Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z ryżu
#1
Witam. 01 lutego w 33l wiaderku fermentacyjnym nastawiłem winko z ryżu z dodatkiem soku z pomarańczy. Nastaw miał być na 20l. Dałem 5kg ryżu, 1kg rodzynek, sok z pomarańczy pożywkę 10g 5g drożdży bajanus aktywnych i 3kg cukru. Dziś widzę że nastaw przestał pracować więc dodałem kolejną porcję cukru 3kg. Po godzinie znów chodzi. Ale mam mały problem. Wina miało być 20l, a obecnie w wiaderku jest wszystkiego 5-7cm poniżej pokrywki. Czy nie będzie za mało drożdży? Jeśli tak to czy można ich jeszcze dodać i ewentualnie ile?
Pozdrawiam Rysiek.
Odpowiedz
#2
Po co dodawać skoro pracują czyli żyją i mają się dobrze?

PS.
Nie otwieraj nowych tematów tylko poczytaj i pytaj w istniejących tematach o podobnej tematyce.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
A cukier warto dodawać mniejszymi porcjami niż po 3 kilo zwłaszcza w drugiej dawce.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#4
(07-02-2020, 11:12)RysiekS napisał(a): Witam. 01 lutego w 33l wiaderku fermentacyjnym nastawiłem winko z ryżu z dodatkiem soku z pomarańczy. Nastaw miał być na 20l.

Ryż, rodzynki i cukier zwiększają objętość nastawu, pamiętałeś o tym? 1kg cukru zwiększa objętość o 0,6 litra.
Pragnąć wody - smutna rzecz. Bez niej życie idzie precz.
Lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach - to brak wina.



Skocz do: