Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - BIAŁE (Co po kolei robić?)
#26
Przeczytaj ten temat:
http://swimp.nazwa.pl/forum/showthread.php?tid=17037
Jest tam o dosładzaniu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#27
Jeśli w winie nie ma żyjących drożdży możesz dosłodzić.
Jakie dałeś proporcje woda:winogrona ?
Tolerancja jest cechą głupców.
Odpowiedz
#28
(22-12-2015, 13:38)Goger napisał(a): Jeśli w winie nie ma żyjących drożdży możesz dosłodzić.
Jakie dałeś proporcje woda:winogrona ?

Jedna bańka to czysty sok z winogron a cukier rozpuszczałem w moszczu.
Druga bańka to troszkę mi nie "pykło" 8 l moszczu + 4 l wody z cukrem łącznie.
He he i konia z rzędem temu która jest teraz która 2 razy przelewałem ale na boga zapomniałem która to 100 % sok. Chciałem na święta sobie karafkę łyknąć ale winko jeszcze świeże , jak je pije to fakt troszke wytrawne ale biorąc pod język odczuwa sie jakby gazowane było (wyczytałem że ponoć tak mają winka świeże nie wiem nigdy nie piłem to początek mojej zabawy ), oczywiście wino już nie pracuje , wyklarowane i prawie bez osadu na dnie ( bez drożdży ? ) Teraz chcę je dosłodzioć na półsłodkie i za specjalnie nie wiem jak , w jakich proporcjach itp.

(22-12-2015, 11:57)maciek19660714 napisał(a): Przeczytaj ten temat:
http://swimp.nazwa.pl/forum/showthread.php?tid=17037
Jest tam o dosładzaniu.

nie otwiera mi się
Odpowiedz
#29
Tutaj masz gotowe: obliczenia i takie listy how to do:)
przelicz na swoją objętość i będzie ok:) ( w mojej liście masz akurat półsłodkie tylko patrz na ostatnią listę :))
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...ht=konkurs
Myślę że warto przejrzeć:)
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Odpowiedz
#30
Pierwszy raz teraz będę się za białe zabierać :) Dzięki za podpowiedzi :)
Odpowiedz
#31
Teraz będziesz się zabierać za winogronowe? Skąd surowiec?
Odpowiedz
#32
Pewnie z marketu... No chyba że jakaś fest szklarnia :P
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Odpowiedz
#33
Pewnie jakiś napój winogronowy z kartonika. :D
Odpowiedz
#34
Może taki?

https://www.e-piotripawel.pl/towar/napoj...owy/212116
Odpowiedz
#35
Nie, że w tym roku ;p Przecież wiadomo, że nie teraz ;p



Skocz do: