Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z oliwnika baldaszkowatego
#1
Witam
Czy ktoś z forumowiczów może kiedyś robił wino z oliwnika baldaszkowatego. Przeszukałem już internet i nigdzie nie mogę znaleźć przepisu na wino z tego owocu. Mam jedną książkę o produkcji wina ale również nic w niej nie jest. Trochę szukałem na zagranicznych stronach i nic :( .

Jestem początkujący winiarzem i nie chce zrobić na oko bo pewnie nie wyjdzie, może ktoś pomóc?  

Mam tego w zamrażarce z ok 4 kg. Może chodziarz jakieś sugestię?
Odpowiedz
#2
Może lepiej zrobić nalewkę, tym bardziej, że owoców to tak trochę mało? Internet bogaty jest w różnorodne przepisy, a warto szukać na całym świecie, nie tylko w języku polskim.
https://homedistiller.org/forum/viewtopi...38&t=30966
http://whatscookinwithjess.blogspot.com/...-wine.html

Dlaczego lepsza mogłaby być nalewka? Ponieważ fermentacja w dużym stopniu może zmienić aromat owocu. A źródła podają, że ma kwatowy aromat i miodowy smak. Szkoda byłoby mi tego na wino :)
Jeśli życie daje Ci cytryny - dodaj spirytus i zrób cytrynówkę!
Odpowiedz
#3
(14-10-2019, 18:10)AmonSul napisał(a): Witam
Czy ktoś z forumowiczów może kiedyś robił wino z oliwnika baldaszkowatego. Przeszukałem już internet i nigdzie nie mogę znaleźć przepisu na wino z tego owocu. Mam jedną książkę o produkcji wina ale również nic w niej nie jest. Trochę szukałem na zagranicznych stronach i nic :( .

Jestem początkujący winiarzem i nie chce zrobić na oko bo pewnie nie wyjdzie, może ktoś pomóc?  

Mam tego w zamrażarce z ok 4 kg. Może chodziarz jakieś sugestię?

Dlaczego ma nie wyjść? Jaki masz balon? Jak 10-tke to pognieć owoce i zalej letnią wodą z rozpuszczonym 0,5 kg cukru. Dodaj matkę drożdżową. Docelowo trzeba będzie dodać około 2 kg. cukru, na 3 raty. Owoce wywalisz z nastawu po około 3 tygodniach. ja bym tak zrobił, a Ty zrobisz jak zechcesz.



Skocz do: