Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z suszonej DR - proporcje?
#1
Nastawiłem wino z suszonej DR. To moje pierwsze - dotychczasowo robiłem tylko piwa.

Już po fakcie (bulka wesoło) doszło do mnie że nie obliczyłem objętości DR i cukru w kalkulowaniu nastawu i chyba coś mi się ogólnie pokręciło, bo zamiast 20L wina mam teraz w fermentatorze 27L.

Suszonej DR mialem jedynie 2kg, cukru dodałem 5.5kg. Wygląda na to że wyjdzie mi cienkusz (około 10,5%, do tego za lekki w smaku) a nastawiałem się na coś konkretniejszego (~14%).

A zatem obecny nastaw wygląda tak:

2kg suszonej DR
5.5 kg cukru
24L wody

Aby wzmocnić smak i procenty zamierzam dodać:

2kg rodzynek
1kg cukru

Po powyższych dodatkach nastawu będzie ok. 29L, w tym 4kg suszonych owoców i 6.5kg cukru, docelowy procentaż to 14%.

1. Czy dobrze policzyłem procenty?
2. Czy waszym zdaniem może lepiej byłoby dodać więcej rodzynek, np. 3 lub nawet 4kg i mniej, lub w ogóle cukru?


Dzięki!
Alek
Odpowiedz
#2
Przy tej ilości cukru jaką dodałeś powinieneś otrzymać wino w granicach 13% , ale owoców dałbym trochę więcej. Poczytaj tutaj: http://www.old.wino.org.pl/frames/dzika_roza.html
Dodanie 1 kg rodzynek to ok 0,5 kg cukru który zwiększy moc wina i objętość nastawu.
Odpowiedz
#3
Witam, ja tez nastawiłem wino z 2 kg suszonej DR dodałem 5 kg cukru i 14 l wody, i chciałbym się dowiedzieć jakie mi wino z tego wyjdzie i jak to obliczyć????
Odpowiedz
#4
Wyjdzie wino na pewno mocne i pewnie półsłodkie. Gdyż cukier który już dodałeś plus ten w DR dadzą już ok 18% alkoholu i w winku powinno zostać jeszcze trochę nie przefermentowanego cukru.
Najprościej obliczyć ilość potrzebnego cukru w ten sposób:
17x17x18 gdzie 17 to litry nastawu , 17 stała, i 18- % alkoholu który chcemy uzyskać. Do 17 litrów wina o mocy 18% alkoholu potrzeba nam 5,200 kg cukru. Z tym że trzeba wziąć pod uwagę cukier zawarty w owocach.
To tak w uproszczeniu.
Odpowiedz
#5
A i nie wyrzucaj DR po fermentacji tylko dodaj jakieś mrożone wiśnie, porzeczki (1-2kg) i od nowa pozwól fermentować efekt 100-procentowy, pozdrawiam
Odpowiedz
#6
Nastawiłem następne wino z DR i zauważyłem ze nie ma w nim takiej burzliwej fermentacji jak przy winie ze świeżych owoców dlaczego???? Czy może zrobiłem coś nie tak? A może to zależy od drozdzy
Odpowiedz
#7
Tempo fermentacji zależy od tak wielu czynników, że nie da się ot tak powiedzieć co ma winę. Sprawdzaj Blg raz na 7-10 dni, jak spada to nie masz się czym martwić. DR siedzi w fermentatorze 6 tygodni, to nie ma się co śpieszyć z fermentacją.
Odpowiedz
#8
Dziękuję za odpowiedz trochę mnie tym uspokoiłeś.Mam jeszcze pytanie odnośnie mojego pierwszego nastawu DR który ma juz 5 tygodni .Jest w butli 20 l i chciałem zrobić wino półsłodkie ,sprawdzałem je cukromierzem i pokazało mi 5 Blg i jest już dość mocne ale w smaku za mało słodkie. I moje pytanie czy dosłodzić je teraz czy po filtracji owoców gdy przestanie całkiem pracować.
Odpowiedz
#9
Z cukrem się wstrzymaj. Jest 5 Blg więc drożdże mają co przerabiać. Wino dosłodzisz sobie do smaku podczas zlewania na cichą, albo jeszcze lepiej za kilka miesięcy przy okazji któregoś obciągu.
Odpowiedz
#10
5 groszy do suszonej DR.
2 kg na 20+ to mało jakoś. Uwagi z dodaniem rodzynek jak najbardziej słuszne, chociaż..... .
Praktyczne wskazówki Ivanxxx z ponownym użyciem (ja tego nie robię) popieram "ręcyma i nogyma".
Mimo małej ilości DR u Alkosa winko powinno wyjść lekkie w smaku chociaż volty ciut za duże moim zdaniem, ale czas zrobi swoje.

Jedno jednak, z autopsji, zalecam zdecydowanie - nie oceniajcie wina z suszonej DR szybciej niż po 2-3 latach. Swego czasu "zmarnowałem" tak ze 30 litrów przez idiotyczną niecierpliwość nowicjusza, dzisiaj (zostało mniej niż litr) genialnego winka.
Z suszonej DR o kilka klas smaczniejsze wychodzi i zdecydowanie nie żal czasu na czekanie.
Odpowiedz
#11
Przez nieuwagę wlałem do niewłaściwego baniaka porcje 4g pożywki czy nie zaszkodzi to w fermentacji wina lub wpłynie to na jego smak ???
Odpowiedz
#12
Nie napisałeś jaką pojemność ma ten balon? Jak ma 3l to pewnie wpłynie na smak, a jak ma z 15 litrów, to pewnie nie poczujesz różnicy.
Odpowiedz
#13
Balon ma ok 20 l.



Skocz do: