Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z ryżu, Wermut - Manufaktura A.Leonczyk
#1
Witam Wszystkich,

Jako, że baniaki puste stać nie mogą bo nieładnie wyglądają :P postanowiłem nastawić wino z ryżu, a dokładniej wermuta.

Wszystko zaczeło się...

Dzień -2 - 15/07/14

Nastawienie na ok. 200g rodzynek MD Tokaj na drożdzach płynnych z Biowinu.

Dzień 0 - 18/07/14

MD po 3 dniach, nieźle się rozhulała.
   

Skład:

Drożdże płynne Tokaj
5g pożywki
7,5L + 1,2L = 8,7L wody
2kg ryżu (przepłukany)
1,5kg + 1,3kg cukru = 2,8kg
50g kwasek cytrynowy
800g rodzynek (wyparzone, umyte, 50% rozdrobnione)
zioła i przyprawy tj:
- 15 goździków
- 10 ziaren ziele angielskie
- 15 ziaren kolorowego pieprzu
- 4 x 16g cukier waniliowy = 64g
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1,5łyżeczki imbiru
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 3/4 łyżeczki pieprzy cayenne
- 2 łyżeczki kurkumy
- 5 ziaren jałowca
   
   
   


UWAGI:
Cukier jak i wodę dodaje w dwóch turach. I tura 1,5kg cukru rozpuszczonego 7,5L wody, II tura po 1,5tyg 1,3kg cukru rozpuszczonego w 1,2L wody.

Rodzynki i ryż, przed dodaniem do balona dokładnie myje w celu pozbycia się oleju i innych zanieczyszczeń i konserwantów którymi są pokryte. Może to w przyszłości utrudnić klarowanie bądź zakazić wino.

Wszystko dokładnie wymieszałem i dodałem MD.
Niestety gdzieś mi przepadło zdjęcia z nastawionym winem...
   

Pierwszy pomiar BLG - 17

   
   
   

Dzień 21 - 8/08/14
Fermentacja ustała. Byłem na wakacjach ale taką informację dostałem.

Dzień 27 (noc) - 14/08/14
   
Tydzień poźniej niż powinienem dodałem II turę wody z cukrem tj. 1,3kg cukru z 1,2L wody.
Opóźnienie wynikło z przedłużonych wakacji... Zobaczymy czy winko ponownie ruszy...

Dzień 29 - 16/08/14
Winko niestety stanęło i ani drgnie po dodaniu syropu cukrowego...

Hmm... restart drożdży czy macie jakiś inny pomysł?



Skocz do: