Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z soku z jabłek.
#1
Witam wszystkich.
Robie właśnie wino z soku z jabłek jabłka zmielone na sokowirówce 13l soku do wina dodałem drożdze sheerry chce zeby winko było mocne do tego zmieszałem 4l wody z 4kg cukru i teraz gdy wino stanie znow mam dodać drożdzy i cukru czy dosypać po tydoniu ? Jak jeszcze pojdzie?.
Odpowiedz
#2
Tylko cukier rozpuszczony w wodzie. Drożdży już nie dodawaj.
Odpowiedz
#3
Jeżeli masz 0 BLG to uważaj z dosłodzeniem bo cukier masz mniej więcej wyliczony na 16% i tyle te drożdże zazwyczaj wytrzymują, nie dodawaj dużo cukru żebyś nie został z ulepkiem.
Odpowiedz
#4
A ile moge najwiecej wyciagnąć % w takim winku?.
Odpowiedz
#5
Jeszcze w pierwszym poście zapomniałem napisać balon ma 25l
Odpowiedz
#6
Wyciągniesz tyle procent, na ile pozwolą drożdże. Na opakowaniu prawdopodobnie masz napisane do ilu % powinny dać radę.
Odpowiedz
#7
Nic nie pisze na drożdżach ile wyciagnie z drożddrożdży sherry?.
Odpowiedz
#8
Do 17%
Odpowiedz
#9
Podobno mocne jabłkowe nie jest dobre, bo alko zabija smak jabłek. Może warto poprzestać na niższym procencie.
Odpowiedz
#10
Ok dzięki za odpowiedzi.



Skocz do: