Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW (Klarowne wino mętnieje)
#26
Dzięki za pomoc. Chyba wiem co źle robie jak zlewam do balona około połowa objętości jest wolna i wino jak stoi jeszcze lekko gazuje. Można je zlać bezpośrednio do butelek?
Odpowiedz
#27
Gazujące wino ??? Ono nie gazuje z powodu powietrza w balonie ...
imperare sibi maximum imperium est

pozdrawiam 
Jola  
Odpowiedz
#28
Pewnie zaczyna robić dalej bo co innego. Pełny opis. Zerwane winogrona gniote około 25l do beczki 60l dodaje 3kg cukru. Po 1,5-2 tygodnia dolewam wodę 1,2 l na około 1 litr moszczu. Do całej objętości dodaje 0.3kg cukru na litr po około 1.5 miesiąca zlewam do balona....i mój problem.
Odpowiedz
#29
Sirmyxir, w dziale "Wina z winogron" robimy wino z dodatkiem wody i z dowolnym dodatkiem cukru ALE owe dodatki dodajemy po;
Dokonaniu obliczeń:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=14761
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid274176
Oraz z zachowaniem zasad technologii:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15480

Spróbuj przestudiować podane wyżej tematy i dokonać obliczeń. Zapewniam Cię, że w takim przypadku odpowiedź na Twoje pytanie pojawi się sama lub chociażby... nie będzie "dotykać" wróżbiarstwa.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: