Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW (Dziennik produkcji, co dalej z kwasowością)
#1
Witam wszystkich,

jak zapewne widać, jest to mój pierwszy post, choć korzystam z porad tego forum od ponad roku. Postanowiłem założyć nowy temat, gdyż nie widzę nigdzie podobnego do mojego - tzn dla tak niskiej kwasowości oraz gdzieś się spotkałem, że pożywki do miazgi nie daje się jak do nastawu właściwego, za to nie mogę tego znaleźć i stąd moje pytania.

Postanowiłem zrobić wino gronowe, jednak nie zmieszczę się w normach, więc temat zakładam tutaj - potrzebuję porady co do kwasowości oraz ilości pożywki + weryfikację, czy dobrze myślę z całym procesem.

Zaczynamy:

Założenia: wino winogronowe, czerwone, półsłodkie [sam preferuję wytrawne, ale rodzina już nie bardzo...], alk. 13-14%.

Z wyliczeń cukru wychodzi, że będę musiał dołożyć 1234g [dla założeń 20l wina, ale wyjdzie mniej, więc i to się zmieni]

Opis:

Winogrona: 23kg odmiany nieznanej
Miazga: 21,5L

BLG: 18
Kwasowość: 5,5-6

Drożdże: Fermivin [ w posiadaniu także Fermivin PDM oraz Enowini ]
Pożywka: Pożywka B z Browinu

Winogrona [niestety!] po zerwaniu przeleżały w wiaderku 2 dni w temp. około 8 stopni. :glowa_w_mur:

[1 dzień - 13-10-15] 2 dnia od zerwania odszypułkowane, zmiażdżone ręcznie oraz zasiarkowane 50mg piro na każdy kg miazgi. Wsadzone do 3 wiaderek [fermentatorów], każde o pojemności 12,5L - w każdym około 7L miazgi,
przechowywane w pomieszczeniu z temp. ok 8-10 stopni

[2 dzień - 14-10-15] Dodany pektoenzym do wiaderek, bo ciężko sok się wydobywał

[3 dzień - 15-10-15] Dodane drożdże oraz 4g pożywki [1g na 5l miazgi] oraz przestawione w cieplejsze miejsce

[9 dzień - 21-10-15] Nadal fermentacja w miazdze - jutro zmierzone zostanie blg i pojutrze wyciśnięcie soku oraz przelanie do balona - jeśli warunki na to pozwolą :)

I teraz tak: czy będzie potrzeba to dokwaszać?

Czekam na sugestie oraz podpowiedzi, jeżeli robię coś źle.

Pozdrawiam,
Dominik

Odpowiedz
#2
Nie wiem czy przy takim kwasie Fermivin to dobry wybór bo one obniżają jeszcze poziom kwasów.
Odpowiedz
#3
Jeszcze je mogę zmienić, bo dopiero się przygotowuję do dodania. Czy któreś z tych powyższych się lepiej nadadzą? Czy i tak czeka mnie dokwaszanie?
Odpowiedz
#4
To zależy jaki % chcesz uzyskać. Te pozostałe albo bayanusy (Fermivin PDM), albo mieszanka z bayanusami (Enovini). One potrafią dociągnąć do 18%. Trudno je ubić. jeśli chcesz z mniejszym % to Enovini WS. Niestety chyba będziesz musiał dokwasić. A może udało by Ci się gdzieś zdobyć winogrono z większą kwasowością (może na rynku)? Wtedy byś pomieszał i było by ok.
Odpowiedz
#5
Tak jak pisałem - 13-14% - na razie wczoraj dodałem drożdże Fermivin i czekam co się stanie - mieszam to 2 razy dziennie, ale jeszcze nie zaczęło pracować...
Odpowiedz
#6
Zaktualizowany dziennik - "...już za dzień, za dni parę, wezmę balon swój i gitarę(...)" - zobaczymy, co wyjdzie jak fermentacja spadnie...



Skocz do: