Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW (Ile wody? Ile cukru?)
#1
Cześć,

Robię aktualnie swoje pierwsze wino (czerwone wingorona z działki) Zebrałem winogrona, sprawdziłem BLG początkowe (18 BLG)
Nie miałem kwasomierza, więc zrobiłem syrop cukrowy 2700 g cukru w 3 litrach wody. Fermantacja w miazdze 10 dni, dzisiaj przelałem do balonu, który przyszedł wraz z kwasomierzem. Sprawdziłem zawartość kwasów w nastawie i wyszło niby 13 g/l

1. Prośba o informacje jaki jest wzór na rozcieńczenie nastawu/wina w przypadku gdy kwasowość jest za duża. Gdzieś widziałem to na forum, ale nie mogę znaleźć.

2. Jaki wpływ na kwasowość ma dolane już 3 litry wody i dodane 2700 g cukru? Czy w ogóle obliczenie kwasowości już po fermentacji w miazdce, dodaniu cukru, wspomnianej wody, drożdży i pożywki ma sens?
Odpowiedz
#2
Znajdzie się spec od kwasowości? :)
Odpowiedz
#3
Czy kwasowość 13g/l - to w soku czy już w nastawie.

Ile tego nastawu w balonie jest.

Lech
Odpowiedz
#4
13g/l to kwasowość młodego wina - po fermentacji w miazdze.
Aktualnie mam 11 litrów, z czego 3 litry wody i 2700 g cukru
Odpowiedz
#5
(16-10-2015, 20:15)wrzosiu napisał(a): Prośba o informacje jaki jest wzór na rozcieńczenie nastawu/wina w przypadku gdy kwasowość jest za duża.

Rozcieńczanie, zatężanie i mieszanie roztworów, przeliczanie stężeń
Kwasowość metody jej zmiany
Odkwaszanie wina
Rozcieńczanie wina



Skocz do: