Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW (Kwasowość 22 g/l)
#1
Witam Wszystkich,

Rozpocząłem prace nad swoim pierwszym winem z winogron, niestety nie znam odmiany. Winogrono ciemne, fermentuje w miazdze już 5 dni, cukier 22 blg.
Kwasowość zmierzyłem dopiero dzisiaj, 22 g/l.

Czy przy takiej kwasowości jest jeszcze szansa uzyskać jakieś sensowne wino?

Pozdrawiam Mbadzio
Odpowiedz
#2
Przemiareczkowałeś - to jest niemożliwe.
Oglądnij film:
https://www.youtube.com/watch?v=otc9TbTeuuM
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Tak się składa, że oglądałem go kilka dni temu :)
kupiłem menzurkę do 25 ml, wlałem soku do wysokości 5,5 ml i dolewałem błękitny płyn do momentu aż sok utracił swoją barwę. Ilość płynu mnożyłem razy 2.
Jutro zrobię pomiary ponownie, postaram się o lepsze światło, szkoda też, że menzurka jest z plastiku, zamierzałem kupić szklaną.
Maciek, czy kwasowość 22 jest nierealna? Dlaczego napisałeś, że to niemożliwe?

pzdr
Odpowiedz
#4
A czy na pewno twoja menzurka wymaga mnożenia razy 2. Mi się wydawało, że dodając płyn K wlałam go znacznie więcej niż na filmiku. Mam zakupiony kwasomierz biowina. Zamieszczony rysunek z pokrywał się z opisem - czyli do zera sok, płyn K do 7kreski znaczyło 7g/l.
Odpowiedz
#5
Ale weź pod uwagę, że mbadzio wlał tylko połowę soku czyli do jego zobojętnienia musiał użyć tylko połowę ilości płynu K. Gdyby wlał prawidłowo 11 ml soku to płynu K zużył by 2x tyle.
Odpowiedz
#6
Kwasowość 22g/l jest jak najbardziej realna. Ale zadam jeszcze pytanie pomocnicze - czy po ściśnięciu owocu wyskakiwała galaretowata kulka, czy może owoc rozdrzyzdywał się na sok, skórkę i pestki?

Pozdrawiam
C.
Odpowiedz
#7
Abi, sposób pomiaru zestawu z Biowinu, jest nieco inny.

Wynik 22g/l przy 22Blg sugeruje raczej przemiareczkowanie...
Przy ciemnym soku i złym oświetleniu, jest o to łatwo. Dobrym sposobem - jak wspominam w drugim filmie - jest nagrać badanie lub robić fotki co 1ml.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#8
(09-10-2015, 08:34)maciek19660714 napisał(a): Dobrym sposobem - jak wspominam w drugim filmie - jest nagrać badanie lub robić fotki co 1ml.
Albo używać pH-metru, jego się raczej nie oszuka :)
Odpowiedz
#9
No, to najlepiej...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#10
A czy przy miareczkowaniu zestawem z biowniu gdyby wlać sok rozcieńczony z wodą destylowaną objętościowo 1:1 i dolać do poziomu 0 i potem wartość otrzymaną pomnożyć 2x to będzie miarodajny wynik?
Pewnie gdzieś to było ale rzadko miareczkuje więc się nie interesowałem, a ten płyn drogi i szkoda tyle zużywać... :)
Odpowiedz
#11
Tak.

Ja tak robię szczególnie gdy roztwór ma mocną barwe, i jest w miarę kwaśny.

Lech:)
Odpowiedz
#12
Zmiana koloru jest lepiej widoczna, gdy patrzeć pod światło inne niż żarowe np. jarzeniowe i LED pewnie też.
Widziałem zdjęcie na forum (różnica ogromna), ale nie mogę znaleźć :(
Odpowiedz
#13
...... czy po ściśnięciu owocu wyskakiwała galaretowata kulka, czy może owoc rozdrzyzdywał się na sok, skórkę i pestki?

Nie specjalnie zwracałem na to uwagę, galaretowate na pewno były ale raczej nie wszystkie winogrona
Odpowiedz
#14
Na 98% jestem przekonany, że operujesz na jakiejś labrusce, bardzo w Polsce pospolitej. Ludziska chętnie sadzili i sadzą w ogrodach i ogródkach różne odmiany winorośli, ale z reguły przeżywa labrucha jako odporna na mróz, choroby i błędy uprawy (bo ona prawdę mówiąc w zasadzie uprawy nie wymaga).
Jeśli to faktycznie labrucha, to kwas na poziomie 22g/l jest jak najbardziej normalny (powiedziałbym nawet, że jest w dolnej strefie labruskowej normy:) ), tak samo jak niski cukier i "lisi" smrodek. Nie spodziewaj się, że ktokolwiek ci pogratuluje tego wina, ale jako wprawka w sztukę winiarską nadaje się bardzo dobrze.

Pozdrawiam
C.
Odpowiedz
#15
No cóż, gdybym miał tą wiedzę jeszcze 2 tygodnie temu kupiłbym Seyval Blanc i Mareschal Foch w cenie 5 PLN, prosto z winnicy, miałem taką możliwość.
Wybrałem jednak krótszą drogę, winogrona rosły bliżej, dość zaniedbane ale oczywiście dostałem je taniej. :(
Dzisiaj mierzyłem ponownie i z większą dokładnością, wyszło 20 g/l. Pytanie tylko czy takie wino jeżeli nie będę rozcieńczał da się pić? Może jest sens zostawić je do przyszłego kupażu?

Pozdrawiam
MB
Odpowiedz
#16
A jeśli ktoś ci powie, że nie da się go pić, to co - wylejesz je? Spokojnie rób swoje, zawsze czegoś się nauczysz (już się nauczyłeś :))

Pozdrawiam
C.
Odpowiedz
#17
Wylać szkoda. Prawdopodobnie rozcieńczę z wodą i cukrem, zbije kwasy do poziomu 10g/l lub mniej i zrobię takie sobie winko winogronowe :)

Pozdrawiam
MB



Skocz do: