Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z winogron - redukcja kwasów
#1
Witam,
zaciekawił mnie pewien temat w jaki sposób i na jakim etapie można zredukować kwasowość moszczu.

Z tego co się naczytałem po wytworzeniu miazgi można sprawdzić ilość kwasu jaka znajduje się w soku. Jeżeli wartość okaże się duża co w tej sytuacji powinno się robić? Wyczytałem gdzieś, że można taki roztwór rozcieńczyć wodą, ale w tym przypadku podejrzewam, że spadnie ilość gram cukru/litr. 

Jak w sytuacji wykonywać obliczenia na ilość potrzebnego syropu cukrowego?
Jeżeli chcę rozcieńczyć roztwór to powinienem odstawić na jakiś czas baniak bez dodawania drożdży?
Odpowiedz
#2
Kwasowość reguluje się na kilka sposobów. Wszystko zależy ile musisz zredukować.
Woda, zasada są też drożdże, które obniżają kwasowość.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Ok, dzięki za informację. Opiszę konkrety jak już będę miał surowiec.
Odpowiedz
#4
A tak jeszcze z ciekawości, jaką maksymalną ilość kwasu może być w moszczu żeby zrobić smaczne półsłodkie wino używając wspomnianej wyżej wody lub drożdży?



Skocz do: