Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - BIAŁE (Zbierać czy czekać?)
#1
Dzień dobry,
Wpadło mi trochę białych winogron odmiany zupełnie nieznanej. Krzaki rosły od kilku lat jak chciały (kilka kiści wisi na wysokości 3 m na orzechu włoskim). Owoce wyglądaja na dojrzałe, w smaku niezłe, choć małe. Zmierzyłem cukier 15 blg. O gronowym zapominam, ale czy może z tego wyjść sensowne winogronowe? A może warto jeszcze czekać i zawartość cukru będzie większa?
Kwasowość zmierzę, jak będę się zabierał do roboty.
Odpowiedz
#2
Dopiero połowa września jeszcze cukier powinien chociażby trochę podnieść się: )
Odpowiedz
#3
Robiłem kilka razy winogronowe białe. Rozcieńczałem sok dwukrotnie wodą z cukrem i było całkiem smaczne. W miarę lekkie robiłem, koło 12% alkoholu.
Odpowiedz
#4
Ja narwalem prawie pełny balonik poj. 5 l. Izy, dałem cukru z 3/4 kilo, MD chyba zamojscy. Winogrona od razu puściły sok, wszystko pięknie fermentuje.
Odpowiedz
#5
Ale czemu przy tym płakałes, tego nie rozumiem.:diabelek:


Lech:)
Odpowiedz
#6
On nie płakał.:lol: To chodziło o dmianę Iza Zaliwska.
Odpowiedz
#7
(18-09-2015, 08:49)vanKlomp napisał(a): On nie płakał.:lol: To chodziło o dmianę Iza Zaliwska.


O to, to..:polewam:
Odpowiedz
#8
Witam ponownie.
Minęły dwa tygodnie i zebrałem te winogrona, bo bałem się pierwszych przymrozków, poza tym niektóre jagody zaczęły opadać. Blg doszło do 17 (wzrost z 15), kwasowość wynosiła 12g/l. Robi się winogronowe. Podsumowując: tak jak napisał wodzulol, cukier w ostatnich dniach dniach września podnosi się, ale raczej symbolicznie.
Odpowiedz
#9
Symbolicznie, ponieważ, obciążenie było za duże. W przyszłym roku zredukuj plon w sierpniu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#10
Wydaje mi się, że trzeba też je jakoś umiejętnie przyciąć, bo ich obecny wygląd odbiega od standardów. Sporo nauki jeszcze przede mną.

Odpowiedz
#11
No, oczywiście. Jedno z drugim jest ściśle powiązane...
Zrób zdjęcia i otwórz temat w dziale uprawy. Coś tam podpowiemy.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#12
Ale to zimą/późną jesienią oczywiście jak już liście opadną? Teraz to chyba niewiele da się zobqaczyć
Odpowiedz
#13
Tak
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#14
Minęło trochę czasu, więc czas się pochwalić. Zrobiłem wino na drożdżach Fermivin. Dodałem sporo wody i cukru(mniejsza i dokładne ilości) - z kwasowościa zszedłem do 8g/l a cukru dodałem na ok 13,5%. Fermentacja trwała ok. 2 tygodnie i skończył się cukier. Pierwsze zlanie, siarkowanie i po dwóch tygodniach jest już zupełnie klarowne. Zlałem drugi raz i efekt przerósł moje oczekiwania - jest bardzo smaczne, choć pewnie to nie arcydzieło.
Podsumowując: da się zrobić coś dobrego nawet jeśli 1/3 moszczu do woda z cukrem(tak jak pisał Zbyszek).

Teraz pytanie: Jak długo go trzymać w balonie? Mogę butelkować jak już się zupełnie odgazuje?
Odpowiedz
#15
Nie, butelkowanie jak co najmniej przez 3 miesiące nie wytrąci się osad z wina.



Skocz do: