Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z jabłek i pomarańczy z cynamonem i kardamonem
#1
Witam!

Jako świeżak w temacie winiarstwa zachęcony dwoma udanymi nastawami win jabłkowych chciałbym spróbować czegoś na zimę, o korzennym aromacie. Wymyśliłem sobie połączenie jabłek, pomarańczy (wyciskanych ręcznie) z dodatkiem rodzynek, a całość fermentowana z użyciem ciemnego cukru trzcinowego np Muscovado. Po pierwszym obciągu, po zakończonej fermentacji planuję dodać cynamon w laskach (nie proszek) oraz łuskane ziarna kardamonu.

Czy są jakieś specyficzne zasady, którymi należy się kierować dodając takie nietypowe składniki?

Dzięki z góry za podpowiedzi
Odpowiedz
#2
Najbardziej nietypowe to są w tym zestawie pomarańcze. A to dlatego, że są z daleka i nie wiesz co wnich siedzi (ile chemii w je szprycują).
No i ogólnie cytrusy przy wyciskaniu łatwo wnoszą gorzkość od albedo.
Kiedyś zrobiłem wino z cytryn (wyciskałem sok) i poszło do wylania, bo śmierdzące i niesmaczne było...

Jako bardzo dobra baza do aromatyzowania sprawdza się wino ryżowe z rodzynkami. Możesz zrobić takie "gołe" i później małe próbki aromatyzować różnymi przyprawami.
Odpowiedz
#3
Akurat do jabłkowego kguser bardzo poleca sok pomarańczowy, co prawda nie pamiętam, czy wyciskany, czy z po prostu 100% z kartonu, twierdząc, że bardzo uszlachetnia jabolka.
Co do cytrynowego, to robiłam dwa razy i miałam z nim rozmaite przeboje, ale jak już wyszło, to do dziś mój LP wspomina je z rozrzewnieniem.
Wydaje mi się, że szkoda kasy na cukier trzcinowy, nie sądzę, by robił jakąś różnicę, ale może jestem w błędzie.
Przyprawy daję od początku fermentacji, ale nie jest to ofc obowiązkowe.



Skocz do: