowiedz
#18
Na tych drożdżach to Ci wyjdzie kwasior. Powinieneś fermentować na Lalvinach 71B lub Mycoferm CRU 05.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#19
Przy takich wynikach, jedyne sensowne rozwiązanie to wino różowe. Cokolwiek bowiem, byś nie zrobił z tymi kwasami, owoce są po prostu niedojrzałe... Ta niedojrzałość, zawsze w czerwonym wylezie na wierzch...

Ad1
- Robiłbym różowe słodkie. To chyba jedyna szansa.
- Na odkwaszających drożdżach oczywiście.
- Dowaliłeś tego piro! Ciekawe jak będzie ze startem?

Ad2
- W tym wypadku są szanse na różowe półwytrawne...
- Też jedynie na odkwaszających.

Tak w ogóle i w szczególe to... musiak różowy pół wytrawny, a nawet półsłodki jest bardzo dobry.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#20
Dzięki za odpowiedzi.
@Maciek -
1.czy uważasz, że zebrałem winogrona za szybko? Wiele gron zaczeło już gnić i się marszczyć. Bałem się, że strace zbiór dlatego zdecydowałem sie winobranie.
2.Czy ten kwas miałby szanse zredykować się jakbym potrzynał grona nieco dłużej?
3.Nie mam drożdzy odkwaszających, jakie konkretnie polecacie?.
4.Przy założeniu, że zamówie i jutro wyślą to zadam je dopiero w środę. Czy jest sens podiąć ryzyko i czekać?
5.Jeśli znacie to poproszę przepis na to wino różowe - przypuszczam, że chodzi o to aby rozwodnić do poziomu 8g kwasu/l roztworem cukowym tak aby utrzymać blg koło 23, mam racje ?
Odpowiedz
#21
Podałem w poprzednim poście.

(18-10-2020, 09:55)vanKlomp napisał(a): Na tych drożdżach to Ci wyjdzie kwasior.  Powinieneś fermentować na Lalvinach 71B lub Mycoferm CRU 05.
Przed zerwaniem powinieneś zbadać kwasy i odpowiednio wcześnie zamówić odpowiednie drożdże. Zastanawiam się czy  po takim siarkowaniu drożdże by wcześniej ruszyły.
Ad5 Jostasz Taki sposób jak podajesz to Carlo Rossi :D 
Wino różowe polega na tym, że nie macerujesz i nie fermentujesz w miazdze. tylko prasujesz od razu lub po kilku godzinach.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#22
Dzięki VaKlomp. Pierwszy raz badałem kwas. Następnym razem będe przygotowany.
W tej chwili widzę 3 opcje:
1. prasuje winogrona teraz i zadaje drożdze, które juz mam
2. prasuje winogrona i zadaje w środę drożdże polecane
3.czekam do środy, prasuje i zadaje drożdże polecane

co polecacie?
Odpowiedz
#23
Ja zastosowałem jak na tym forum polecano Drożdże LALVIN 71B,ktore potrzebowały 8 dni żeby przerobić cały Cukier (23blg),obniżyły też kwas z 22 do 18. Miazga fermentowala w temp średnio 23 stopnie. Teraz mam 30 litrów moszczu i będę małymi porcjami dodawał cukier.
1.Czy Drożdże będą zdolne jeszcze trochę obniżyć kwasy i wstrzymać się z dodawaniem cukru?
2.Pytanie czy w piwnicy gdzie temp wacha się 13-15 stopni będzie ok czy jednak za mało?
Odpowiedz
#24
(18-10-2020, 15:45)jostasz napisał(a): Dzięki za odpowiedzi.
@Maciek -
1.czy uważasz, że zebrałem winogrona za szybko? Wiele gron zaczeło już gnić i się marszczyć. Bałem się, że strace zbiór dlatego zdecydowałem sie winobranie.
2.Czy ten kwas miałby szanse zredykować się jakbym potrzynał grona nieco dłużej?
3.Nie mam drożdzy odkwaszających, jakie konkretnie polecacie?.
4.Przy założeniu, że zamówie i jutro wyślą to zadam je dopiero w środę. Czy jest sens podiąć ryzyko i czekać?
5.Jeśli znacie to poproszę przepis na to wino różowe - przypuszczam, że chodzi o to aby rozwodnić do poziomu 8g kwasu/l roztworem cukowym tak aby utrzymać blg koło 23, mam racje ?

Ad 1. To nie jest jedynie kwestia "czy za szybko zebrałem". Aby miarodajnie odpowiedzieć, należałoby znać między innymi; sposób prowadzenie krzewów, obciążenie zeszłoroczne i tegoroczne, sposób ochrony, rodzaj odmiany i wiele, wiele innych. Dlatego też zapraszam do działu Uprawa i namawiam do otwarcia autorskiego wątku z cyklu "Moja winnica". Teraz trzeba skupić się na tym co zostało zebrane...
Ad 2. Podobnie jak w Ad 1.
Ad 3. Takie jak wyżej koledzy polecają.
Ad 4. Ja bym zamówił i czekał. Dałeś tyle piro, że nawet lepiej jak nastaw trochę poczeka na drożdże...
Przy czym;
- Sprasować jak najszybciej.
- Moszcz do lodówki i najmniejsza temperatura jaką się da ustawić.
Ad 5. Wino różowe nie ma nic wspólnego z rozwadnianiem. W tym wypadku, chodzi o krótką macerację. Innymi słowy; krótki kontakt moszczu ze skórkami.


(18-10-2020, 19:28)Korol napisał(a): ...obniżyły też kwas z 22 do 18...
1.Czy Drożdże będą zdolne jeszcze trochę obniżyć kwasy i wstrzymać się z dodawaniem cukru?
2.Pytanie czy w piwnicy gdzie temp wacha się 13-15 stopni będzie ok czy jednak za mało?

Ad 1. Myślę, że i tak dokonały cudu w tak kwaśnym środowisku...
Ad 2. Wino czerwone najlepiej fermentować, w temperaturze około 25 C.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#25
Ok dziękuję



Skocz do: