Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - BIAŁE (Wytrawne, czy półsłodkie)
#1
Witam serdecznie.

Ponieważ pierwszy raz robię wino z białych winogron,prosiłbym bardzo kolegów o sprawdzenie moich obliczeń, ewentualnie o skorygowanie jeśli jest źle.
Zrobiłem 9l miazgi(tyle było owoców) z czego po sedymentacji wyszło 6l moszczu-Blg 19. Miazga zasiarkowana 0,8g na 9l, kwasów - nie mierzyłem.

Planuję zrobić wino 13 % bez dodatku wody. Podług moich wyliczeń wyszło, że muszę dodać 228g cukru, nie wiem czy dobrze.

Wino nastawiłem 03.10. Dałem drożdże UCLM S325 i już pięknie pracuje. Po 3 dniach, w 1 litrze, soku z nastawu i rozpuściłem 250g cukru. Pozostało mi jeszcze dodać 38g do obliczonego procentu (jeśli dobrze wyliczone).

Pokierujcie co mogę z tego zrobić czy wytrawne czy półsłodkie.Dziękuję za pomoc.
Odpowiedz
#2
Czy 19Blg to z uwzględnieniem poprawki na niecukry czy bez?
Odpowiedz
#3
Jak dodałeś cukier to chyba już nie gronowe?
Odpowiedz
#4
19 Blg bez poprawki a jeśli chodzi o dodany cukier to wyczytałem że można dodać chyba do 50g/l tylko nie wie czy taka porcja wystarczy.
Odpowiedz
#5
Gronowe dalej będzie gronowe jak się cukier doda tylko nie wiem ile dopuszczalne jest.

Dobrze będzie, daj 40g/l nie baw się w skrupulatność co do grama. Ważniejsze od tego żeby sprawdzić kwasowość tego wina żeby wiedzieć czy trzeba dosładzać (albo po prostu po fermentacji ostrożnie do smaku sam dosłódź).
Odpowiedz
#6
Panowie, podaję kolejny raz:

Szaptalizacja jest dozwolona w strefie A ale jedynie, podnosząca o 3% poziom potencjalnego alkoholu, poprzez dodanie max 50,5 g/l cukru. Ponadto, tylko i wyłącznie, do 11,5% alkoholu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#7
maciek ,a czy możesz rzucić okiem na te moje wyliczenia z pierwszego postu to będę ci bardzo wdzięczny.Wzorowałem się na twoich wyliczeniach ale pierwszy raz to wiesz jak to jes
Odpowiedz
#8
Mi wyszło tak:

Kod:
15blg - 160g/l
6*160= 960 - tyle masz
1326 - cukier do dodania
1326- 960= 366
Odpowiedz
#9
Goger Ja liczyłem na niecukry 3/20 ale skoro nie będzie to czysto gronowe to ty odjąłeś 4 .Czyli jak już dodałem do moszczu 250g to muszę jeszcze dodać
336-250=86 czy tak.
Odpowiedz
#10
Obliczanie ilości cukru w moszczu:

- 19Blg = 190g (ekstraktu) x 0,625 litra (obj. 1kg cukru) = 119ml, a 810g wody ma objętość 810ml
- więc 1kg moszczu ma objętość 119+810=929ml, a 1 litr tegoż moszczu waży 1/0,929kg = 1,076kg
- stąd też, w jego 1L jest (19%) 190 x 1,076kg = 204g ekstraktu (w tym 17/20 to cukier)
- odejmując od całości ekstraktu 3/20 niecukrów (204x17)/20 = 173g/L cukru.

Obliczanie ilości cukru do dodania:

- (skoro na 1% alk potrzeba16,83g cukru w litrze) 13% x 16,83g = 219g cukru/litr,
- ale w moszczu jest już 173g/L cukru więc 219g - 173g = 46g/L do dosypania
- ponieważ cukier zwiększa obj. nastawu to: 46g + 17% = 54g/L, Do nastawu 54 x 6L = 324g cukru

Edit: poprawiłem błąd.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#11
Dzięki Maciek za wyczerpującą odpowiedź(co prawda w obliczeniach końcowych wkradł się mały błąd 54razy6=324 a nie 270 ale wszystko jest jasne)
Odpowiedz
#12
Mam jeszcze zapytanie odnośnie mojego pierwszego winka ,które nastawiłem 3.10.(opisałem w pierwszym poście).Mianowicie wtedy nie zmierzyłem kwasowości bo nie miałem czym,dzisiaj doszedł z Biowinu iwyszło 11g/l.Kupiłem węglan wapnia i chce trochę zredukować o te 2g/l.Czy na tym etapie (fermentuje 10 dni-blg 0 dzisiaj) mogę jeszcze do moszczu dosypać tego węglanu wapnia(ile) czy czekać aż się wino wyklaruje i dopiero dać



Skocz do: