Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW (Ile wody? Ile cukru?)
#1
Witam Was..:)
Zrobiłem pierwszy raz wino z białych winogron.
byłem z siebie dumny przez 5 dni aż do dzisiaj wino nie "pyka" i nie wiem co robić...

5kg moszcz
2.5 kg cukru
5 litrów wody
drożdze plus 2g pożywki


przepis od znajomego..czy te wino jest do uratowania? :( z góry dziekuję za pomoc....:(

następnie dolałem 3litry wodu plus 800g cukru
nadal nicc....
Odpowiedz
#2
Zabełtałeś mega wodniaka, zmień znajomego bo na you tube mniej wody leją :diabelek: 4litry soku na 8l wody:D
Zastanów się czy winogronu jeszcze znajdziesz.
W międzyczasie poczytaj jak stworzenie winka powinno wyglądać http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15480 długie nie jest jak na wprowadzenie w temat.
Napisz ile procent chcesz uzyskać, co to za winogrona, drożdże.
Odpowiedz
#3
(22-10-2015, 17:36)KibolLP napisał(a): wino nie "pyka" i nie wiem co robić...

Przeczytać wyżej zapodane linki, jest tam wszystko co jest Ci kolego potrzebne.
Odpowiedz
#4
(22-10-2015, 19:09)Mexx80 napisał(a): Zabełtałeś mega wodniaka, zmień znajomego bo na you tube mniej wody leją :diabelek: 4litry soku na 8l wody:D
Zastanów się czy winogronu jeszcze znajdziesz.
W międzyczasie poczytaj jak stworzenie winka powinno wyglądać http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15480 długie nie jest jak na wprowadzenie w temat.
Napisz ile procent chcesz uzyskać, co to za winogrona, drożdże.


czy jak dodam jescze winogron uratuje te wino?
Odpowiedz
#5
Sorki nie było mnie a nie mam powiadomień wiadomości prywatnych na maila.
Odcedź wytłoki od moszczu już, jak jeszcze tego nie zrobiłeś. Białych nie fermentuje się w miazdze. Zmierz blg jakie jest, czy jest 0blg czy drożdże może stanęły a przynajmniej smakowo oceń słodkie, nie słodkie.
Coś tam z tego wyjdzie pewnie.
Jak masz winogron to nastaw od nowa bez wody zgodnie ze sztuką, jeśli jest kwaśny to zrobisz kupaż z tym co teraz tworzysz. Do tego to już nie ma sensu dolewać soku i robić restart choć to w sumie dziś 8 dzień to może nie zaszkodzi. Nie podałeś drożdży, kwasów, blg. To jak wróżenie z fusów.
Odpowiedz
#6
Czyli jedna wielka niewiadoma. :niewiem:
(25-10-2015, 10:24)Mexx80 napisał(a): Nie podałeś drożdży, kwasów, blg to jak wróżenie z fusów.







(23-10-2015, 17:23)KibolLP napisał(a): czy jak dodam jescze winogron uratuje te wino?
Pomocna dłoń.
Odpowiedz
#7
Jak Ci chodzi o mnie i to zdanie to miało być razem jako całość, ale zrobiłem Ci już dwa. :)
Odpowiedz
#8
(25-10-2015, 10:24)Mexx80 napisał(a): Sorki nie było mnie a nie mam powiadomień wiadomości prywatnych na maila.
Odcedź wytłoki od moszczu już, jak jeszcze tego nie zrobiłeś. Białych nie fermentuje się w miazdze. Zmierz blg jakie jest, czy jest 0blg czy drożdże może stanęły a przynajmniej smakowo oceń słodkie, nie słodkie.
Coś tam z tego wyjdzie pewnie.
Jak masz winogron to nastaw od nowa bez wody zgodnie ze sztuką, jeśli jest kwaśny to zrobisz kupaż z tym co teraz tworzysz. Do tego to już nie ma sensu dolewać soku i robić restart choć to w sumie dziś 8 dzień to może nie zaszkodzi. Nie podałeś drożdży, kwasów, blg. To jak wróżenie z fusów.


stwierdziłem że nie warto tego restartować robie od nowa:)
prosił bym Was o wsparcie bo zaznaczam jestem zielony w temacie :(:nie_powiem:
mam 30 litrową butle.
winogrono białe słodkie właśnie je zdusiłem wyszło tego 17 kg.
chciałbym uzyskać wino półsłodkie
proszę o pomoć...:pomocy:
o proporcje ile cukru ile wodu i czy robić pożywkę..jeśli tak to jak?:P
wiem że nikt nie siedzi na forum i nie czeka na zółtodzioba takiego jak ja lecz jeśli to mozliwe czekam na szybką odpowiedz:):eyes:

Bardzo proszę, zdania zaczynaj z wielkiej litery zgodnie z Regulaminem Forum, który czytałeś i zaakceptowałeś.Popraw swoje posty.To nie gg. drajla
Odpowiedz
#9
BYKOM-STOP!

(25-10-2015, 14:07)KibolLP napisał(a): stwierdziłem robie pomoć zółtodzioba mozliwe



Proszę linki:
1.
2.

Gdybyś nie znalazł w tych linkach pomocnej dłoni to pisz, poratujemy innymi.
Odpowiedz
#10
(25-10-2015, 14:35)mariuszek napisał(a): BYKOM-STOP!

(25-10-2015, 14:07)KibolLP napisał(a): stwierdziłem robie pomoć zółtodzioba mozliwe



Proszę linki:
1.
2.

Gdybyś nie znalazł w tych linkach pomocnej dłoni to pisz, poratujemy innymi.




Proszę o szybką poradę bo jestem zdesperowany żeby jak najszybciej zalakować to butle a ty mi dajesz linki do Gęstościomierza jak ja go nie posiadam wybacz ale nie takiej porady oczekiwałem...:o

Wybacz ale kolejne posty pisane w tak niechlujny sposób wylądują w koszu. Ty nas nie szanujesz, my Ciebie nie szanujemy.
Odpowiedz
#11
No, przecież masz jak krowie na miedzy napisane tu http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15480 co już w innym wątku byłeś odsyłany z 5 strony na 1 stronę. Temat Abi to też wykładnia szczegółów bo kobieta wnikliwa jest. Różnica między czerwonym a białym polega na tym, że czerwone trzyma się w miazdze 7 dni a z białych sok się wyciska.
Zdesperowany, no 8 dni miałeś na ogarniecie co nieco, choćby zakup cukromierza, kwasomierza.
Jak ktokolwiek ma Ci cokolwiek napisać jak przepisu na wino nie ma jednego i stałego.
W prawym rogu jest edytuj post - czyli popraw pisownię. Tyle Ci mogę pomóc na ten moment. Reszta zależy od Ciebie.
Odpowiedz
#12
KibolLP, wydzieliłem Twoje pytania do osobnego tematu.
Tak jak koledzy wyżej napisali; popraw pisownię w kolejnych i poprzednich postach. Nie poprawisz - temat zablokuję. To ostatnie ostrzeżenie!

Co do pomocy w zrobieniu wina; dopóki nie podasz parametrów owoców nikt Ci nie pomoże, ponieważ... nie jest w stanie.

Jak mamy Ci doradzić ile dosypać cukru, skoro nie wiadomo ile jest tegoż w owocach. Zrozum, jeżeli dosypie się go za dużo to fermentacja może nie ruszyć lub wino będzie za słodkie. Areometr do pomiaru cukru, kosztuje 10zł...
Jak mamy podpowiedzieć ile dolać wody skoro nie wiadomo ile kwasów jest w moszczu. Wodę do nastawu, dolewa się wyłącznie po to aby obniżyć kwasowość. Płyn do pomiaru kwasowości, także kosztuje 10zł...

W 10 litrach moszczu (odmiany białe) lub w 13 litrach miazgi (odmiany czerwone), przy 14Blg (owoce niedojrzałe) może być 1251g cukru, natomiast przy 20Blg (owoce, w miarę dojrzałe) tegoż cukru będzie 1919g. Dosypanie 100g cukru do owych 10 litrów, to 1Blg w górę.

Tak więc, jeżeli do moszczu, w którym było 14Blg doda się 1000g cukru, Blg wzrośnie do dwudziestu czterech i problemu nie będzie ale dodając te 1000g do moszczu, w którym było 20Blg, podnosimy ową wartość do 30Blg i w tym momencie jest problem ze startem...
Oczywiście, powyższe obliczenia podaję w pewnym przybliżeniu, jedynie dla lepszej "wizualizacji" problemu.
A są tacy magicy co sypią znacznie więcej, na dzień dobry...

Podstawowe przyrządy pomiarowe - także potrzebne Ci, drożdże, pirosiarczyn potasu oraz wagę i probówkę - możesz kupić w jednym internetowym sklepie; winiarz.pl. Za przesyłkę zapłacisz, około 15 zł.
Wyglądają one tak:
https://picasaweb.google.com/11536956903...6419365442
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: