Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z suszonych kwiatów czarnego bzu.
#1
Tak mnie naszło na eksperyment. :diabelek:
Nastaw:

23g suszonych kwiatów,
1l soku pomarańczowego 100% z cząstkami owoców,
1p. drożdży Fermivin VR5 do 16% Browin,
3,5g - 1 torebka zaparzonej czarnej herbaty,
2l przegotowanej wody, razem z naparem z herbaty,
0,4g pożywki Kombi Browin,
200g cukru.

Obliczenia na 12%:

17x 3l x 12%= 612g minus 100g cukru z soku= 512g cukru

Pozostałe 312g cukru dodam w 2 porcjach, jak Blg zejdzie do 0.

Jakieś sugestie??


   


20-02- blg 10
21-02- blg    2
22-02- blg minus 2, dosypałem 150g cukru
23-02- blg minus 2, dosypałem 150g cukru,
- po południu nastaw przecedziłem,
24-02- blg minus 3, dodałem 0,6g Piro,
27-02 - pierwsze zlanie i dodanie 0,6g Piro,
03-03- drugie zlanie,
07-03- trzecie zlanie i dodałem 3 krople Pekto
Odpowiedz
#2
Zawartość naparstka 4.25 umieściłbym w 5l damie.
Na etapie f. burzliwej nie będzie to miało specjalnego znaczenia,
ale te odgłosy wydobywające się z rurki ... bezcenne :D
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#3
   
Naparstek ustawiłem w misce, tak na wszelki "wypadek".
Odpowiedz
#4
   
23-02-2020 nastaw przecedziłem.

   
Odpowiedz
#5
Bedzie dobre. W ub. roku robiłem wino ze świeżych kwiatów czarnego bzu i pomarańczy.
Odpowiedz
#6
Długo się klarowało?
Odpowiedz
#7
Nie długo. Dla aromatu wykorzystałem część skórki pomarańczowej. Wielokrotnie umytej.
Wino ze świeżych kwiatów czarnego bzu można mieszać z innymi z bardzo dobrym, ciekawym skutkiem, np. z winem z DR. Mieszanie kiedy oba już są ułożone, czyli po roku, albo później.
Odpowiedz
#8
(24-02-2020, 13:04)daglezja77 napisał(a): Nie długo. .................
Ładnie zrzuca..............


   
Odpowiedz
#9
Dziś pierwsze zlanie i dodanie 0,6g Piro.
Odpowiedz
#10
Piękny miodowy kolor. Zresztą miód pitny wzbogacony o kwiaty czarnego bzu pewnie byłby dobry. Nalewka jest bardzo dobra.
Odpowiedz
#11
Fakt, nalewka jest bardzo dobra.

Noc na balkonie, na lekkim mrozie, ułatwiła zrzucenie kolejnej porcji osadu.

Naparstek przeniosłem do izby i niech się ogrzewa.
Odpowiedz
#12
Dziś 2 zlanie.

Osadu całkiem sporo.
Odpowiedz
#13
3 zlanie i dodałem 3 krople Pekto.
Odpowiedz
#14
Wczoraj przelałem do damy 1,5l, a resztę do butelki 0,5l i wystawiłem na balkon.

Zapach bardzo intensywny, może nawet zbyt intensywny.
Odpowiedz
#15
Paweł wydaje mi się, że trochę za dużo piro.

Tak w ogóle to będzie wino, czy materiał na nalewkę?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#16
(31-03-2020, 07:20)maciek19660714 napisał(a): Tak w ogóle to będzie wino,..
To ma być wino.



Skocz do: