Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z czarnych winogron-debiut
#1
Witam, 

Wstawiłem swoje pierwsze wino i prosiłbym aby ktoś ocenił mój plan działania. Każda porada będzie mile widziana.e

Celuje w wino wytrawne czerwone 11%-12%

To już wykonałem:

Dzień 1 (23.10.2016) - obskubałem winogrona(odmiana nieznana z działki) i przerobiłem na miazgę bez mycia. Miazgi wyszło 27 kg o blg=17. Dodałem 2 g pirosiarczanu oraz 6 ml pektoenzymu.

Dzień 2 (24.10.2016) -Powtórzyłem dla pewności badanie cukromierzem i wynik był ten sam=17 blg. Odlałem trochę soku z miazgi ponieważ czekam na roztwór K do pomiaru kwasowości. Dodałem drożdże ENARTIS Ferm RedFruit 5 g oraz pożywke spiritferm.  

Dzień 3 (25.10.2016)- Fermentacja w kuble ruszyła bardzo ładnie.

To co planuje w najbliższym czasi:

Dzień 10 (01.11.2016)- Rozdzielam owoce od moszczu przez sito i pieluchę tetrowa. Dodaje wodę (ilość oblicze jak dostane roztwór K i zmierzę kwasowość) oraz cukier  (oblicze jak bedę znał ilość uzyskanego moszczu)

Mam jeszcze parę pytań:
1. Czy w trakcie fementacji burzliwej od dnia 3 do 10 otwierać codziennie kubeł i mieszać go zdezynfekowaną łyżka? czy wystarczy mieszać samym kubłem?
2. Czy na razie mój plan działania jest dobry? Proszę o porady/opinie
Odpowiedz
#2
Plan masz dobry. Kubeł otwieraj i zatapiaj kożuch rano i wieczorem, można też i w południe. Jaki masz ten zamykany kubeł?

Pozdrawiam Janusz.
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
#3
(25-10-2016, 19:53)JanuszJ49 napisał(a): Plan masz dobry. Kubeł otwieraj i zatapiaj kożuch rano i wieczorem, można też i w południe. Jaki masz ten zamykany kubeł?

Pozdrawiam Janusz.

Dzieki. W południe nie dam rady niestety. A kubeł Biowinu 30 litrów i zamontowana rurka do fermentacji. 
Czy w 10 dniu po oddzieleniu owoców przelewam do balonu? czy to zależy od tego ile będzie blg lub czy fermentacja bedzie burzliwa?
Odpowiedz
#4
Dzień 4 (26.10.2016) - fermentacja zwolniła bardzo. pyknięcia co 4 sekundy. Na cukromierzu pokazała 2blg.

Pytanie co robić. Nie wiem ile z miazgi wyjdzie moszczu. Na razie jak w kuble rozwarstwi się moszcz od owoców pokazuje 17 litrów. Nie dostałem jeszcze roztworu K do badania kwasu więc nie wiem ile wody dodać. Pare moich pomysłów
1.Dodać teraz trochę cukru rozpuszczonego w moszczu?
2. Poczezkać aż BLG zjedzie do minimum (pewnie jutro) i oddzielić już owoce od moszczu (czy to będzie za szybko?)
3. Przyjąć ze moszczu będzie 0,7 x kg miazgi czyli 18,9 litra i dla tej wartości policzyć ilość cukru i rozpuścić go w paru litrach moszczu a wodę dodać jak będę znał kwasowość?

Czy może nie potrzebnie się martwię?

Proszę o pomoc!! 
Odpowiedz
#5
Według mnie dobrze. Te parę litrów wody to trochę przesady, możesz skorzystać z kalkulatora winiarza, http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...kalkulator
Ściągnij ostatnią wersję 5 i jak wpiszesz 18 litrów soku, wskazanie cukromierza 17 BLG to wychodzi 2,28 kg cukru dla 14%
A kwasowość przyjmując teoretycznie 8g to wody 2,57 litra, ale możesz to skorygować gdy zmierzysz dokładnie kwasy.
Odpowiedz
#6
Kolejne partie cukru dodaje się zasadniczo, jak blg. zjedzie do zera ...

Cukier dodawaj partiami, żeby nie przedobrzyć ...

Pozdrawiam
MILBAS
Oto jest cały splendor: Móc i mieć prawo do siebie uśmiechnąć się.

http://www.pomocdlakrzysia.pl/
Zajrzałem i nie mogę się uwolnić - pomóżcie !!!!

Odpowiedz
#7
Dosatałem kwasomierz więc przedstawiam dane. Proszę o weryfikacje obliczeń.

Planuje Wino półwytrawne 13%, kwasowość w granicach 8 g/L

Pomiary początkowe: 27 kg miazgi, Blg 17, Kwasowość 13 g/L, Nastaw 27[kg]x0,7=18,9 litra

1. Obliczenia ilość objętość wody z cukrem jaką musze dodać by osiągnąć kwasowość 10 g/L. Pozostałe 2 g/L chce zbić węglanem wapnia lub wodorotlenkiem potasu by za bardzo nie rozcieńczyć nastawu.

Ilość kwasu w moszczu- 13[g/L]x18,9[L]=245,7[g]
Ilość roztworu wody z cukrem do dolania - 18,9[L]+245,7[g]/10[g/L]=5,7 L
Docelowa ilość nastawu - 18,9[L]+5,7[L]=24,6[L]

2. Obliczenia ilości cukru potrzebne do uzyskania mocy 13%

Pomiar - BLG 17
Niecukry - 17[blg]x3/20=2,6[blg]
ilość cukru w 1 litrze moszczu- 17[blg]-2,6[blg]=14,4[blg]=144[g]
Ilość cukru w całym moszczu - 144[g]x18,9[L]=2722[g]

Ilość cukru potrzebna do uzyskania 13% w 1 litrze - 13x17=221[g]
Docelowa ilość cukru w nastawie - 24,6[L]x221[g]=5437[g]
Brakująca ilość cukru - 5437[g]-2722[g]=2715[g]

3. Obliczenia ilości wody do dodania

Objętość cukru - 2,715[kg]x0,62=1,68[L]
Ilość wody - 5,7[L]-1,68[l]=4,06 [L]

Proszę o rzucenie okiem bardziej doświadczonych winiarzy. Możę  wino docelowo zrobić na kwasowość 9 g/l. Przy założeniu ze zbije 2 g/l węglanem wapnia wyjdą następujące wyniki:
-cukier - 2206 g
-woda - 2,03 L
-woda +cukier - 3,4 L
Nie wiem czy warto mieć wyższą kwasowość 9 g/l ale dolać tylko 2,03 litra wody(3,4 Litra razem z cukrem) czy mniejsza kwasowośc 8 g/l ale dolać już 4,06 l (5,7 litra razem z cukrem)
Odpowiedz
#8
Wszystko to możesz łatwo policzyć na tym kalkulatorze, który wcześniej pisałem.
Odpowiedz
#9
Ten kalkulator zakłada kwasowość na poziomo 7 g/l oraz poprawkę na kwasowość 4 blg a nie wyliczaną [blg]x3/20
Odpowiedz
#10
Dzień 5 (27.10.2016)-Zero "pyknięć" blg wynosiło -1. Dodałem 1400 gram cukru i 2 litry wody. Po dolaniu odczyt blg=5
Dzień 6 (28.10.2016)- rano miazga troche pykała. Teraz (wieczorem) zero pyknięć. Zmierzyłem BLG=1. Czy to możliwe? Dodać ostatnią partie cukru 800 gram?

P.S mógły ktoś sprawdzić moje obliczenia zamieszczone powyżej?



Skocz do: