Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW (Ile wody? Ile cukru?)
#1
Witam. Moi drodzy. Potrzebuję szybkiego wsparcia merytorycznego :-).
Jak grom z jasnego nieba spadło na mnie ponad 40 kg winogron. Nie znam ich nazwy. Aby owoce nie zmarnowały się szybko kupiłem beczkę plastikową o pojemności 50 l (do kontaktu z żywnością). Po oczyszczeniu owoców, odszypułkowaniu i przebraniu wyszło mi 38 kg. W dniu 28.10.2015 winogrona wsypałem do beczki miażdżąc je. Wyszło jakieś 30 l miazgi. Dodałem 3,5 litra wody przegotowanej i schłodzonej do temperatury 80 stopni wody. Dodałem pektopol 7 ml i drożdże suszone. Fermentacja ruszyła bardzo szybko. Niestety nie zmierzyłem Blg na samym początku. Mierzyłem wczoraj 31.10.2015r i wynik jest 0 Blg. Mam zamiar dziś (czyli po 4 dniach fermentacji w miadze) odcisnąć sok od wytłoczek i sok przelać do balona a następnie dodać cukru. Podpowiedzcie mi...
1 czy nie za wcześniej mam zamiar odcisnąć sok?
2 czy dodać cukru jeszcze w momencie kiedy owoce fermentują w beczce czy dodać go już do balona?
3 Ile proponujecie dodać cukru i wody aby wyszło i wino półsłodkie o mocy powyżej 14%.
Za podpowiedzi będę wdzięczny:-) Pozdrawiam - Mariusz.

PS. A ha. Nie używałem piro jedynie do dezynfekcji. Mierzyłem zawartość alko. 17% ???
Odpowiedz
#2
Minutek - chciałbym Ci doradzić, ale nie mogę. To co opisałeś jest cudem, a zjawiska Rajskie nie podlegają żadnym komentarzom.
Proszę Cię przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś.

Pozdrawiam Janusz
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
#3
Januszku mój drogi :-) Możesz sprecyzować co nazywasz cudem? Może te 17% ?? Pewnie tak bo ja też w to nie wierzę :-)
Odpowiedz
#4
Wybacz, że pomyliłem Twój nick - przepraszam.
Mariusz - dziwię się, że jeszcze nie wiesz o co chodzi. Zmierzyłeś zawartość alkoholu w winie??? Wyszło Ci 17%.
W tym przypadku początkowe Blg musiało wynosić w przybliżeniu 28 - 30 Blg. Po trzech dniach drożdże przerobiły cały cukier , bo po sprawdzeniu wyniki był 0 Blg. "Robię w winie" już kilkadziesiąt lat i nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło, i to nazywam cudem 17% dlatego nie podejmuję dyskusji jak to się stało.
A teraz co możesz zrobić jeżeli uważasz, że Twoje wino ma 17%, a chcesz mieć 14% półsłodkie:
30 lx17%=510:14% =36,4 to musisz dodać 6 l wody. Pomijam 0,4 l.
Wino półsłodkie ma od 53 g do 80 g cukru w 1 l tj. 53 g x 36 l = 1908 g tj. prawie 2 kg (dodany cukier zwiększa pojemność to powinieneś najpierw dosypać cukier i dobrze wymieszać aby się całkowicie rozpuścił, a później dolewaj wody tak aby było 6 l. Jednego nie jestem pewien, czy będzie to dobre wino.
Moja rada: zmierz dobrze Blg.

Pozdrawiam Janusz
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
#5
Dziękuję Januszu za odpowiedź.
Od czego tu zacząć... Nie upieram się absolutnie przy tym 17 %. Pierwszy raz posługiwałem się alkoholomierzem. Wiem, że słodkiego wina nie da się pomierzyć kapilarom ale po zmierzeniu Blg i wyniku 0 myślałem, że pomiar będzie prawdziwy lub zbliżony. Penie coś źle zrobiłem a wynika to z mojego braku wiedzy. Podstawowej wiedzy :-)
Faktycznie Blg po 4 dniach wyszło 0. Nawet na smak "zero cukru". Stosowałem drożdże Fermicru VR5.
Co dziś zrobiłem:
Miazgę z beczki odcisnąłem przez gazę. Wytłoczki wyrzuciłem. Odlałem 3 litry odciśniętej substancji delikatnie podgrzałem i dokładnie rozpusciłem 2 kg cukru. Schłodzony roztwór dolałem do reszty. Cukier mam zamiar podawać partiami. Wody nie dolewałem. Suma sumarum otrzymałem około 23 litrów początkowego wina i wszystko jest zlane do gąsiorka. Po zamontowaniu rurki fermentacyjnej wino mocno pracuje.
Co wyjdzie to wyjdzie. W przyszłości muszę bardziej zgłębić temat Blg i jak to wszystko obliczać bo faktycznie nie bardzo to ogarniam :-)
Fermentacje w beczce zastosowałem tylko dlatego, że dysponuję jednym balonem 25 litrowym i jednym 15 litrowym wiec bym owoców nie zmieścił.

Pozdrawiam serdecznie - Mariusz :-)
Odpowiedz
#6
Najważniejsza zasada winiarza to cierpliwość, o której już niejednokrotnie pisałem. Jak wycisnąłeś i dodałeś cukier należało zmierzyć Blg . Skoro wino po dodaniu cukru mocno pracuje ( a miało niby 17% ) to znaczy, że było chyba znacznie poniżej 17%. może 10%. Moja rada: już nic nie rób. Zmierz Blg tego wina i czekaj spokojnie i cierpliwie ono sobie poradzi, a właściwie drożdże. Alkoholomierz nie służy do pomiaru alkoholu w winie!!!
W winie nigdy nie da się zmierzyć alkoholu alkoholomierzem!!! Do pomiaru cukru służy tzw. cukromierz, winomierz, multimierz, jak zwał tak zwał, ale mierzy zawartość cukru, a wykazane pomiary służą dopiero do obliczenia % alkoholu.

Pozdrawiam Janusz.
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
#7
Alkoholomierz zostawię sobie na destylat w przyszłości :-)
Jak już wspomniałem to winogrono spadło na mnie jak grom z jasnego nieba. Nie miałem zamiaru nic robić w tym roku. Kolega dał mi ultimatum... Albo zabierasz to co na krzakach albo zbieram i wyrzucam. Zabrałem
Blg po dodaniu cukru wynosi 10.
Odpowiedz
#8
Maniutek, temat przeniosłem, ponieważ to nie jest gronowe.

Spróbuj zrobić obliczenia zakładając początkowe 15Blg. Będziesz mniej więcej wiedział ile cukru dodać:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid316922
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#9
Ok. Dziękuję :-)



Skocz do: