Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW, Labruska (Jak dokończyć dzieło?)
#26
No jak rozcieńczysz wodą to i kwasowość spada. Może rzeczywiście to rozcieńczenie wystarczyło.
Odpowiedz
#27
zrobione przy świetle białym, z lampy diodowej :)

tym razem chyba już prawidłowy pomiar -
przy wskazaniu 15 - lekko błękitny
przy wskazaniu 17 - kolor ciemny

czyli jak rozumiem można przyjąć 16g/l kwasu...

Chyba dobrze to interpretuję...
Odpowiedz
#28
To stanowczo za dużo. Optymalnie to 7-8 w gotowym winie. Musisz jeszcze trochę rozcieńczyć. Spróbuj też potraktować węglanem wapnia.
Odpowiedz
#29
to co lepiej zrobić ?? Węglan czy woda ??
bo jak coś to węglan dokupię jeszcze dziś na dodanie...
a druga sprawa takie gęstawe jest, nie dokładnie odfiltrowane to samo powoli osiądzie czy lepiej przepuścić jeszcze raz przez worek filtrujący ??
Odpowiedz
#30
Przepuścić możesz. Węglanem nie odkwasisz aż tyle. Dodać możesz i odfiltrujesz po dodaniu. A na przyszłość rób sam od początku i dodawaj drożdże zbijające kwas np MaurivinB
Odpowiedz
#31
Dzięki wielkie... ok, to jutro dodam węglan i w piątek odfiltruję.
A co do wody to coś też dolewać czy tylko na tym etapie zostać ??
A z tym robieniem od początku to chciałem zrobić, ale to jest , można powiedzieć z darowanego i w takiej postaci...
Nie bardzo mi wypada narzucać komuś... robi sobie w ten sposób i mi też tak zrobił, chciał uprościć, a tylko kłopot jest wtedy...
Jak bym miał czysty owoc to napewno bym to zrobił tak jak się należy...

Odpowiedz
#32
25 10 2014
Dziś, 25.10 po dodaniu węglanu wapnia wczoraj, przefiltrowaniu 24h później pomiary nastawu mają się następująco :
z 17l zostało 15,5l :) ( 1,5l to osad z resztek owoców )
- Blg 13
- kwas 12g/l

Pytanko moje tym razem - co dalej ?? czekać na dalszą pracę nastawu czy coś dodać jeszcze ??

Dziś, 27.10 pomiar Blg - 11
Co do kwasu, można zastosować jeszcze raz węglan wapnia aby obniżyć kwasowość do 7-8 g/l ??

Czy dodać wody aby rozwodnić troszkę ??

A co z Blg, jeszcze spadnie przy proporcjach zadanych przy nastawie, czy trzeba wspomóc drożdże ponownie ??
Jeżeli spadło o 11 Blg, to ma ok 11%, dobrze rozumuję ??

Dziś, 01.11 -
Blg - 10
kwas podniósł się na 15g/l... :mad:

01 11 2014
Witam.
Proszę o pomoc:

25.10 po dodaniu węglanu wapnia wczoraj, przefiltrowaniu 24h później pomiary nastawu mają się następująco :
z 17l zostało 15,5l :) ( 1,5l to osad z resztek owoców )
- Blg 13
- kwas 12g/l

Pytanko moje tym razem - co dalej ?? czekać na dalszą pracę nastawu czy coś dodać jeszcze ??

27.10 pomiar Blg - 11
Co do kwasu, można zastosować jeszcze raz węglan wapnia aby obniżyć kwasowość do 7-8 g/l czy dodać wody ??

01.11 pomiar Blg - 10
kwas 15g/l

05.11 pomiar Blg - 8
kwasu nie mierzyłem, ale b. kwaśne...


A co z Blg, jeszcze spadnie przy proporcjach zadanych przy nastawie, czy trzeba wspomóc drożdże ponownie ??
Jeżeli spadło o 14 Blg, to ma ok 14%, dobrze rozumuję ??

ps. Postaram się pamiętać o tym aby edytować...



Skocz do: