Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - BIAŁE+CZERW (wspólna fermentacja)
#1
Witam Was - moje pierwsze wino i chyba będzie porażka, ale od początku.

Drożdże w płynie nastawiłem w 0,5l wody i podałem trochę pożywki 3 dni temu. Miałem winogrona jasne i ciemne, które zmiażdżyłem i zostawiłem pod przykryciem aż na 30 godzin :( niestety musiałem wyjechać. Potem wycisnąłem sok z w/w wywaru wyszło 6 litrów soku (w tym 1,5 z ciemnych winogron).
Następnie zmierzyłem poziom cukru soku i było 15. Potem chyba kolejny błąd 3,5 litra przegotowanej wody i 1kg cukru dodałem do soku (nie wiem czemu tyle bo nawet nie mierzyłem kwasowości bo nie mam czym). Następnie jak wszystko doszło do temperatury otoczenia dodałem drożdże i ok 6g pożywki. Wszystko wymieszałem w 15 litrowym gąsiorze zatkałem korkiem z rurką i od razu bulkocze.
Pytania czy za dużo wody (pewnie tak - czy da się jeszcze uratować?)
i chyba za długo stała sama miazga tj 30 godzin bo już zaczęło w garnku fermentować ;(
Odpowiedz
#2
Jakoś bardzo dużo nie, tragedii nie ma. Tak sobie pomyślałem, że ja będąc na Twoim miejscu bym dokupił 0,5kg rodzynek. Żeby tak tego wina wyszło koło 10l. Z tymi 30 godzinami też chyba nic się wielkiego nie stało.



Skocz do: