Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z kakao?
#1
Pytam, bo planuję coś zimowego eksperymentalnego. Być może to pytanie jest głupie, bo przecież mleko zawiera tłuszcz, jest pochodzenia zwierzęcego... Ale przecież Tatarzy pijali alkohol z kobylego mleka, a poza tym kakao można zrobić na wodzie (choć osobiście tego nie praktykuję). Wpadłem na ten pomysł, gdy pomyślałem o likierze Baylay's, do którego dodaje się przecież kakao, cynamon i wanilię. Gdyby tak wziąć właśnie kakao, cynamon, wanilię, rodzynki, może miód, dodać do tego cukier (koniecznie trzcinowy!), pożywkę dla drożdży, drożdże aktywne na suszu jabłkowym...
Jak myślicie? Będzie coś z tego?
Odpowiedz
#2
Ma szanse coś być z tego.
Ale Mleka nie możesz uzyć. Kakao musi być niskotłuszczowe i najlepiej niskobiałowe, choć i to to nie gwarantuje zbierania z jego powierzchni różnych nieprzyjemnych rzeczy. Wszelkie dodatki jakie opisałeś są jak najbardziej mile widziane, ponieważ osobiście uważam smak kakao z wodą za... Ohydny :eyes:
ciekawe czy masz jakiś przepis...
Odpowiedz
#3
Mleko zawiera bakterie co Ci wino zmarnują :niewiem:
Odpowiedz
#4
Może warto by było poszukać dostępu do świeżych, importowanych owoców kakaowca? Aromat kakao zostanie, a w owocach zapewne są jakieś przyjemne cukry do tego ;) ? Według wikipedi: "Surowiec: Dojrzałe owoce usypuje się w pryzmy, które pod przykryciem w ciągu 4-5 dni ulegają wstępnej fermentacji. Następnie ekstrahuje się nasiona, które poddawane są wtórnej fermentacji, a po niej suszone. Kolejnym krokiem jest prażenie i mielenie, w wyniku czego otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczyny, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakaowego – kakao."

Fermentować widać fermentuje łatwo, jednak kakao jest już efektem dwóch fermentacji.
Odpowiedz
#5
Odświeżam.

Wyszło komuś wino z dodatkiem kakao? Zrobiłem pierwszą partie ryżowego (20 litrów) i teraz na tym samym ryżu robię drugie 20 litrów. Z początku miałem robić z suszoną żurawiną, rodzynkami lub śliwkami ale teraz wszystko na zimę takie drogie, że postanowiłem zrobić z dodatkiem czegoś innego. Pomyślałem, że zrobię takie cynamonowo-waniliowe ale przypomniałem sobie, że uwielbiam czekoladę i winko z nutami czekolady byłoby pyszne. Tylko czy da się w ogóle je zrobić? Próbował ktoś? Wyszło w ogóle? Nie chcę zmarnować tyle litrów wody z cukrem :D

Czy może lepiej nie podczas fermentacji tylko po pierwszym obciągu dodać żeby trochę smaku złapało?
Odpowiedz
#6
Jeżeli mogę wiedzieć, dlaczego cukier koniecznie ma być trzcinowy?
Odpowiedz
#7
Ten wątek jest też w tym linku http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15410
Zmierzamy z Faustem, chociaż odmiennymi drogami, do tego samego celu :-)



Skocz do: