Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z herbaty malinowej plus syrop
#1
Witam. Zamierzam w balonie 5 litrowym zrobić nastaw z:
100 g herbaty owocowej z maliną skład:
owoc maliny, kwiat hibiskusa, owoce jabłka, aronia, jarzębina, dzika róża, bez czarnny, aromat malinowy
do tego zamierzam dodać syrop o smaku malinowym z kawałkami owoców.
syrop ma 250 ml i podają, że w 100 ml jest 69g cukru. Zamierzam dodać dwa takie syropy czyli ok 500 ml.
I teraz pytanko herbatę zaparze ze 2-3 razy w mniejszych ilościach wody np 1litr ale nie wiem jak dodać ten syrop. Czy dodać go razem z cukrem. Nie wiem też ile cukru dodać. Syrop jest dość słodki to niby z obliczeń wychodzi, że w 500 ml jest 345g cukru. Chciałem dodać ok 700 g więc jeśli odjąć te 345 to muszę dodać na pierwszy rac ok 355. Czy dobrze liczę?
Do tego chcę dodać te drożdże:
http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-16-...00131.html
Planuję nastawić wino w 5 litrowym balonie a winko ma mieć kolo 16%. Zastanawiam się czy dodać jeszcze rodzynki?
Odpowiedz
#2
Sorki za wcześniejszego posta, ale przez tą pogodę net mi szleje ;)

16% x 5l x 17 = 1360 g cukru; przy czym 1360 g cukru to jest około 0,8 litra czyli do nstawu trzeba użyć 4,2l wody
Planujesz dolać 0,5l soku który zawiera 345g cukru, liczymy dalej ;) 1360 - 345 = 1015 i 4,2 - 0,5 + 0,2 = 3,9 ==> 0,2 to objętość cukru zawartego w soku
Czyli: 3,9l wody, 1 kg cukru, 0,5l soku.
Jeśli dodasz rodzynki będziesz musiał zmniejszyć ilość cukru, zakłada się ze w 100g rodzynek jest 50g cukru.

Jaki będzie początkowy poziom cukru:
Blg = (masa cukru/masa nastawu) x 100
czyli (1360/5000) x 100 = 27,2 czyli trochę za dużo na start, cukier wypadało by dodać w dwóch porcjach, czyli sok możesz dolać po kilku dniach.
Zakładamy ze 5l natawu waży 5kg
Odpowiedz
#3
Dzięki:)
Tyle, że to jest syrop malinowy a nie sok:)
Odpowiedz
#4
Fakty, sok nie byłby dosładzany ;)

Rodzynki dodadzą "ciała" winu, tu masz sam napar z herbaty więc wino wyjdzie jakby "wodnite". Zamiast rodzynek możesz dodać ryż, albo jedno i drugie.
Odpowiedz
#5
Myślisz o syropie malinowym kupnym, typu herbapol, czy babcia Paola? Czy o domowym syropie powstałym z malin i cukru? Jeśli jednak o kupnym to rzuć okiem na etykietę i ile w tym syropie jest prawdziwego soku z malin;)

Druga sprawa. W każdym poście, w górnym prawy rogu masz przycisk "edycja". Jak chcesz coś dopisać do posta na którego jeszcze nie ma odpowiedzi, to edytuj go, a nie pisz posta pod postem. Kilka już takich połączyłem. Popraw te powyżej, albo będę musiał je usunąć.
(31-03-2015, 23:37)Tomcio.MT napisał(a): Jaki będzie początkowy poziom cukru:
Blg = (masa cukru/masa nastawu) x 100
czyli (1360/5000) x 100 = 27,2 czyli trochę za dużo na start, cukier wypadało by dodać w dwóch porcjach, czyli sok możesz dolać po kilku dniach.
Zakładamy ze 5l natawu waży 5kg
Coś pomieszałeś. 1360g cukru / 5l nastawu = 272g/l, a to jest 24,7 Blg.
Odpowiedz
#6
Syrop to jakiś excellence o składzie:
syrop glukozowo fruktozowy wsad owocowy 30%(cukier owoce malin), wod, soki owocowe (aroniowy, malinowy 1%) z zagęszczonych soków owocowych, regulatory kwasowości(kwas cytrynowym cutrynian sodu) aromaty, stabilizatory (pektyny, skrobia modyfikowana kukurydziana), barwnik(karmel amoniakowo-siarczynowy)
Już dodałem ten syrop, wrzuciłem ok 150g rodzynek i ok 450-500 g cukru to wszystko łącznie z syropem ma ok 3,5 litra
Odpowiedz
#7
(01-04-2015, 15:29)lukihah napisał(a): Coś pomieszałeś. 1360g cukru / 5l nastawu = 272g/l, a to jest 24,7 Blg.

Poszedłem troszkę na skróty i przyjąłem że litry nastawu waży kilogram :glowa_w_mur: rzeczywista waga tego nastawu to około 5,5 kg, dlatego mój wynik był zawyżony.



Skocz do: