Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z winogron-dziwna pianka?
#1
Hey,

Właśnie jestem w trakcie produkcji kolejnego wina z winogron.
Podszedłem do tego jak wcześniej i wszystko wyglądało OK.

Po miesiącu, postanowiłem zlać wino i usunąć winogrona, następnie wlałem wino z powrotem do gąsiora(wdawało się dobre, choć mało słodkie) dodałem jeszcze cukier z woda.
Po jednym dniu pojawiła się dziwna pianka-czy to jakaś pleśń czy raczej normalna sprawa, kiedy się dosłodzi?

pozdrawiam:polewam:



   
Odpowiedz
#2
Warto zaopatrzyć się w cukromierz .
Po pomiarze będziesz wiedział czy drożdżaki jeszcze pracują .

Piana to zapewne efekt nakarmienia drożdży .
Odpowiedz
#3
Dzieki za szybką odpowiedź.
Dorzuciłem jeszcze zdjęcie do pierwszego wpisu

pozdrawiam



Skocz do: