Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z winogron - fazimodo (fotorelacja)
#1
Cześć ! jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość , zrobiłem dwa winka a później o nich czytałem teraz opiszę jedno z nich bo nie chce go zmarnować
11.09.2013
-6 kg winogron ciemnych pogniecionych
-1 l wody przegotowanej 1 kg cukru
- drożdże Madera zrobione według przepisu
- pektopol
wszystko w pojemniku fermentacyjnym
24.09.2013
- całość wyciśnięta ,wlane do balona
- 1 kg cukru +1 l wody
29.09.2013
- 1,5 kg cukru+ 1l wody
11.11.2013
-pierwsze zlewanie z nad osadu
Dopiero teraz wyczytałem że potrzebny cukromierz - 15 blg
26.12.2013
-drugie zlanie ,jest mało osadu ,praktycznie butla na dole brudna
14 blg
dzisiaj sprawdzałem spadło do 12 blg wciągu dwóch dni ? aż tyle
w smaku słodkie ,bardzo dobre temp.20 st
robione ze zlepków przepisów ,nastawiałem się na mocniejsze około 15-18 %
mam pytanie :
- mniej więcej ile % może mieć ,czy ktoś robił podobne
- w tej chwili to jest dojrzewanie czy klarowanie po czym to poznać
- co dalej zlać za jakiś czas ?


   
Odpowiedz
#2
Z pewnym żalem, piszesz bowiem po polsku, muszę jednak zamknąć.
Regulamin jest tutaj jasny - zdublowałeś wątek i wyjątku nie będzie. Nawet z okazji świątecznego czasu.
Zanim usunę za kilka dni to skopiuj sobie tekst i dopisz się do któregoś z tych:
http://wino.org.pl/forum/search.php?toke...mit=Szukaj

EDIT - na prośbę Autora przeniosłem do właściwego działu i zmieniłęm tytuł (już z inicjatywy własnej) ;)



Skocz do: